Tým vedený trenérem Jiřím Zachem se v hale Euronics utká s Tureckem, Bulharskem, Řeckem, Běloruskem a Německem. Druhá skupina, kterou vedle spolupořádajícího Slovenska, tvoří také Rusko, Itálie, Belgie, Francie a Ukrajina, je podstatně těžší. Do bojů o medaile zasáhnou nejlepší dva týmy z každé skupiny.

„Jsem rád, že takto velká a krásná akce těchto mladých budoucích hvězd se odehrává právě v Česku a na Slovensku. Když jsem losoval, tak se některé strany trochu chytaly za hlavu, protože se jim nelíbily lístky, které jsem tahal z osudí. Je to ale sport, takže se znovu rozhodne až na palubovce,“ říká Adámek.

Spokojený s losem byl především Roman Macek. Šéf a hlavní trenér volejbalového klubu Fatra Zlín Roman Macek, který rovněž bude součástí organizačního štábu, se po celou dobu losování pouze usmíval.

„Já se domnívám, že musíme být spokojení. Skupina na Slovensku je nabitá favority, jako jsou Rusko, Itálie, Belgie nebo Francie. Náš tým má velkou šanci soupeře porazit a postoupit do závěrečných bojů, což je náš hlavní cíl,“ připomíná Macek.

Čeští kadeti patří mezi aspiranti na medaili. Vždyť před rokem v maďarském Györu poprvé v historii evropského šampionátu slavili mistrovský titul. Ve zlínské hale Euronics mohou hráči ročníků 2001 a 2002 na své starší kolegy navázat.

„Šance na obhajobu je vždycky, nesmíme ale zapomínat, že mladí volejbalisté se teprve vyvíjejí,“ upozorňuje Macek.

O zlato se před vlastním publikem porve také Dominik Medek. Šestnáctiletý smečař je jediným zástupcem Fatry v kádru české kadetské reprezentace.

„Šanci na medaili máme. Nejhorší pro nás budou Turci a Němci,“ tuší vysoký mladík.

Cílem organizátorů ovšem nejsou pouze stupně vítězů, ale především snaha přilákat k oblíbenému kolektivnímu halovému sportu další hráče a diváky.

„Chceme ukázat veřejnosti, že volejbal je světová hra,“ dodal Macek.

Losování mistrovství Evropy 2018 ve volejbale hráčů do osmnácti let se ve čtvrtek odpoledne uskutečnilo v prostorách Zlínského zámku. Slavnostního aktu se zúčastnil také prezident Českého volejbalového svazu Marek Pakosta, jeho slovenský kolega Martin Kraščenič, viceprezident Evropské volejbalové federace Ľubor Halanda nebo člen rady Zlínského kraje Miroslav Kašný, který během losování nahradil zlínského primátora Adámka. Mistrovství Evropy se ve Zlíně a v Púchově uskuteční od 7. do 15. dubna.

Los ME ve volejbale hráčů do 18 let

Skupina I (Zlín): Česká republika, Turecko, Bulharsko, Řecko, Bělorusko, Německo
Skupina II (Púchov): Slovensko, Rusko, Itálie, Belgie, Francie, Ukrajina