PROTON ZLÍN – BK KLADNO 87:64 (22:15, 47:33, 68:55)

„Jsme rádi, že na nás vyšel tento protivník. V žádném případě tím nechci nijak snižovat kvality soupeře. Naopak. Je to velmi technický a basketbalový celek, který nám však právě kvůli těmto vlastnostem bude vyhovovat víc než třeba taková Opava, na niž bychom šli v případě, že skončíme po základní části šestí. Toto je z našeho pohledu mnohem lepší varianta,“ říká trenér Zlína Jaroslav Kotala.

Šance na úspěch ve čtvrtfinálové sérii vidí před jejím zahájením jako rovnocenné.

„Naší výhodou je, že startujeme na hřišti soupeře. Můžeme hrát uvolněně, zatímco Hradec Králové bude trochu pod tlakem. K soupeři proto pojedeme s cílem uhrát alespoň jedno vítězství. Pokud by se nám to však nepovedlo, dostaneme pod tlak sami sebe. Vrátit sérii zpět do Hradce by už tak jednoduché nebylo,“ má určitý respekt k soupeři, který zároveň funguje jako farma Pardubic, zlínský kouč.

Protonu by se v případě postupu rýsovalo atraktivní semifinále proti suverénovi základní části z Jindřichova Hradce. Jihočeši jsou jednoznačným favoritem celé soutěže a pro Zlín by to byla pravděpodobně konečná.

„Zároveň by to však bylo důstojné vyvrcholení celé sezony. Nejprve se ale do semifinále musíme dostat. Základní cíl této sezony už jsme v předstihu splnili, do play off jsme se dostali, teď chceme přidat něco navíc,“ netají se smělými plány Kotala.

Jeho svěřenci mohou čerpat určitou pohodu z posledního vystoupení v základní části. V něm si bez problémů poradili s posledním Kladnem a po sérii porážek vrátili do mužstva vítěznou náladu.

„Takové zápasy bývají náročné hlavně na psychiku. Věděli jsme, že jsme favoritem, a chtěli jsme tuto roli potvrdit také na hřišti. Spíš než o herní kvalitě to však bylo o mentální stránce a o hlavách hráčů, aby něco nepodcenili. Naštěstí se nic takového nestalo a přístup kluků byl stoprocentní,“ těšilo zlínského trenéra.

Proton si po celý zápas udržoval dostatečný odstup a postupně se do hry zapojila celá lavička včetně dorostenců.

„Kluci hráli v klidu a uvolněně. Dařily se jim věci, které nám v předchozích utkáních příliš nevycházely. Před play off to byl přesně ten zápas, který jsme potřebovali. Psychika mužstva půjde nahoru a věřím, že i odhodlání urvat něco v Hradci Králové bude maximální,“ přeje si Kotala.

Čtvrtfinálová série hraná na tři vítězství začíná na východě Čech v sobotu a v neděli, zlínské odvety jsou na programu o týden později.

Zlín: Pavlík 22, Sedlák 21, Šušák 14, Mikulík 9, Medek 7, Chwaszcz a Rubeš po 4, Kabourek, Pospíšil D. a Pospíšil M po 2. Rozhodčí: Fanta, Válek. TH: 16/10 – 19/11. Fauly: 18:17.