„Ten má již snad padesátou funkci v klubu," s nadsázkou poznamenal kouč Martin Kotík na adresu srdcaře oddílu. „Pan Dosoudil skončil z pracovních a rodinných důvodů," vysvětlil Kotík, jehož tým v úvodu jara dostal výprask od Petrovic 5:55.

Jako ryze amatérský tým řeší podobné potíže denně. Jako třeba v zimní přípravě.

„Byla naplánovaná ve velkém stylu, ale účast byla špatná kvůli zranění a pracovní vytíženosti. Mrzí to, protože jsme měli něco připraveného a tréninkový plán se odvíjí od postupné strategie. Když někdo přijde na šestý trénink, nemůžeme se s ním vracet k prvnímu. Tím pádem ztratí kontakt se strategií. To je největší problém," vysvětluje Kotík.

Trenér nezastírá, že situace není vůbec růžová. Marodka klíčových borců v podobě Jana Smiřického, Otto Hejmaly, Luboše Stokláska a Viktora Ulbrychta mladému týmu ještě více přitížila. Také generační výměna totiž dělá své.

„Chceme prosazovat mladé hráče. Nejsou sice tolik zkušení, ale do budoucna jsou příslibem. Tím pádem hra může utrpět. Ale stojíme si za tím. I proto nemáme velké cíle. Kádr je nezkušený a úzký. Chceme skončit alespoň pátí," vyzývá Kotík, jemuž se do tréninkového procesu zapojil po zranění kolene alespoň jeho bratranec Tomáš Kotík.

Jenže jak dlouho může celý vývoj trvat? „Stabilizaci měla být obětována tato sezona a příští rok by to chtělo registrovat nějaká zlepšení. Ale máme až na půl roku zraněné tři až čtyři klíčové hráče. Příští sezonu bychom se přesto chtěli nastartovat a posunout se výš," tvrdí Kotík.

Jeho mužstvo si v rámci zimní přípravy mělo možnost zatrénovat pod francouzským trenérem Yvesem Perrotem. Po nabídce konkurenční Olomouce po této možnosti okamžitě sáhl. „Měli jsme možnost poznat něco nového a posunout se výš. Byl to modelový trénink spojený se soupeřem z Olomouce. Vždy se zastavila hra a trenér ukazoval, co se mu líbí a co ne," popsal Kotík.

Překvapivým faktem může být i vzájemná výpomoc dvou klubů, které mezi sebou bojují ve druhé nejvyšší soutěži o záchranu. „Celé ragby je založené na džentlmenech a tohle fakt neřešíme. Navzájem si pomáháme. S Olomoucí máme dlouhodobě nadstandardní vztahy," vysvětluje Kotík.