„Žádné speciálně fandit více nebudu a ani nemohu, mám je rád obě stejně. Na druhou stranu to budu já s manželkou, kdo se vrátí domů se všemi body," úsměvně glosoval situaci otec reprezentačních házenkářek Vladimír Salčák před dnešním duelem na Slovácku, jenž startuje s úderem 17. hodiny.

Obě dcery stále bydlí s rodiči, celý týden si tak užívá jejich špičkování. „Utkání berou hodně prestižně. Dokonce již padla sázka – kdo prohraje, zhostí se měsíc všech domácích prací," prozradil Salčák.

Třebaže rozdíl mezi oběma házenkářsky talentovanými sestrami je šest let, mladší 19letá Martina do nejvyšší soutěže aktivně zasahuje už druhým rokem. Loni dokonce společně hájily barvy stejného klubu – Zlína a společně odehrály mistrovské utkání.

„Poněvadž Martina hraje na pravém křídle a Kristýna na levém, klidně se může stát, že se přímo na hřišti postaví proti sobě. Bude zajímavé sledovat tento souboj, neboť obě jsou na tom váhově i silově velmi podobně. Mladší Martina má dokonce o kilogram více," upřesnil hrdý otec.

Přímému souboji zřejmě nebudou bránit ani trenéři. Zatímco Kristýna ve Veselí pravidelně nastupuje v základní sestavě, kouč Zlína Jan Salač mladou hráčku využívá spíše jako žolíka, a to jak na levé, tak pravé straně. „Vzhledem k prestižnosti sesterského souboje vážně uvažuji, že Martinu nasadím od první minuty a na pravou stranu," potvrdil lodivod hostí.

O tom, že by ale jeho svěřenkyně vypsala spoluhráčkám nějaké speciální motivační prémie, neví. „Pouze již před Vánoci Martina neskrývala nadšení, jak moc se na tento souboj s Veselím těší. Jsem přesvědčen, že holky jí v pokoření soupeře a sestry určitě pomohou," míní Salač.

Jedním dechem ale dodal, že poslední výkon proti Písku (27:28) by k tomu nestačil. „Vše jsme si vyříkali a rozebrali. Třebaže jsem na základě přípravy a přístupu holek mezi svátky byl optimista, po sobotní porážce si netroufám říct, jak duel dopadne. Věřím, že to může být jenom lepší. Oba celky se znají, za soupeře nastoupí hned trojice hráček Kristýna Salčáková, Štěrbová a Vyhlídalová, které loni ve Zlíně hrály. O to to bude zajímavější! Flintu do žita rozhodně neházíme," dušuje se trenér Zlína.

Svůj zrak ale neupíná jen k zítřejšímu souboj. V šíleném interligovém programu totiž jeho svěřenkyně čeká ve druhé polovině měsíce hned pět mistrovských zápasů.

„Snad anglický herní režim holky zvládnou a nějaké body vydolují. Nejlépe již v sobotu ve Veselí nad Moravou," nabádá Salač, jenž až na dlouhodobě zraněnou Budayovou bude mít k dispozici nejsilnější sestavu.