„Během zahraničního angažmá jsem strávila Štědrý den pouze jednou mimo domov – loni,“ vzpomíná Simerská, která s francouzským přítelem okusila zdejší zvyky.

„Rozhodně se žádný kapr a bramborový salát nekonali. Také padl jeden z mých mýtů, že se jen Češi v tento sváteční den přejídají,“ směje se sympatická házenkářka. „Během dne je na programu minimálně pět chodů. O předkrm se starají především kachní speciality a paštiky, hlavní chod je složen především z masa a brambor. Co jsem opravdu nemusela, byly mořské plody, kterých je na stole také hodně. Naopak marně byste hledali cukroví, které nepečou. Ze sladkého mají jen zákusek na způsob rolády,“ upřesnila.

Také předávání vánočních dárků probíhá jinak než v Česku. „Sice mají bohatě ozdobený stromeček, ovšem překvapení pod něj nenosí Ježíšek, ale Pere Noel. Zatímco v Česku se dárky rozbalují na Štědrý den, ve Francii až druhý den ráno.“

Letošní vánoční svátky si Simerská užije maximálně, neboť doma pobude téměř čtrnáct dnů. „V minulosti jsem vše musela stihnout za pět dnů i s cestou, letos si to ale pořádně užiji, moc se těším, Vánoce miluji. A jestli už mám všechny dárky? Rozhodně, vždy je pořizuji s předstihem,“ dušuje se Jana Simerská, která sama po ničem konkrétním neprahne. „Možná vyjížďka na koni, ta by mi udělala radost. Nejvíce se ale těším na klid a pohodu,“ dodala.