„O vrchol se pravděpodobně postarají Jan Veleba a Slovák Jan Volko. Oba jsou mistry své země ve velice vyrovnaných časech, takže lze očekávat krásný československý souboj," netají se předseda pořádajícího oddílu Lukáš Vojtek.

Veleba se letos přiblížil svému vlastnímu českému rekordu (10,23), když při ME v Amsterodamu zaběhl v semifinále čas 10,28.

„Formu má tedy excelentní a ve Zlíně můžeme být svědky českého rekordu. Jan Volko letos běhá na stejné úrovni. Excelentní je ovšem jeho dvoustovka. Na té běžel letos 20,69 s a patří k nejrychlejším Evropanům," upozornil šéf AK Zlín.

Dvojici favoritů doplní další účastník ME Jakub Matúš (10,41). Rychlostní formu si na Mítinku Zlín vyzkouší i medailista z ME a člen reprezentační štafety 4×400 m Michal Desenský. Novinkou Mítinku, která má za sebou loňskou premiéru, je vypsaný sprinterský Double.

„Tedy odměna za vítězství v obou sprintech, 100 m i 200 m. Všichni pozvaní sprinteři umí obě disciplíny výborně. Rekordy Mítinku Zlín drží Jan Veleba z roku 2014 – tehdy zaběhl 10,45 a 20,90," upřesnil Vojtek.

Atraktivní bude také ženský sprint, utká se halová mistryně ČR Jana Slaninová s mistryní republiky z dráhy Barborou Procházkovou.

„Doplní je samozřejmě další kvalitní sprinterky jako Pavla Hřivnová či zlínská odchovankyně Petra Muzikantová. Tradičními soupeři české a slovenské sprinterské elity budou závodníci z polského Chorzowa a Ukrajiny," těší se hlavní organizátor akce.

Součástí Mítinku Zlín jsou tradiční memoriály. Velká cena Zlína a Memoriál Jindřicha Roudného slaví letos kulatiny. Poběží se již 65. ročník a na startu nebude chybět Mistr ČR Lukáš Olejníček. Svoji účast na 1000 m žen přislíbila mnohonásobná mistryně ČR a účastnice elitních závodů ME a MS Lenka Masná.

Fanoušci královny sportu si během dvouhodinového programu přijdou na své i mimo dráhu. K vidění bude soutěž v oštěpu, dálce, trojskoku i výšce. „Letos je poprvé zařazen také trojboj žactva – mezi sebou se utkají ve skoku vysokém, ve sprintu na 60 m a ve skoku dalekém," dodal Lukáš Vojtek.

Mítink Zlín se koná na Stadionu mládeže ve Zlíně v sobotu 6. 8. 2016 od 14 hodin.