České želízko v ohni věří, že si bez výraznějších potíží užije i samotnou soutěž. „Myslím, že to bude v pohodě, protože už jsme něco najezdili. V autě jsem se teď víc naseděl a je to snesitelné. Zdravotní stav je perfektní, teď už se jen naučit ovládat auto a tradá na Barum Rally," burcuje dobře naladěný Tarabus.

Se zády nikdy předtím problémy neměl, ozvaly se jak naschvál až před prvním testem nového vozu Škoda Fabia R5. „Možná to bylo přemírou sportu, možná regenerací," uvažoval. Vážnější potíže typu vyhozené ploténky ovšem vyloučil.

„Muselo na mě pracovat pár lidí, ale žádnou operaci ani nic podobného podstupovat nemusím," ujistil Tarabus. Nad otázkou, zda je snadnější se uzdravit, nebo ovládat auto, se pak pousmál a poznamenal: „Je to jedno s druhým."

Jaromír Tarabus se spolujezdcem Danielem Trunkátem budou na Barumce startovat jako jedna z prvních soukromých posádek na světě ve vozu Škoda Fabia R5. Pomohl jim k tomu Roman Kresta a jeho tým Kresta Racing. Tento týden tedy vrcholí jejich snaha co nejvíce se s autem sžít.

„Už máme najeto přes sto kilometrů. Jezdili jsme i na vlhku a už vozu přicházíme na chuť. Auto umí, spíš je to o tom naučit se s ním jet a k tomu rychle," podotkl osmý muž seriálu mistrovství Evropy.

Jak se mu to nyní daří, respektive nakolik dokáže využít pozitiv letošní novinky, to však Jaromír Tarabus těžko znázorňoval. „Určitě je to více než ze sedmnácti procent, to by bylo málo. Ale sto je zas hodně daleko. Nejvíce řeknou až časy na rychlostních zkouškách, teď nemáme žádné srovnání," vysvětlil.

Každopádně na letošním 45. ročníku soutěže se bude snažit čeřit vody v popředí pořadí. Na jeho úplný vrchol jezdci tipují továrního jezdce Škody Motorsport Jana Kopeckého. Jaromír Tarabus se k ním přidává.

„Je to jednoznačný favorit. V Německu ukázal, že je s autem dokonale sžitý (rovněž Škoda Fabia R5 – pozn. red.). Je perfektně rozjetý, z auta prakticky nevysedne," sdělil.

V posledních třech letech zaznamenal zlínský soutěžák na Barum Rally umístění v nejlepší v pětce. V roce 2012 skončil čtvrtý, o rok později obsadil bronzovou pozici a loni dojel pátý, přičemž obdržel prestižní ocenění Colin McRae Flat Out Trophy.

To dostává jezdec, který svým výkonem nejlépe zpodobňuje ducha zesnulé rallyové legendy. Zda se Jaromíru Tarabusovi podaří uspět i letos, to je zatím otázkou budoucnosti, každopádně jednu poctu prožíval už dlouho před Barumkou. S Danielem Trunkátem se stal tváří této známé rallye, respektive plnil roli ambasadora.

„Neobtěžovalo mě to, naopak je to příjemné. Lidé se na to ptají v zahraničí, my je na soutěž pozveme, že je pěkná a všichni to vnímáme pozitivně," řekl s úsměvem vicemistr České republiky z let 2012 a 2013.