Obce si stěžují na uzavírky během triatlonu.

„Očekáváme účast mezinárodních závodníků. Přijedou ze Slovenska, Rakouska, Německa či Itálie. I s českými závodníky jich bude asi tisíc,“ informovala za pořadatele Silvie Valoušková.

Podle Libora Svobodníka z oddělení silničního hospodářství otrokovické radnice přijede také asi tísíc fanoušků. Moraviaman je jeden z nejvýznamnějších triatlonových závodů v Česku.

Proti němu ale roky bojují obce, jejichž dopravní dostupnost je průběhem závodu ovlivněna. Hlavně Kvasice a Bělov, jejichž obyvatelé uzavírkou trpí nejvíce. Starostové si stěžují především na špatnou informovanost ze strany pořadatelů. To se ale údajně zlepšilo.

„Je pravda, že vztahy mezi pořadatelem a uzavírkou dotčenými obcemi nebyly optimální. Nyní už platí opak. Obce spolupracují. Snahou všech je, aby omezení a negativní dopad byly co nejmenší nebo alespoň snesitelné. Naprosto nejvíce jsou vlivem závodu paralyzovány Kvasice, které jsou v podstatě rozpůleny, a to v nejméně vhodnou dobu od 7 do 16 hodin. Tehdy je největší intenzita závodníků,“ přiznal Deníku Libor Svobodník.

„U uzavírek na pár hodin jednou v roce zákon informovanost nenařizuje. Díky lepšímu přístupu starostů jsme se ale domluvili,“ podotkl Libor Svobodník.

Jiří Daněk z řad pořadatelů navíc uvedl, že o konání akce dané obce informují už téměř na začátku roku. O nesouhlasných rozhodnutích pro její konání ví.

„Lidé dopředu vědí, že se to bude konat. Je na nich, jak s tím naloží. Osmdesát procent to bere normálně, dvacet se ozve a je proti tomu,“ konstatoval.

POMŮŽE ROZHLAS A VÝVĚSKY

Podle starosty Kvasic Lubomíra Musila, které uzavírkou trpí nejvíce, by však lidé měli být ve velkém informováni už od příštího týdne. Kvůli akci obyvatelé mají problém dostat se například do obchodu. Roky proto vesnice na Kroměřížsku dávala k pořádání akce nesouhlasné stanovisko.

„Vadila nám nepřipravenost a špatná informovanost. Až letos se dočkáme lepší informovanosti občanů. Upozornění bude vyvěšeno v příštím týdnu na vývěskách, bude vyhlášeno rozhlasem. Souhlasíme s akcí, ale právě za zmíněných podmínek,“ konstatoval kvasický starosta Lubomír Musil, jehož obec se kvůli tomu potýká se čtrnácti uzavírkami obecních silnic.

V Bělově na Zlínsku Moraviaman uzavře jen příjezdovou cestu právě od Kvasic a v opačném směru od Otrokovic. Bělovský starosta Jiří Přecechtěl se rovněž zlobí nad špatnou informovaností, obyvatele uzavírka omezuje. Mohou ale využít cestu na Napajedla.

POTŘEBUJÍ LEPŠÍ REKLAMU?

„Možná by bylo vhodné přemýšlet o změně trasy nebo jiné propagaci. Pořadatelé tvrdí, že je to mezinárodní akce, ale vstřícnost z jejich strany chybí. Ať dělají větší reklamu, vždyť o ní skoro nikdo neví. Nejsem proti akci, jen mě mrzí špatná komunikace,“ posteskl si Jiří Přecechtěl.

O ZÁVODĚ : Datum konání: 24. 6. 2017, Otrokovice Délka tratě:3,8 km plavání, 180 km kolo, 42,2 km běh