„Při pořádání akce myslíme i na naše ženy, aby to tady bylo veselejší a také je tady pak slušnější prostředí," usmál se za pořadatele, Český zahrádkářský svaz Tlumačov, jeho předseda Miroslav Šoltys.

Dodal, že tlumačovský košt je specifický tím, že při něm není hodnoticí komise, ale že všichni zkrátka hodnotí všechno. Každý z návštěvníků tak musel letos ochutnat třiatřicet druhů pálenky.

„Je to náročné, ale my si necháváme vždy nalít jen trochu pálenky," přiznala za sebe i své kamarádky Anna Machovská. Dodala, že i letos má mezi nimi svého favorita, ale že se také setkala při „koštování" se vzorkem, který byl opravdu špatný. Sama se soutěže účastní.

„Jsme tady již potřetí, máme tady chalupu, prozradili Josef Válek a Lenka Macháčková. Poctivě koštovali vystavené vzorky okurků a měli o vítězi jasno. „Rozhodně osmička," shodli se.

Mezi přítomnými byli i manželé Monika a Josef Němcovi. „Moc se nám akce líbí, jsme tady na návštěvě u rodiny a tohle jsme si nemohli nechat ujít," svěřili se. Prozradili, že je ještě před nimi většina pálenek ke koštování.

„Tlumačovské koštování je hlavně o dobré náladě a je akcí, jak strávit společně s ostatními příjemné odpoledne. Není to výdělečná akce, ale jde spíš o to, že se tady lidé sejdou a pobaví se," přiblížila Jiřina Vrtalová z Tlumačova, která prozradila i svůj recept na nakládané okurky, které dělá již třicet roků.

Se Zlínským deníkem se podělila o svůj recept: 4 litry nálevu: na 12 sklenic 1 l octa, 3 l vody, 12 dkg soli, 36 tablet cukerínu nebo jiného sladidla, místo cukerínu můžeme použít 30 dkg cukru, svařit a horké nalévat do sklenic na okurky. Do sklenice dáme: 1 větvičku kopru, 2 řezy cibule, 2 kolečka mrkve, špetku hořčičného semene, 4 nové koření, 4 celé pepře, 1 bobkový list, kousek celé skořice, 1 hřebíček, naskládáme okurky omyté a propíchnuté nožem, zalejeme nálevem, dáme víčko a sklenice zavařujeme 20 minut na 80 stupňů Celsia. Můžeme přidat česnek nebo křen podle chuti.

Letošní košt pálenek vyhrála se svým vzorkem Irena Masařová, vítězství za nejlepší nakládačky si s číslem osm odnesla Sylva Němcová.