Úvod soutěže však patřil Miroslavu Jakešovi s vozem Citröen DS3 R5, který přijel do Šternberka obhajovat loňské vítězství, ale také z důvodu testování vozu před závěrečným podnikem velkého šampionátu v Příbrami.

Jeho jízdu za obhajobou však zhatila po páté rychlostní zkoušce technická porucha na jeho voze a boj o vítězství se tak zúžil na trojici pilotů Jaromír Tomaštík, Matthias Kahle a Jan Sýkora.

Valašský soutěžák dokázal využít odstoupení lídra soutěže naplno a na cílové rampě se radoval z vítězství i přesto, že německý pilot v závěru nasadil opravdu pekelné tempo jenž jej posunulo na druhou pozici. Rozdíl mezi oběma činil něco málo přes čtyři vteřiny.

,,Soutěž nám opravdu vyšla na výbornou. Jelo se ale nad poměry velmi rychle, především ve druhé sekci, kdy Matthias začal útočit na vedoucí pozici. proto jsem rád, že jsme s autem v pořádku v cíli.

Jen mám trošičku obavy z domácí vsetínské soutěže kde se bude o titulu rozhodovat. Domácí tratě mi totiž můžou trochu svázat ruce," vyhlíží rozhodující moment sezóny Tomaštík. Závěrečný podnik se pojede osmnáctého října v okolí Vsetína a Tomaštík si to o titul rozdá v přímém souboji s Janem Sýkorou.

Šternberská soutěž rozhodla již s předstihem o mistrech republiky v některých skupinách. Nadmíru spokojení pak mohou být hned tři piloti ze zlínského regionu.

Ve třídě 3 produkčních vozů se z titulu republikového mistra může radovat Martin Březík pilotující vůz Mitsubishi Lancer, ve třídě 6 vozů s jednou poháněnou nápravou pak dokráčel na metu nejvyšší Martin Vopatřil a obhajoba loňského titulu se vydařila ve třídě 9 Josefu Vojáčkovi s vozem Honda Cicic.

Výsledky 8. Rally Jeseníky 2014

1.Tomaštík Jaromír. / Baran Róbert Subaru Impreza WRC 40:01.6
2.Kahle Matthias / Doerr Christian Škoda Fabia WRC + 04.5
3.Sýkora Jan / Šlehoferová Martina Ford Fiesta R5 + 07.0
4. Trněný Karel / Pritzl Václav Škoda Fabia WRC + 28.0
5.Vlček Martin / Lasevič Richard Škoda Fabia S2000 + 01:06.0
6.Kurka Tomáš / Müller J. Mini John Cooper Works WRC +01:14.4
7 Adolf Robert / Gross Petr Škoda Fabia S2000 +01:23.4
8 Březík Martin / Omelka Marek Mitsubishi Lancer Evo IX +02:02.6
9 Trnovec Petr / Staněk M. Škoda Fabia S2000 + 02:09.8
10 Pešl Jaroslav / Pešek Roman Mitsubishi Lancer Evo IX +02:32.0

JIŘÍ HEJTMÁNEK