1. Fotbalisté Zlína se katapultovali do evropských pohárů

Sedmačtyřicet let. Tak dlouho čekal zlínský fotbalový klub na to, až do vitrínky založí druhou významnou trofej. V roce 1970 tehdejší TJ Gottwaldov vyhrál Československý pohár, v polovině května ševci dokonali jízdu v MOL Cupu. Hráči Fastavu ve finále hraném na olomouckém Andrově stadionu porazili brankou Roberta Bartolomea z 20. minuty Opavu 1:0 a kromě trofeje se radují z postupu do prestižní Evropské ligy.
„Letošní rok byl výjimečný pro celý zlínský fotbal. Udála se spousta věcí. Uhráli jsme historické postavení v tabulce, hlavně jsme vyhráli český pohár. Triumf v MOL Cupu nás katapultoval až do Evropské ligy, což byla nevídaná věc,“ říká trenér Fastavu Bohumil Páník.
Známému kouči úspěšné finále i po několika měsících zůstalo pod kůží. „V Olomouci byla spousta našich fanoušků i příznivců Opavy. Zápas měl atmosféru, tak si představuji finále českého poháru. Dneska už to není žádná podřadná soutěž. Díky tomu, že jsme se přes MOL Cup dostali do Evropské ligy, ostatní týmy zbystřily a rovněž zjistily, kudy vede zkratka do Evropy. My jsme s tím potichu kalkulovali už na jaře a připravovali jsme se na každý pohárový zápas. Nakonec nám to vyšlo.
Úspěšný šedesátiletý trenér řídil neuvěřitelný převrat v české pohárové soutěži. Od rozdělení Československa v roce 1993 se velké překvapení zrodilo pouze v úvodních dvou ročnících, kdy trofej vybojovala Viktoria Žižkov, respektive Hradec Králové. Dalších 21 let vládly samé silné týmy. Když Žižkov v roce 2001 znovu pohár opanoval, už patřil mezi tuzemskou špičku.
Ševci si nečekaným triumfem v MOL Cupu vybojovali účast v základní skupině Evropské ligy. V duelech s FC Kodaň, ruským Lokomotivem Moskva a moldavským Šeriffem Tiraspol získali dva body. Prestižní klubová soutěž zlínským fotbalistům nepřinesla pouze nevšední zážitky a cenné zkušenosti, ale především peníze. Klub si účastí v Evropské lize přišel na víc než sedmdesát milionů korun.

2. Chytil si zahrál v NHL v dresu NY Rangers
Jako na sedmnáctiletého na něj v červnovém draftu NHL ukázal slavný klub New York
Rangers, v říjnu už naskočil do dvou zápasů NHL proti Coloradu a Torontu.
„Tohle je teprve začátek,“ ví Chytil, který však většinu sezony strávil na farmě v Hardfordu v AHL, kde si v 15 zápasech připsal 12 bodů (5+7).
Do bitev nejlepší hokejové soutěže na světě naskočil v centru druhé formace s hvězdnými Zuccarellem a Nashem.
„Před prvním zápasem mi to proběhlo hlavou, že jsem ještě před dvěma lety nastupoval za starší dorost ve Zlíně a teď budu hrát vlastně soutěž, o které celý život sním. Ale byla to opravdu jen chvilka. Pak už jsem se soustředil zase na zápas,“ vyprávěl v rozhovoru pro Deník Chytil, který je v těchto dnech součástí týmu na mistrovství světa do 20 let v americkém Buffalu.
Rangers po kroměřížském odchovanci sáhli ve své druhé volbě letošního výběru talentů a celkově 21. v pořadí.
„Bylo to pro mě velkým překvapením. Čekal jsem konec prvního kola nebo začátek druhého,“ vykládal Chytil na tiskové konferenci po jeho výběru.
„Jsem strašně rád, že si mě vybrali New York Rangers, jeden z nejznámějších týmů NHL. Mají skvělé mužstvo a jsem rád, že můžu mít na sobě tenhle dres. Je skvělé být jejich součástí. Je to jeden z nejlepších pocitů v mém životě,“ pokračoval Chytil.

3. Vsetín je v první lize
Jiří Dopita je mezi vsetínskými fanoušky uctíván jako král. To on je architektem týmu, který v Jablonci nad Nisou po deseti letech oslavil návrat do profesionálního hokeje, který pečetil výhrou 7:3 v poslední kvalifikační bitvě. Nyní se nováček chce ze spodních příček tabulky dostat na pozice zaručující postup do play-off. „Jsme strašně rádi, že se nám to povedlo. Jsme spokojení. Člověk si to užije vždycky stejně. A ať je to klidně i „blbá“ druhá liga. Ale kluci se na hokej nadřou všude stejně. Pracují pro úspěch stejně jako v extralize,“ pochvaloval si přístup svých svěřenců Jiří Dopita, který vede Vsetín společně s Lubošem Jenáčkem. „Spadl mi velký kámen ze srdce a zmocnila se mne velká úleva. Posledních čtrnáct dnů bylo hodně těžkých. Ale pak když vidíte, že štreku ze Vsetína do Jablonce jede na čtyři stovky fanoušků, to je něco neuvěřitelného. Klobouk dolů před nimi,“ vykládal sportovní manažer Vsetína a bývalý výtečný obránce Radim Tesařík, poté, co vylezl ze slavící vsetínské kabiny.

4. V Zubří je doba bronzová
Po pěti letech se extraligoví házenkáři Zubří opět dočkali medaile. Po zlatu z roku 2012 dosáhla parta trenéra Andreje Titkova v polovině května na bronz. Valaši ovládli sérii o 3. místo 3:1 na utkání nad Lovosicemi. „Čekal jsem tužší odpor. V součtu rozhodla ale naše lepší trénovanost, forma a také lepší zdravotní stav. Soupeři chybělo dost hráčů, i těch z řad klíčových, jako je Bouček,“ sportovně uznal trenér Zubří Andrej Titkov.
Přestože druhý tým po základní části extraligy před sezonou pomýšlel na nejvyšší mety, i s třetím místem je spokojen. „Strašně moc. Zatímco já získal bronz po roční pauze, v Zubří se na něj čekalo dlouhých pět let,“ připomněl Titkov. „Jednu malou kaňku ale sezona má. Čekal jsem, že se v Českém poháru dostaneme dál. Alespoň máme odrazový můstek pro příští sezonu,“ smál se Titkov, který ač není slavící typ, hlt šampaňského si neodepřel. „Bylo sladké,“ přiznal. Také v rozehraném ročníku má tým Robe i přes odchod několika opor našlápnuto k úspěchu, když po podzimní části je aktuálně druhý jen kvůli horšímu skóre za Plzní.

5. Vsetín mistrem v nohejbale
Historického úspěchu dosáhli extraligoví nohejbalisté Climaxu Vsetín. V jediném a rozhodujícím finále extraligy porazili na neutrální půdě ve vyprodané Aréně Sparta v Praze Čakovice 5:1 a získali první mistrovský titul.
Hokejová bašta se tak na pár dní proměnila v hlavní město nohejbalu. „Ohlasy byly a jsou neskutečné. Celé město tím žije,“ líčí Gargulák.
Úžasné momenty sdílel nejen s fanoušky, ale i rodinou, která devětadvacetiletého šampiona doprovázela i do Prahy, kde na neutrální půdě ve vyprodané Aréně Sparta vyvrcholil letošní extraligový ročník. „Pro všechny to byl nezapomenutelný zážitek,“ říká Gargulák.
Premiérový titul ho vzal za srdce. „Pro mě je úplně nejvíc. Je to odměna za ty roky tréninků, dřiny a času stráveného kolem nohejbalu,“ prohlásil rodák ze Vsetína.
Finále nohejbalové extraligy se po vzoru florbalu již třetím rokem hrálo na neutrální půdě. V Praze do Arény Sparta v neděli dorazilo dvanáct set diváků. Valachy před kamerami České televize podporovala početná skupina 150 fanoušků.
Bouřlivá kulisa jim nakonec svědčila, Vsetínští přehráli Čakovice 5:1 a úspěšné letošní tažení dotáhli až do mistrovského konce. „Finále jsme začali víc než dobře. Nečekali jsme, že obě dvojice vyhrajeme. Dostali jsme se na koně a vedení už nepustili,“ líčí Gargulák.

6. Kopecký pošesté ovládl Barum rally
Už je nesmrtelný. Na vítězný hattrick a šesté vítězství dosáhl včera ve 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín Jan Kopecký. Největším soupeřem továrního pilota Škody Motorsport sice byl stejně jako loni Alexej Lukjaňuk, ale tentokrát ruský bohatýr vzdoroval jen v úvodní etapě. „Bylo to klidnější. Lukjaňuk měl v neděli nějaké problémy, už nemohl pořádně brzdit. Brzdil pravou nohou a musel zvolnit. My naopak nemuseli nikam pospíchat, vyloženě jsme si svou pozici kontrolovali,“ přiznal 35letý zkušený soutěžák, jenž sice byl v cíli spokojen, ale třetí vítězství v řadě na Barumce nijak euforicky neprožíval. „Je to pěkné, ale není to pro mě důležité. Já chci závodit venku a touhle cestou jdu,“ zdůraznil Kopecký, který na Barumce ovládl 11 z 15 RZ.

7. Valoušek měl další titul
Opět potvrdil své kvality. Na již svůj čtvrtý titul v kariéře o víkendu v Košicích dosáhl rallyový závodník Pavel Valoušek. Soutěžák z Otrokovic se spolujezdkyní Veronikou Havelkovou ve voze Ford Fiesta R5 a pod křídly H-Racingu sice již nerozšířil svých pět prvenství v rámci devítidílného slovenského šampionátu, ale i třetí místo po prvním soutěžním dnu mu stačilo k obhajobě titulu u našich východních sousedů. „Vsadili jsme na jistotu, neboť jsme potřebovali jeden soutěžní den dojet do třetího místa. A ve velmi náročných, chvílemi extrémních podmínkách v podobě mokra, spadaného listí a mlhy nám to vyšlo hned napoprvé. I proto jsme se pro zbytek závodu rozhodli neriskovat a s titulem v kapse skončili. Kdyby panovaly jiné, lepší podmínky, svezli bychom se do konce,“ přiznal 38letý pilot. Ten v součtu nasbíral stejně bodů jako druhý Martin Kočí, ale v pomocném kritériu počtu vyhraných závodů zvítězil 5:3. „Vyhrál jsem větší polovinu závodů seriálu, z tohoto pohledu je titul ve správných rukou,“ dodal s úsměvem.

8. Generálním manažerem se stal komentátor Hosták
Novým generálním manažerem extraligových hokejistů Zlína se stal Martin Hosták. Funkce se ujal v úterý 20. června. „Naše jednání byla od počátku velmi konkrétní. Bylo znát, že Martin Hosták má o práci pro zlínský klub velký zájem,“ sdělil primátor města Zlína a zároveň prezident hokejového klubu Miroslav Adámek.
Martin Hosták během své hráčské kariéry nastupoval kromě tuzemské nejvyšší soutěže i ve Švédsku a v NHL. Po jejím ukončení působil například v pozici hlavního trenéra Hradce Králové, kde byl také členem vedení a manažer mládeže. V pozici generálního manažera byl sedm let u mládežnických reprezentací a jednu sezonu také jako asistent trenéra u reprezentační osmnáctky České republiky. „Mám vizi pro zapojení ikon zlínského hokeje, se kterými chci ze své pozice komunikovat. Počítám s intenzivní spoluprací s městem, fanoušky, partnery a médii. Jsem přesvědčen, že zlínský klub budeme vzájemně dále stmelovat a budovat. Věřím, že společně začneme budovat další éru úspěchů zlínského hokeje,“ pověděl Martin Hosták, který 11. listopadu oslavil padesáté narozeniny.

9. Ženy Slovácka mají bronz
Se smíšenými, spíše rozpačitými pocity se vrátila výprava fotbalistek Slovácka z hlavního města. Prvoligové ženy si sice z metropole odvezly očekávané bronzové medaile, třebaže na závěr podlehly Spartě 0:1, ale větší bolest prožívaly jejich mladší kolegyně. Na půdě rivala přitom juniorkám k obhajobě titulu stačilo uhrát remízu, ale druhá půle a tři balony v jejich síti rozhodly, že se budou muset spokojit „jen“ se stříbrem.

10. Stolní tenistka Matelová byla na Turnaji mistryň
Má za sebou mimořádně prestižní klání, vrchol letošního roku, možná i kariéry. Stolní tenistka Hana Matelová se jako první Češka v historii představila na turnaji Grand Finals. Akcí, jež se podobá tenisovému Turnaji mistrů, v Kazachstánu vyvrcholil letošní ročník prestižního seriálu Seamaster 2017 ITTF World Tour. Sedmadvacetiletá rodačka z Jankovic na Kroměřížsku v Astaně startovala společně se slovenskou reprezentantkou Barborou Balážovou ve čtyřhře.
Sehranému páru nakonec nepřálo štěstí, když ve čtvrtfinále narazil na turnajové jedničky. Favorizované Japonky Hina Hayatová a Mima Itoová nakonec byly nad jejich síly. Hana Matelová s Barborou Balážovou prohrály 1:3. I přes porážku hodnotila hodonínská odchovankyně účast na turnaji pozitivně. Úspěchem byl již samotný postup.
„Absolutní bomba,“ reagovala stolní tenistka Hana Matelová na účast v ITTF. „Máme za sebou neskutečně těžkou sezonu, ale tohle byla obrovská výzva. Jsem pyšná, že se nám to povedlo,“ radovala se v tiskové zprávě česká reprezentantka Matelová, která se zúčastnila i olympijských her v Riu.