„Máme teď takové období, kdy se nám příliš nedaří. Když vyrobím nějakou chybu, má to pro nás hned fatální následky," konstatoval Kostka, jenž odjížděl do Krkonoš s cílem zvítězit a vrátit se tím zároveň na vedoucí příčku celkového hodnocení šampionátu. Úvod závodu tomu nasvědčoval. Po dvou erzetách vedl s desetisekundovým náskokem.

Zlom přišel v následujícím testu. „Trošku jsme doplatili na nepozornost v tréninku, kdy jsme si do rozpisu zapomněli před jednou ze zatáček poznamenat nutnost brzdění. Uvědomil jsem si to těsně před inkriminovaným místem. Viděl jsem, že se do zatáčky nevlezeme, proto jsem zkusil ještě zatáhnout za ruční brzdu, ale už nám to nepomohlo a skončili jsme ve stromě," popisoval zlínský pilot.

Na rozdíl od předchozí nehody na Kopné však tentokrát nebyly následky tak děsivé. „Auto není na odpis a ani nám se nic vážného nestalo. Jen Mirek musel s naraženými žebry na kontrolu do nemocnice," zmínil Kostka problémy svého navigátora. „Samotnému autu jsme poškodili pouze karoserii a utrhlo se uchycení tlumičů. To jsou drobnosti. Přesto jsem mechanikům znovu přidělal práci," litoval pilot vozu Citroen C4 WRC.

Po čtyřech odjetých závodech tak má ve své premiérové sezoně v domácím sprinterském šampionátu vyrovnanou bilanci dvou vítězství a dvou havárií. „Vypadá to jako buď, anebo. Tentokrát to tak ale nebylo. Jeli jsme rychle, ale s rezervou. Bez rizika. Bohužel platíme nováčkovskou daň. Trať z minulých sezon neznáme, a když něco v rozpisu zapomeneme jako tentokrát, hned se to projeví," mrzí Kostku.

Ve druhé půlce sezony se tak dostal pod mírný tlak, neboť všem jezdcům se škrtají pouze dva nejhorší výsledky. Každé další zaváhání již je poznat. „Máme vybrané. Ale nic se neděje. Pořád můžeme dosáhnout svého cíle a zvítězit. Jen se musíme na příští soutěž v Orlických horách co nejlépe připravit, možná i trochu zpomalit a konečně zase bodovat," má jasno 27letý pilot.

Alespoň částečnou pohodu může přitom načerpat už tento týden, kdy se pod hlavičkou stáje BRT zúčastní testování okruhového speciálu DTM. A pokud vše dobře dopadne, v Poznani by mohl naskočit i do MMČR na okruzích.