Rodák z Vlkoše u Kyjova se vypracoval mezi českou elitu. Jezdí po Evropě a snaží se proniknout mezi světovou smetánku.
„Je to těžké, v golfu je daleko větší konkurence než ve fotbale. Je to složité, ale bojuji,“ říká Aleš Kořínek.

Sport milionářů, jak se golfu občas v Česku přezdívá, mu momentálně zabírá veškerý čas. „Věnuji se mu od rána do večera,“ přiznává.

Zatímco fotbalu se Kořínek jako profesionální fotbalista věnoval dvě hodiny denně, golfová příprava mu zabírá někdy i více, než je běžná pracovní šichta. „Nechci říct, že to ve fotbale byla sranda, ale pro mě to bylo daleko méně náročné než na golfu,“ srovnává Kořínek.

Kromě samotného hraní jako správný profesionál detailně dbá i na fyzickou přípravu.

V Česku byl loni třetí, předloni skončil čtvrtý. Nyní jako elitní tuzemský golfista jezdí po světě a zkouší se probojovat mezi nejlepší borce. „Evropu mám procestovanou celou. Kromě Ameriky jsem snad hrál všude. V Maroku, Egyptě,“ líčí úspěšný pětatřicetiletý sportovec.

Lyžařský svah ve Zlíně. Ilustrační foto
SK Zlín chce prodat svah a opravit halu

I když před každou sezonou shání tolik potřebné sponzory, milovaným sportem se dokáže uživit.

Fotbal, kterému se věnoval už jako dítě, mu vůbec nechybí. „Mám jiný život, dělám jiný sport,“ připomíná Kořínek.

Jako talentovaný žák se z Kyjova dostal ve třinácti letech do Zlína. Na Vršavě a Letné s drobnými přestávkami vydržel dlouhých sedmnáct let. V roce 2013 se zkušený gólman nedohodl v klubu na smlouvě a překvapivě ukončil aktivní kariéru. „Poslední dva tři roky byly dobré. Měl jsem slušnou formu. Proto jsem rád, že jsem skončil na vrcholu,“ těší Kořínka.

Na Zlín, kde momentálně bydlí, však jeho dlouholetá opora vzpomíná jenom v dobrém. „I když se tým i celý klub hodně změnily, pořád chodím fandit,“ přiznává. Mnoho hráčů ze současného ligového kádru Fastavu ale bývalý gólman ševců nezná. „Toto je pro mě velký otazník. Když jsem hrával, Zlín si vždycky zakládal na odchovancích. Teď když jdu na fotbal, znám dva hráče, zbytek jsou cizinci. Balkánci nebo kluci z Afriky,“ říká Kořínek.

V Uherském Brodě se uskutečnil krajský sokolský slet.
Sokolové se slétli do Brodu. Zavítalo jich tam na 750

Zatímco spolehlivý brankář chytal pouze nejvyšší soutěž a druhou ligu, v posledním ročníku se Zlínu povedlo dostat do základní skupiny Evropské ligy, což byla pro regionální klub velká bomba.

Ani Kořínek neskrýval překvapení. „Triumf v poháru byl také dílem štěstí, ale já jsem to Zlínu hrozně přál. Jako nováček v Evropské lize ostudu neudělal. Čekal jsem, že by alespoň jednu výhru mohli urvat, ale nebylo to zase tak špatné,“ domnívá se.

V kontaktu je pouze se současnou brankářskou jedničkou Stanislavem Dostálem a pár dalšími lidmi. „Ale jinak tam nikoho moc neznám,“ přiznává.

Se spoluhráči, se kterými dříve válel a bavil lidi, se potkává spíše na jiném zeleném trávníku.

Hlavně kvůli golfu a cestování se Kořínek za čtrnáct dní stěhuje do Prahy. „Jsem pořád ve světě,“ dodává.

Rodák z Vlkoše na Kyjovsku se společně s dalším bývalým hráčem Zlína Vlastimilem Vidličkou po boku známých fotbalových legend Vízka, Dobiaše nebo Kadlece minulou sobotu představil ve Bzenci na Hodonínsku, kde při oslavách výročí devadesáti let tamního fotbalového klubu nastoupil společně v dresu Sigi Teamu.

Bike Valachy 2018. Na startu.
Jobánek se vrátil po třech letech do Velkých Karlovic a vyhrál BIKE VALACHY