V nabité startovní listině patří k největším favoritům Tomáš Kostka, Roman Kresta, Roman Odložilík a Antonín Tlusťák. Fanoušek rallysportu se má opravdu na co těšit!

„Diváci se mají rozhodně na co těšit, neboť pojede celkem sedm vozů specifikace WRC a šest speciálů kategorie Super 2000. Vedle největších favoritů přijedou do Slušovic rovněž hudebník Daniel Landa nebo známá zpěvačka i herečka Olga Lounová. V roli předjezdců se objeví baviči Dalibor Gondík s Otakarem Brouskem, kteří provedou mluveným slovem večerním vyhlášením výsledků. To proběhne letos v Derby clubu u dostihové dráhy ve Slušovicích," vyjmenoval Josef Minařík (na snímku), ředitel Rallysprintu Kopná.

Do Slušovic zavítá rovněž slovenský šampion Jozef Béreš jr. (Škoda Fabia S2000), přičemž na místě spolujezdce se vrací po zdravotních problémech Petr Starý, v minulých letech člen továrního týmu Škoda Motorsport. Na medailové příčky pomýšlí i Jaromír Tarabus (Škoda Fabia S2000), dále Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC), Jan Sýkora (Mitsubishi Lancer EVO IX R4). Plejádu jezdců v nejpočetnější obsazené třídě 3 tvoří například Miroslav Jakeš, Martin Bujáček, Lumír Firla, Martin Březík, Martin Hudec nebo polský jezdec Lukasz Habaj (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX).

Letos se pojede v okolí Slušovic již jubilejní dvacátý ročník. Ředitel závodu v roce 1993 přitom vůbec netušil, jakou vlastně zakládá tradici. „Samozřejmě nejraději vzpomínáme na roky, kdy zde jezdily vozy specifikace WRC. Na startu bylo v roce 2003 dvanáct těchto speciálů a diváci si přišli na své. Nicméně každý ročník se nám vryl do paměti se svými hrdiny. Za všechny minulé ročníky máme řadu oblíbenců, ale tím největším je právě Kresta, který odstartuje i v letošním jubilejním ročníku. Ale vzpomínáme i na další zvučná jména jako například Enrico Bertone z Itálie nebo Honza Kopecký. Z vozů máme stále v paměti valašské WRC, escort Stani Chovance," vzpomněl Josef Minařík.

První vůz se vydá na náročnou trať zítra úderem deváté hodiny ranní ze slušovického náměstí. Na jednotlivé posádky a soutěžní vozy čeká celkem 190 km dlouhá trať, která obsahuje osm obtížných rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích v délce 76 km. V itineráři najdeme měřené úseky s názvy Májová (délka 6,80 km), Kameňák (12,39 km), Kopná (11,15 km) a Raková (7,89 km). Na cílovou rampu přijede první vůz v 16.19 hodin. Bude se z prvenství radovat Tomáš Kostka nebo Roman Kresta, případně se bude v cíli smát někdo třetí? ⋌(ror)

Sobotní časový harmonogram:

Start – náměstí ve Slušovicích (9 hodin)

RZ 1 – Májová (9.28 hodin)

RZ 2 – Kameňák (9:51 hodin)

RZ 3 – Kopná (10.19 hodin)

RZ 4 – Raková (12.17 hodin)

RZ 5 – Kopná 2 (12.50 hodin)

RZ 6 – Raková 2 (14.38 hodin)

RZ 7 – Májová 2 (15.11 hodin)

RZ 8 – Kameňák 2 (15:34 hodin)

Cíl – náměstí ve Slušovicích (16.14 hodin)

Celková délka RZ: 76,46 km

Celková délka závodu: 190,22 km