Druhý v konkurenci 160 triatletů skončil časem 8:52:49 Pražan Jan Jakubíček (Author Xterra Team), bronzovou pozici vybojoval Michal Urbánek z Brna (Triexpert Adidas Team, 9:00:20). Z regionálních triatletú se ještě prezentoval výborným výsledkem Lukáš Slatinský (Author Tufo Trilife Zlín), jenž bral za čas 9:14:54 deváté místo.

V náročném horkém klimatu závod nedokončilo čtyřiadvacet triatletů. Podnik na Slovensku byl pátým dílem Českého poháru v dlouhém triatlonu a závod měl zároveň statut mistrovství České republiky i Slovenska. Vabroušek se tak stal již po jedenácté národním šampiónem v dlouhém triatlonu.

Reprezentant zlínského klubu Author Tufo Trilife začal závod očekávaným výkonem v plavání, v němž 3800 metrů dlouhý úsek zvládl v čase 51:29. ,,Plavalo se na třech okruzích zpestřených výběhem, a z vody jsem šel ze šesté pozice," zavzpomínal Petr Vabroušek.

Cyklistická část měřila 180 kilometrů a železný muž z Malenovic ji zvládl v čase 4:36:36. ,,Už na třicátém kilometru se mi podařilo smazat ztrátu po plavání. Nicméně výraznější náskok jsem si před ostatním triatlety dlouho nevypracoval.

Teprve okolo 120 kilometru jsem se na čele trochu od svých největších soupeřů odpoutal, ovšem zejména Honza Jakubíček byl pořád nepříjemným protivníkem," uznal Vabroušek.

Také v závěrečném maratonu musel Iromnan z Malenovic bojovat, aby uhájil vedoucí pozici. ,,Běželo se ve třiatřicetistup­ňovém vedru. Podmínky nám navíc ztěžovala vysoká vlhkost vzduchu a zpočátku se mi dařilo kontrolovat šestiminutový náskok před nejbližšími pronásledovateli.

Po třicátém kilometru už jsem byl na první příčce devět minut před Jakubíčkem a v tomto úseku závodu už jsem si věřil na zisk zlaté pozice. Dokonce jsem v posledních sedmi kilometrech mírně polevil v tempu," prozradil Petr Vabroušek, který maraton zaběhl za 3:14:36.

A co čeká železného muže v nejbližších týdnech? ,,Už v pátek se zúčastním Valachymana, v neděli se postavím na start Doksymana a 24. srpna zabojuji v Dánsku o mety nejvyšší v Ironmanu Kodaň. Mezitím poletíme s celou rodinou na dovolenou do Řecka," nastínil svůj další nabitý program čerstvý, ovšem tradiční český šampión v dlouhém triatlonu Vabroušek. (hot)

Zdroj: Youtube