Závodu se ve všech kategoriích zúčastnilo 2500 triatletů z osmašedesáti zemí. Vítězem se stal domácí borec Ronnie Schidknecht (8:33:39), jenž na domácí půdě zvítězil po sedmé v řadě. Druhý skončil Ivan Raňa ze Španělska (8:40:55), bronzovou pozici obsadil časem 8:46:23 Per Bittner z Německa.

Triatlet z Malenovic začal závod očekávaným výkonem v plavání, když 4300 metrů dlouhý úsek v šestadvacetis­tupňovém Curyšském jezeře zvládl v čase 1:01:16. ,,Plavalo se na dvou okruzích a já jsem šel z vody ze sedmačtyřicáté příčky," zavzpomínal Petr Vabroušek.

Cyklistická část měřila 180 kilometrů a člen klubu Author Tufo Trilife Zlín ji absolvoval v čase 4:56:02. ,,Kolo se jelo také na dvou okruzích s celkovým převýšením 1680 metrů. Třicetistupňové vedro a spousta kopců na trati ale hodně pročistily startovní pole. Já jsem se postupně propracovával dopředu, abych na maraton vybíhal z patnáctého místa," prozradil malenovický ironman.

Maraton pořadatelé situovali podél jezera a teplota při něm stoupla až na 34 stupňů. Vabroušek ho zaběhl v čase 3:10:15. ,,Běh byl o výdrži ve velkém horku a mně se podařilo posunout se až na konečnou devátou pozici. Bojoval jsem se soupeři i sluncem a nakonec to vyšlo," pochvaloval si v cíli vyčerpaný železný muž z Malenovic, který byl zároveň nejlepším Čechem v závodě.

To však nebyl jediný důvod ke spokojenosti. ,,Po Ironmanu ve Švýcarsku se uzavřel profesionální žebříček pro start na letošní Havaji. Právo startu má jen padesát nejlepších profesionálů na světě. Já jsem aktuálně třináctý, a proto nebudu v říjnu potřinácté v řadě v havajském Ironmanu chybět," pochlubil se Petr Vabroušek. (hot)