,,Před závodem jsem doufal v průměrný maratonský čas kolem třech hodin a patnácti minut. První čtyři maratony jsem zvládl v průměru za tři hodiny, což bylo naprosto mimo moji představivost. Po velké krizi v Marakéši jsem se propadl na průběžné třetí místo a ve zbývajících dvou maratonech jsem musel tvrdě bojovat, abych se vrátil na druhou pozici. Horké počasí v Dubaji a Sydney znamenalo zpomalení, na stříbrnou příčku jsem se však vrátil a díky těsnému souboji o tuto pozici s Luke Wigmanem jsem sérii dokončil v průměrném maratonském čase okolo třech hodin a osmi minut," hodnotil svoje vystoupení maximálně spokojený Vabroušek.

Tomu se nejvíc povedl hned úvodní start na Antarktidě a pak třetí podnik v Miami. Naopak utrpení zažíval v Maroku v Marakéši. Malenovický sportovní nadšenec obletěl minulý týden všech pět kontinentů a dohromady sedm světadílů.

,,V letadle jsem nalétal 43 200 kilometrů a strávil jsem v něm pětašedesát hodin. Proto nebylo mnoho času na regeneraci. Relaxoval jsem, jak se dalo. Při automasáži, při vyplavání v hotelovém bazénu v Punta Arenas, nebo v moři v Miami a Dubaji," prozradil Vabrouškek, který se od úterý už věnuje rodině.

,,Po návratu domů nemůžu ani chodit. Postupně ale zajdu na masáž do kryokomory a zaplavat si do zlínského bazénu. Uvidím podle odeznívající únavy, ale do týdne bych chtěl začít s přípravou na další závody," už zase spřádá další plány Ironman a atlet z Malenovic.

NA ANTARKTIDĚ BYLO POCITOVÝCH MÍNUS TŘICET STUPŇŮ

První závod se konal minulé pondělí na promrzlé Antarktidě. Malenovický Ironman a běžec v těchto těžkých podmínkách už v minulosti startoval, takže v první etapě dokázal zúročit nabyté zkušenosti z minulosti a na chladném kontinentu doběhl na druhém místě.

,,World Marathon Challenge začala podle plánu minulé pondělí ráno v 6.30 hodin. Už v noci se počasí začalo měnit k horšímu, a proto bylo potřeba odstartovat co nejdříve," zavzpomínal na úvod sedmidílného extrémního podniku Petr Vabroušek. Ten zpočátku v maratonu rozloženém do čtyř 10,6 kilometrových okruhů bojoval společně s Lukem Wigmanem o pobyt na bronzové pozici.

,,Ihned po startu šel suverénně do čela největší favorit Mike Wardian následovaný Ryanem Hallem. Na konci prvního kola se mi podařilo odpoutat se od Wigmana a začal jsem stahovat zhruba dvouminutovou ztrátu na Halla. Na druhé místo jsem se probojoval v průběhu dvaadvacátého kilometru. V tu dobu už začal vítr nabírat neuvěřitelnou sílu a z plánovaného útoku zaběhnout čas pod tři hodiny jsem musel upustit. Ve vichřici, jež se postarala o pocitovou teplotu mínus třicet stupňů, se mi ale v cíli stříbrnou příčku podařilo uhájit," prozradil malenovický železný muž.

V JIHOAMERICKÉM PUNTA ARENAS HODNĚ BOLELY NOHY

Ihned po dokončení závodu na Antarktidě se běžci po čtyři a půl hodinovém letu přesunuli do Chile, kde je v Punta Arenas čekal druhý maraton.

,,Už po pětadvaceti minutách po příletu jsme ještě za tmy odstartovali v pět hodin ráno. Běžecké galapředstavení znovu předvedl Wardian. Já jsem se v Chile cítil pocitově skvěle do pětatřicátého kilometru. Poté mi však začal dělat problémy betonový povrch. Moje nohy jsou totiž zvyklé na příjemné lesní stezky v okolí Zlína. Začal jsem tuhnout a zpomalovat. Přesto jsem zaběhl čas pod tři hodiny a znovu jsem skončil druhý," přiznal po pobytu na jihoamerickém kontinentu Vabroušek.

PŘÍPRAVA PŘED MIAMI PROBÍHALA V ŘADĚ U IMIGRAČNÍCH ÚŘEDNÍKŮ

Třetí etapu v Miami předcházelo zpoždění.

,,Po mrazivé Antarktidě a studeném a větrném Punta Arenas nás severní Amerika přivítala krásným slunečním počasím a teplotou sedmadvacet stupňů. Během letu z Chile, při mezipřistání v brazilském Manausu jsme ale nabrali dvouhodinové zpoždění a tak veškerá příprava na závod proběhla v řadě u imigračních úředníků, kde jsme ztratili dalších devadesát minut. Formu jsem proto ještě dolaďoval v autě při přesunu z letiště na Miami Beach," podělil se ze zážitky z pobytu na Floridě běžec z Malenovic. Vabrouškovi tentokrát chvíli trvalo, než se dostal do provozní pohody.

,,Od startu jsem se držel na stříbrné příčce za nepřekonatelným Wardianem. Nohy z betonu v Chile mě však bolely. Nicméně po několika kilometrech jsem se rozběhl a od poloviny závodu jsem si dokonce začal pohrávat s myšlenkou stlačit čas pod dvě hodiny a sedmapadesát minut. Tento nápad mě nadchl a nakonec jsem cílovou pásku proťal v čase 2:55:10," potěšilo Petra Vabrouška.

Ten se z Miami Beach po zisku další druhé pozice rozloučil regeneračním vyplaváním v moři, sprchou v hotelu a následující den nabral kurz směr Evropa.

V MADRIDU ODRÁŽEL ATAKY CHARLEBOISE A WIGMANA

Ani v Madridu Vabrouška neopustilo odhodlání dosáhnout na výborný konečný výsledek.

,,Závod v hlavním městě Španělska doprovázela příjemná teplota osm stupňů. A přestože jsem měl nohy po Punta Arenas a Miami z tamních dlažebních povrchů rozbité, i pobyt na Pyrenejském poloostrově jsem si užíval. Posledních deset kilometrů bylo ovšem dost náročných. Stálo mě hodně námahy a úsilí, abych na druhém místě odrazil nápor třetího v pořadí Charleboise a čtvrtého Luke Wigmana," oddechl si po čtvrtém závodu Ironman a běžec z Malenovic.

V MARAKÉŠI POTKALA VABROUŠKA VELKÁ KRIZE

,,V Makareši jsme přistáli uprostřed noci a to nám umožnilo ještě se ubytovat v hotelu a využít pět hodin spánku. Usnul jsem hluboce a snad nikdy v životě jsem tak drasticky neprožíval, když mi zazvonil budík. Nohy jsem pak rozhýbal během kilometrového pochodu v dešti na start," podělil se ze zážitky z pobytu na africkém kontinentu Vabroušek.

Ten se ovšem ani přes stupňující únavu v Maroku neztratil.

,,Tělo se ale odmítalo se mnou zapojit do závodění. Už během prvního kilometru mi všichni soupeři o celkové pořadí utekli z dohledu. Doufal jsem, že se s přibývajícími kilometry probudím. Tentokrát se tak ovšem nestalo. Zažil jsem slušné peklo a bezmocně jsem sledoval, jak mě Wigman připravuje o průběžné stříbro a jak se Charlebois dotahuje na můj aktuální pobyt na bronzové pozici. Po velké krizi jsem tak v pátém maratonu doběhl pátý," uvedl reprezentant zlínského Titan Trilife klubu.

V DUBAJI BYLO HORKO ČTYŘIATŘICET STUPŇŮ

Ve Spojených Arabských Emirátech už byl český běžec a triatlet znovu v lepším rozpoložení.

,,V letadle z Marakéše se mi po večeři podařilo souvisle spát jenom čtyři hodiny. Moje tělo se však opět naladilo na bojovnou vlnu," potěšilo Petra Vabrouška, který se dokázal až neuvěřitelně vypořádat s podmínkami v Dubaji.

Na pobřeží Perského zálivu totiž pražilo slunce a při maratonu se teplota pod blankytně modrou oblohou vyšplhala až na čtyřiatřicet stupňů.

,,Od začátku závodu jsem ale věděl, že se musím odpoutat od Wigmana. Ten mi totiž v Maroku nadělil sedmnáct minut. Toho se mi také na jedenáctém kilometru podařilo setřást. Halla pak o tři kilometry později. Ve zbytku závodu jsem si pak na obrátkách kontroloval mírně se narůstající náskok na tyto dva konkurenty v souboji o druhou a bronzovou příčku - Také jsem doufal, že neskončím u chůze a o slibný náskok nepřijdu. Nakonec jsem ho uhájil a vrátil jsem se na průběžné druhé místo v celkovém pořadí," měl znovu důvod k úsměvu všestranný sportovec ze Zlínského kraje, jenž v Dubaji doběhl třetí.

V SYDNEY SE STARTOVALO HODINU PO PŮLNOCI

V Austrálii došlo podle původního plánu k menší změně programu.

,,V Sydney nám sedmidenní časový program umožňoval se startem posledního maratonu počkat až na brzké odpolední hodiny místního času. To by ale znamenalo běžet pod hodně rozpáleným sluncem. Poslední závod jsme proto odstartovali už hodinu po půlnoci, kdy rtuť teploměru ukazovala při devadesátiprocentní vlhkosti vzduchu sedmadvacet stupňů. Bylo pořád vedro, ale bez ostrých paprsků," potěšila změna plánu Vabrouška.

Ten měl na třetího v průběžném pořadí Wigmana šestiminutový náskok.

,,Mohl jsem si proto dovolit celý maraton běžet v jeho závětří a doufal jsem, že se mi nevzdálí. A protože tak dlouhý závod je o psychice, tak jsem hned po startu zvolil variantu útoku a brzy jsem si před Lukem vytvořil patnáctisekundový náskok. Kdykoliv jsem pak zaslechl jeho kroky, tak jsem nenápadně zrychlil, dokud zase neutichly. Bolestivé to bylo pro nás oba, tato taktika ho ale ubíjela. Deseti až třiceti sekundový náskok jsem v závěru udržel až do cíle a tím jsem uhájil v konečném hodnocení World Marathon Challeng stříbrnou pozici," radoval se v Austrálii ze skvělého úspěchu Petr Vabroušek.

Výkony Petra Vabrouška ve World Marathon Challehge 2017:

Pondělí 23. ledna: Antarktida 3:05:27.
Úterý 24. ledna: Punta Arenas (Jižní Amerika, Chile) 2:57:11.
Středa 25 ledna: Miami (Severní Amerika, USA) 2:55:10.
Čtvrtek 26. ledna: Madrid (Evropa, Španělsko) 3:04:39.
Pátek 27. ledna: Marakéš (Afrika, Maroko) 3:19:02.
Sobota 28. ledna: Dubaj (Asie, SAE) 3:24:47.
Neděle 29. ledna: Sydney (Austrálie, 3:07:42).

Lubomír Hotař