A odměna na sebe nenechala dlouho čekat. Od příští sezony se může těšit na účast v Mezinárodním mistrovství České republiky.

„Kromě startů na všech podnicích mezinárodního mistrovství vyjma úvodní Jänner rally se představíme i na třech soutěžích v okolí Vídně. Sprinty naopak vynecháme," potvrdil šéf Gemini Rally Teamu Milan Pantálek, jenž talentovaného pilota loni touto dobou do stáje, za niž sám závodil, přivedl. A dobře udělal. Hned po první sezoně si mohou všichni zúčastnění ke vzájemné spolupráci pogratulovat.

„Mirek byl obrovský talent a viděl jsem v něm obrovský potenciál. V této sezoně prokázal, že umí závodit nejen rukama, ale také hlavou. To jej v minulosti trošku limitovalo. Letos ale dojel všechny závody a pokaždé se umístil na stupních vítězů. To hovoří samo za sebe," chválil Pantálek skromného mladíka z Hutiska-Solance, jenž přitom proháněl tuzemskou elitu s méně výkonným vozem Mitsubishi Lancer Evo IX.

Teprve v závěrečných dvou podnicích přesedlal do silnějšího speciálu a oba starty v Jeseníkách i ve Vsetíně proměnil ve vítězství. V tu chvíli nebylo co řešit. Bylo jasné, že musí přijít další progres.

„S vozem Mitsubishi Lancer už se Mirek moc dál posunout nemůže, neboť se dostal na samou hranici možností tohoto auta. Proto všechno naše úsilí směřovalo k pořízení nového vozu kategorie R5," prozradil Milan Pantálek.

A teď to nejdůležitější. V následujících sezonách bude brázdit domácí i zahraniční soutěže s francouzským vozem Citröen DS3 R5, nástupcem stávajících dvoutisícovek.

„Auto bylo mělo být homologováno 1. ledna ve Francii. Máme přislíbeno, že jej dostaneme jako jedni z prvních v České republice," uvedl šéf Gemini Rally Teamu, který se dohodl s Jakešem na spolupráci až do roku 2017.

Valašský pilot se díky tomu představí nejen u nás, ale také v zahraničí. Konkrétně ve vybraných podnicích rakouského mistrovství v okolí Vídně.

„Gemini má jedno ze svých sedmi pracovišť v rakouském hlavním městě a naším pochopitelným zájmem je prezentovat se také u našich jižních sousedů," nechal se slyšet Pantálek, podle nějž i v dalším roce bude 24letého soutěžáka navigovat zkušený Jaroslav Novák.

Nadšený z nových možností byl i samotný jezdec. „Mám pochopitelně obrovskou radost a ještě jednou musím aspoň takto poděkovat celému týmu. Informaci o novém voze jsem se dozvěděl tři dny před svými narozeninami a lepší dárek jsem si jen těžko mohl představit," rozplýval se Jakeš.

„Je mi jasné, že tentokrát se ode mne budou čekat dobré výsledky už i v rámci absolutní klasifikace," má jasno juniorský šampion.