ATLETIKA

V Kašavském krosu jsou připravené dvě tratě. Delší měří 15 kilometrů

Kašava – V sobotu se poběží 2. ročník Kašavského krosu. Start hlavního závodu je v 10 hodin před Obecním domem v Kašavě.  Pořadatelé připravili dvě tratě. Delší měří 15 kilometrů a má převýšení 700 metrů, kratší s převýšením 300 metrů je dlouhá 7 kilometrů. Tento závod odstartuje v 10.10 hodin. V obou podnicích mají muži i ženy možnost zazávodit si v několika věkových kategoriích. Startovné je do 8. října 150Kč, na místě pak 250 Kč.

,,Trať patnáctikilometrového závodu vede od Obecního domu směrem pod vrchol Vančica, dále pak kolem vrcholu Třeskunov, Na Sýkorku, boční stezkou Chaloupkama k posezení u Míků, poté se vyběhne k posezení Nad přehradou a pokračuje na vrchol Sobolice. V závěru se běží po vrstevnici na Vinohrádek a seběhne se po Křížové cestě do cíle na kašavskou náves. 7 kilometrů dlouhý závod se poběží od Obecního domu k základní škole, na Vrzavé skály, na Kopnou, Fišerku, Křížovou cestu  a do cíle na náves v Kašavě,“ představil krosový podnik v Kašavě a okolí jeden z jeho organizátorů Tomáš Minařík.

Loňský hlavní 15 kilometrů dlouhý závod v Kašavě vyhráli fryštacký běžec v barvách Ekodrillu Zlín Radoslav Šíbl (1:13:10) a Lada Vaněčková ze Štípy (1:42:36).    

ATLETIKA

Sobotní 4. ročník Běhu Veřovickým hřebenem startuje v Krhové

Valašsko – Klub horských běžců Radegast v sobotu zve na 4. ročník Běhu Veřovickým hřebenem. Start 17,3 kilometru dlouhého závodu, který má převýšení 890 metrů, je v 10 hodin v Krhové na Valašskomeziříčsku u staré restaurace v části Jehličná. Cíl je v sedle Pindula u Valašské koliby. Trať vede po turistických pěšinách. Pořadatelé připravili dvě kategorie mužů a to do 40 let a nad 40 let. Ženy si poměří síly v jedné společné kategorii. Prezentace probíhá od 8.30 do 9.45 hodin. Startovné je 100 Kč. Vyhlášení výsledků bude ve Valašské kolibě na Pinduli ve 13 hodin.

 Loni v Běhu Veřovickým hřebenem vybojovali první příčky Martin Holiš (Pustevny, 1:24:47) a Petra Burešová z Hukvald (1:59:19). Traťové rekordy drží z roku 2015 reprezentanti Fortexu Moravský Beroun Ondřej Horák (1:22:09) a Marie Delingerová (1:40:51). 

Helena Kotopulu
Kotopulu se na havajského Ironmana kvalifikovala na Malorce

ATLETIKA

Favority 70. ročníku Běhu přes valašské kotáry jsou Jiří Petr a Lukáš Kučera. V ženách zabojují o prvenství Kateřina Hálová a Veronika Siebeltová

Zlín – Atletický klub Zlín pořádá v neděli 70. ročník Běhu přes Valašské kotáry. Start jednoho z nejstarších závodů na Moravě, k jehož původnímu názvu byl doplněn přídomek Městský běh Zlínem, je naplánován na 9.30 hodin na náměstí Míru. Závod je zároveň Memoriálem Gustava Bělského i Memoriálem Ivana Hejtmánka. Podporuje ho Statutární město Zlín a Zlínský kraj.

 ,,Od roku 2000 jsme původní místo na kopci Barabáš přesunuli kvůli zvýšení atraktivity do centra krajského města,“ vysvětluje jeden z pořadatelů oblíbeného podniku Bohumil Vrána.

Okruh dlouhý 1370 metrů povede od radnice cestami v přilehlém parku, atleti pak proběhnou pod tržištěm Pod kaštany a cíl je opět před radnicí. Hlavní mužská kategorie se startem v 12.15 hodin ho absolvuje šestkrát, ženy od 11.20 hodin poběží dvě kola. Pro nejlepší běžcem a také za překonání mužského i ženského traťového rekordu jsou připravené zajímavé finanční odměny.         

,,Historie závodu se začala psát už v roce 1948. Mezi vítězi jsou taková jména jako Gustav Bělský, Jindřich Roudný, Bohumír Zháněl, Stanislav Nebojsa, Josef Podmolík a Vlastimil Bukovjan. V roce 1957 u nás dominoval dokonce Emil Zátopek. V posledním desetiletí brali prvenství Michal Nejedlý, Miroslav Vanko, Milan Kocourek, Jakub Bajza, Martin Kučera, Lukáš Kourek, nebo Jiří Čípa.  Od roku 2012 u nás třikrát po sobě nenašel přemožitele Petr Vitner. Mezi ženami v minulosti devětkrát dominovala Alena Stancová. V novodobé historii si k nám čtyřikrát pro prvenství přijela Polka Agniezska Gortel. Dvakrát se z první příčka radovala i naše odchovankyně Kateřina Hálová,“ prozradil Vrána.

 Sezona městských silničních i krosových běhů v říjnu vrcholí, nicméně letos se do Zlína znovu chystá kvalitní konkurence. ,,V mužích patří k největším favoritům zlínský odchovanec hájící barvy Univerzity Brno Jiří Petr a jeho klubový kolega Lukáš Kučera. Možná se na startu objeví i dvojnásobný vítěz Valašských kotárů Martin Kučera. Ten se však rozhodne až na poslední chvíli. V ženách zabojují o prvenství domácí Kateřina Hálová. Mimochodem účastnice březnového evropského halového šampionátu v Bělehradě v běhu na 800 metrů. Silná bude rovněž i loňská vítězka Veronika Siebeltová ze Slezanu Frýdek-Místek,“ typuje Bohumil Vrána.

Ten do pátku 12. října přijímá na telefonu 728 34 55 51, nebo e-mailové adrese b.vrana@wo.cz přihlášky do závodu. Přihlásit se je možné i u Lukáše Vojtka, který má telefon 774 43 72 68 a e-mailovou adresu info@atletikazlin.cz. V krajním případě nebude problém se prezentovat ještě v neděli vždy hodinu před startem jednotlivých kategorií.

Loni se zlínského městského závodu ve všech kategoriích zúčastnilo 249 běžců. První místo v mužích vybojoval atlet z východu Čech Jiří Čípa (Bystré), který 8,2 kilometru dlouhý podnik zvládl v čase 26:30. V ženách dosáhla vítězná Veronika Siebeltová ze Slezanu Frýdek-Místek na 2,7 kilometrové trati času 10:04.

Mužský traťový rekord drží z roku 2013 časem 25:39 Petr Vitner z Nového města na Moravě. V ženách je traťovou rekordmankou ze sezony 2007 Polka Agniezska Gortel (9:26).

Časový harmonogram Běhu přes Valašské kotáry ve Zlíně 2017: 9.30: atletická miniškolička – 400 metrů, 9.45: mladší přípravka - 400 metrů, 10.00: starší přípravka – 800 metrů, 10.15: mladší žáci – 1 okruh, 10.30: mladší žákyně – 1 okruh, 10.50: starší žáci – 2 okruhy,  11.10: starší žákyně – 1 okruh, 11.20: ženy, dorostenky, juniorky – 2 okruhy, 11.40: dorostenci, junioři – 3 okruhy, 12.15: hlavní závod muži, veteráni – 6 okruhů.

FLORBAL

V Českém florbalovém poháru přijede do Vsetína superligová Ostrava. Hluk cítí šanci postoupit přes Kopřivnici

Region – Hodně atraktivního soupeře přivítají v úterý v 5. kole Poháru České pojišťovny mužů florbalisté Vsetína. Na Valašsko totiž přijede superligový celek FBC ČPP Bystoň Group Ostrava. Zápas ve sportovní hale Na Lapači, v němž se bude bojovat o postup do osmifinálové skupiny, začíná v 19.30 hodin.

 ,,Ostrava má bohatou florbalovou historii. A protože je to družstvo hrající nejvyšší republikou soutěž, tak na tom budou Severomoravané dobře takticky i fyzicky,“ uvědomuje si domácí útočník Patrik Seevald.

Jeho tým se ale zápasu nebojí. ,,Náš mladý kolektiv bude proti velkému favoritovi poctivě bránit a vyrážet do brejkových akcí. Je nám ovšem jasné, že o osudu střetnutí rozhodnou zkušenosti. A těch má Ostrava podstatně víc. Hostů ale nedáme nic zadarmo. Utkání, které si většina hráčů naší sestavy pravděpodobně zahraje jednou za život, si totiž chceme užít. I postup do pátého kola a duel se zvučným soupeřem je však pro nás splněným snem,“ přiznal Seevald.

 Do pátého kola národního poháru postoupil také Hluk. Slovácké družstvo důležitý souboj čeká až ve čtvrtek, kdy se ve sportovní hale v Boršické ulici od 18 hodin představí kolektiv Kopřivnice.

,,Tým ze severu Moravy ještě nedávno hrál první ligu. V součastné době Kopřivnice prochází generační obměnou kádru, kdy se do její sestavy zapracovávají mladí hráči. Proto podává nestabilní výkony. Vikingové ale pořád sází na agresivní styl s důslednou osobní obranou, což prověří naši fyzickou připravenost,“ představil na páté kolo poháru přijatelného soupeře univerzál Hluku Pavel Rochovanský.

 Jeho ostřílené družstvo samozřejmě touží po postupu. ,,Očekávám vyrovnanou partii, v níž budou rozhodovat drobnosti. Kopřivnice sice hraje vyšší soutěž, ovšem my určitě o osmifinálovou skupinu zabojujeme,“ slibuje Rochovanský, jehož tým je na začátku sezony v dobré formě.

 ,,Zatím jedeme, jak v divizi, tak i v poháru na vítězné vlně. Proto věřím, že v úspěšných výsledcích budeme pokračovat i ve čtvrtek. Vždyť ve čtvrtém pohárovém kole jsme vyřadili ještě silnější Havířov,“ nechybí univerzálovi Hluku Pavlovi Rochovanském před čtvrtečním pohárovým utkáním sebevědomí.

FLORBAL

Výhru Rožnova pod Radhoštěm na půdě Gulliversu Brno zajistil v prodloužení kanonýr Josef Viktořík

Rožnov pod Radhoštěm – Z poloviny úspěšné bylo v posledních duelech v Národní florbalové lize mužů družstvo Rožnova pod Radhoštěm. V dalším zápase se rožnovský tým utká v sobotu od 20 hodin v domácí hale s Opavou. 

Ve 3. kole Rožnov pod Radhoštěm prohrál v Havlíčkově Brodě 4:7. O osudu střetnutí se na půdě pátého celku tabulky rozhodlo už v první části, kdy si domácí v 15. minutě po trefách Peška, Kučery a Mühlfaita vypracovali třígólový náskok. Havlíčkův Brod později dokonce vedl 6:2. Hostům se sice v závěrečné třetině Zimmerem a Doleželem podařilo snížit skóre na 6:4, ovšem devatenáct sekund před koncem utkání Liška definitivně podepsal Havlíčkovu Brodu výhru.

,,Dneska se nám vůbec nic nedařilo. Nebyli jsme důslední v obraně, ani přesní v koncovce. Soupeř hrál však velmi dobře a po zásluze nás díky kolektivnímu pojetí porazil,“ uznal po souboji na Vysočině Pavel Barabáš.

Ve 4. kole Valaši zvítězili na půdě Gulliversu Brno 6:5 v prodloužení. Hosté zachránili ztracený zápas. Ve 13. minutě totiž prohrávali 3:0. A ještě v šestačtyřicáté minutě to bylo 4:1. Rožnov pod Radhoštěm ale střetnutí dovedli do prodloužení a v něm mu zajistil výhru kanonýr Viktořík.

 ,,V první třetině jsme byli nedisciplinovaní. Naštěstí se v závěru chytil střelec Josef Viktořík. Klíčové také bylo, že jsme vyhrávali důležité buly,“ potěšil zisk dvou bodů v Brně Pavla Barabáše.     

Výsledky 3. a 4. kola.

HAVLÍČKŮV BROD – ROŽNOV POD RADHOŠTĚM 7:4 (3:1, 2:1, 2:2)

Branky Rožnova pod Radhoštěm: Viktořík, Kristek, Zimmer, Doležel.

GULLIVERS BRNO – ROŽNOV POD RADHOŠTĚM 5:6 (3:1, 1:0, 1:4 – 0:1) v prodloužení

Branky Rožnova pod Radhoštěm: Viktořík 4, Knebl, Doležel.

Sestava: Jasný, Obšívač – Zimmer, Hegar, Krhut, Barabáš, Burýšek, Knebl, Viktořík, Novosad, Kittel, Doležel, Žniva, Kristek, Dvořák, Červený, Štůsek, Kratochvíl, Kostelecký, Slovák.

FLORBAL

Hluk nastřílel Hornetsu Brno jednadvacet branek. Slovácký tým zdolal také Olomouc

Hluk – Další dvě výhry si připsali divizní florbalisté Spartaku Hluk. V tabulce je družstvo ze Slovácka po čtvrtém kole soutěže na druhém místě. Jenom zásluhou lepšího skóre je v čele tým ostravské Letky.

 V sobotním zápase Hlučané vyprovodili Hornets Brno debaklem 21:7. Slovácký tým dal Brňanům tvrdou florbalovou lekci. Domácí vedli v 15. minutě 6:0 a v osmnácté 8:1. Povedla se jim také třetí třetina, v níž hostům nastříleli deset branek. ,,Duel jsme měli od začátku pod kontrolou. Soupeře jsme předčili takticky i fyzicky. Brnu dělala největší problémy rychlost našich hráčů. A to jsme ještě ve druhé části měli krátký herní výpadek,“ pronesl po jednoznačném střetnutí domácí kouč David Vlachopulos.

V nedělním duelu Hluk porazil Olomouc 6:5. Domácí ale málem dobře rozehranou partii ztratili. Celek ze Slovácka totiž dlouho v zápase kraloval. Hlučané vedli 2:0 a 5:1. Hanáci však ve třetí třetině snížili stav na 5:4. Hodně důležitá proto byla šestá branka, kterou vstřelil v jednapadesáté minutě Olbert. ,,Dneska jsme se na vítězství hodně nadřeli. Dobře připravený soupeř nám nedal nic zadarmo. Kdyby totiž družstvo Olomouce proměnilo všechny šance, tak bychom tři body nezískali. Zejména ve druhé polovině utkání jsme vyprodukovali spoustu individuálních chyb,“ oddechl si po druhém víkendovém souboji David Vlachopulos.

Výsledky 3. a 4. kola:

SPARTAK HLUK – HORNETS BRNO 21:7 (8:1, 3:3, 10:3)

Branky Hluku: Olbert 5, Duda 3, Jílek 3, Martin Krchňáček 3, Tuhý 2, Janča 2, Petlan, Šimíček, Pavel Krchňáček.

SPARTAK HLUK – FBS OLOMOUC 6:5 (2:1, 3:1, 1:3)

Branky Hluku: Janča 2, Pavel Krchňáček, Šimíček, Duda, Olbert.

Sestava: Stašek, Kolečkář – Holý, Šimíček, Štěrba, Duda, Olbert, Rochovanský, Kaňovský, Kovář, Petlan, Minařík, Janča, Pavel Krchňáček, Jílek, Martin Krchňáček, Tuhý.                

FLORBAL

Vsetín zdolal dva silné soupeře a po skalpu Březolup a rezervy Bulldogsu Brno vede tabulku Regionální ligy

Vsetín – Velkou formu má na začátku sezony florbalové družstvo Vsetína. Valaši v Regionální lize mužů zatím nenašli přemožitele, a proto jsou v tabulce po 4. kole soutěže na prvním místě.

Vsetínský kolektiv porazil Březolupy 12:2. ,,Zápas oba celky začaly opatrně. My jsme se ovšem osmělili jako první a brzy jsme vedli 4:1. Ve třetí třetině, kterou jsme vyhráli 8:1, už jsme na ploše v Bystřici pod Hostýnem, kde se střetnutí hrálo, jasně dominovali,“ potěšilo  nečekaně vysoké vítězství nad silným protivníkem forvarda Valachů Patrika Seevalda.

V následném duelu Vsetín zdolal zálohu Bulldogsu Brno 6:3. ,,V tomto souboji jsme podali ještě lepší výkon. Proti těžkému soupeři jsme hráli zodpovědně v obraně a dařilo se nám také v útoku. Výrazně nás ovšem podržel gólman Vít Zgarba,“ radoval i ze skalpu brněnských Buldoků Seevald.

FLORBAL

Hlučanky začaly druholigovou sezonu porážkami od béčka Bulldogsu Brno i Moutnice

Hluk - Dvěma těsnými porážkami začaly novou sezonu druholigové florbalistky Hluku. Slovácký kolektiv podlehl rezervě Bulldogsu Brno 1:2 a Znojmu 2:4.

 ,,V prvním zápase jsme nevěděly, co od brněnských Buldoček můžeme očekávat. Navíc se utkání pro nás nevyvíjelo příznivě, když jsme po první třetině prohrávaly 0:2. Ve zbytku střetnutí se však náš herní projev zlepšil a odměnou nám byla korekce skóre, o kterou se postarala v úvodu třetí části po přihrávce od Kateřiny Sedlářové Komárková. Vyrovnat se nám však už nepodařilo. Také sílu Moutnice jsme nedokázaly odhadnout. Se silným družstvem jsme ovšem dokázaly korigovat stav na 2:3. Útočně laděné Jihomoravanky si ale vývoj střetnutí pohlídaly,“ hodnotila úvodní dva duely v nové druholigové sezoně obránkyně Hlučanek Veronika Sedlářová.     

Výsledky 1. a 2. kola

SPARTAK HLUK – BULLDOGS BRNO B 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branka Hluku: Komárková.

SPARTAK HLUK – MOUTNICE 2:6 (0:2, 0:1, 2:3)

Branky Hluku: Tomíková, Kateřina Sedlářová.

Sestava: Kristýna Manová – Veronika Sedlářová, Kateřina Sedlářová, Klčová, Jabůrková, Bartošová, Šobánová, Tomíková, Šůstková, Komárková.

HOKEJ

Mladí zlínští Berani zažili po výhrách nad Jihlavou a Kometou Brno hokejový víkend snů

Zlín – Hokejový víkend snů mají za sebou extraligoví junioři Aukro Berani Zlín, kteří vybojovali nad dvěma silnými soupeři dvě výhry. V tabulce se proto posunuli na šesté místo. V dalších utkáních zlínský tým zajíždí na ledové plochy soupeřů. V pátek 20. října  mladí Berani hrají od 17 hodin v Hradci Králové a o den později v sobotu 21. října se v 16.45 hodin představí v Pardubicích.

Páteční duel s Duklou Jihlava Zlín vyhrál 4:1. V úvodu zápasu domácí ustáli jihlavské šance Jindry, Kadlečka, Norrise a Slabého, aby je do vedení poslal ve dvacáté minutě Dlabaja. Ve druhé třetině se zlínská hra zlepšila a Mikulec a Gago navýšili Beranům vedení až na 3:0. Hosté ještě v prostřední části Jindrou korigovali stav na 3:1.  V závěrečném dějství měli velké příležitosti Mikulec, jenž nastřelil tyčku. V oslabení mohl ze samostatného úniku skórovat Gago. Definitivní pečeť na vítězství ševců ale dal až dvacet sekund před koncem znovu v početní nevýhodě, tentokrát čtyř proti šesti, opět Michal Gago. Ten se z obranného pásma trefil do prázdné brány Jihlavy.

,,Proti soupeři z horních pater tabulky jsme čekali těžké utkání. To se také potvrdilo. Byla to vyrovnaná partie, ovšem my jsme v ní proměňovali šance. Hodně nás také podržel brankář Šimonů,“ potěšila výhra nad silnou Jihlavou domácího kouče Leona Wesleye.

 V sobotním střetnutí zlínský celek zvítězil nad Kometou Brno 9:3. Domácí nad lídrem soutěže vedli ve 20. minutě po gólech Karafiáta, Peška a Gaga 3:0. Klíčovou pasáží zápasu byl úsek mezi osmadvacátou a čtyřiatřicátou minutou, kdy Zlín vstřelil další čtyři branky. Zaskočení Brňané se ani později nedokázali zvednout a nakonec byli rádi, že v krajském městě neinkasovali deset gólů.

,,Mužstvo se na zápas s vedoucím celkem tabulky dobře připravilo. Od začátku bylo vidět, že máme větší vůli po úspěchu. Navíc se nám dařilo v koncovce. Spolehnout jsme se mohli i na gólmana Hufa,“ radoval se i ze skalpu brněnské Komety Leon Wesley.    

Výsledky 9. a 10. kola

AUKRO BERANI ZLÍN – DUKLA JIHLAVA 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky Aukro Berani Zlín: Gago 2, Dlabaja, Mikulec.

AUKRO BERANI ZLÍN – KOMETA BRNO 9:3 (3:0, 4:2, 2:1)

Branky Aukro Berani Zlín: Karafiát 2, Mikulec 2, Peška, Gago, Kočica, Václavek, Jenáček.

Sestava: Šimonů, Huf – Martínek, Augustin, Kollár, Gába, Dluhoš, Budil, Jenáček, Padrnos, Marek – Kenša, Peška, Kočica, Mikulec, Gago, Hefka, Dobiáš, Dlabaja, Václavek, Karafiát.               

NOHEJBAL

Výhra nad kroměřížskou Bajdou zajistila Otrokovicím stříbrnou příčku

Otrokovice – Konec sezony hlásí krajský nohejbalový přebor družstev. V nejzajímavějším duelu posledního kola porazily Otrokovice celek kroměřížské Bajdy a tímto výsledkem si zajistily stříbrnou příčku. Vítězství si už s předstihem vybojovalo Valašské Meziříčí, třetí skončilo Prštné.

 Otrokovický kolektiv zdolal Bajdu Kroměříž 7:3. Domácí v důležitém souboji vedli 2:0, ale Hanáci vyrovnali na 2:2. Potom už v zápase kralovalo družstvo Otrokovic, které si vypracovalo náskok na 5:2 a v závěru střetnutí na konečný stav 7:3.

,,Druhé místo v soutěži by nám zajistila i remíza. Ovšem skalp kvalitního soupeře nás potěšil,“ pochvaloval si smečař domácího týmu Ladislav Bršlica, jehož kolektiv byl lepší ve většině nohejbalových činnostech.

,,Ve výměnách jsme byli trpělivější a přesnější. Dařilo se nám v poli i v útoku. O našem úspěchu rozhodl také větší důraz na síti. Naopak hosté na kluzké podzimní antuce vyprodukovali spoustu chyb,“ prozradil Ladislav Bršlica.

JISKRA OTROKOVICE – BAJDA KROMĚŘÍŽ 7:3 (16:11)

Body Otrokovic: Ladislav Bršlica – Řízek 2, Úruba – Hnaníček (Ščepka) 2, Ladislav Bršlica – Řízek – Macků, Pavel Bršlica – Macků, Úruba.

Kroměříže: Málek – Miškovský – Rezek 2, Sadil – Bosák – Vilímek.

Zbývající výsledky 14. kola: Climax Vsetín C – Valašské Meziříčí 1:9, Přerov B – Vlčnov 2:8.