ATLETIKA

Jaroslav Vicher vybojoval na Lysé hoře bronzovou příčku. Vytrvalec ze Sazovic v Beskydech uběhl 148 kilometrů a nastoupal 9920 metrů

Sazovice – Jaroslav Vicher ze Sazovic (Kesbuk) obsadil bronzovou pozici v otevřeném mistrovství České republiky v zimním horském maratonu. Vicher v extrémně vytrvalostním závodu zdolal mezi Ostravicí a Lysou horou 13 okruhů.

Podnik LH 24 – Winter Extreme Race startoval minulou sobotu v 10 hodin v areálu Na Pile v Ostravici. Vítězem se stal Radek Chrobák z Frýdku-Místku, který zvládl 14 okruhů. Stejný počet okruhů absolvoval také druhý v pořadí Severomoravan Zdeněk Hruška z Tísku (Runsport Team). V konkurenci 486 mužů vybojoval ještě další člen otrokovického týmu Kesbuk Patrik Bartík z Holešova díky zvládnutým jedenácti okruhům devatenáctou příčku.

,,Cílem závodu Renault 24 hodin na Lysé hoře bylo absolvovat během čtyřiadvaceti hodin co nejvíc výstupů na nejvyšší horu Beskyd. Jeden okruh měřil 11,4 kilometru a měl převýšení 764 metrů,“ představil horský ultramaraton Jaroslav Vicher. Ten v okolí Lysé hory za čtyřiadvacet hodin uběhl 148 kilometrů a nastoupal 9920 metrů.

Vicher odjel do Beskyd se záměrem skončit na některé z medailových pozic. Ovšem vzhledem ke konkurenci by byl spokojený i s umístěním do pátého místa. ,,Zvolil jsem taktiku pomalejšího začátku, abych šetřil síly a co nejdéle držel vyrovnané tempo. Tento závod se totiž rozhoduje nad ránem mezi třetí a čtvrtou hodinou. Důležité rovněž bylo šetřit nohy při sebězích,“ přiznal ultramaratonec ze Sazovic.

Vicher měl po dvanácti hodinách v nohách 7,5 okruhu.

,,Devět kol se mi dařilo mít okruhy časově vyrovnané. V desátém kole ale přišla první velká krize. Nahoru už to nešlo tak lehce a seběh byl utrpením. Naštěstí mě kamarád Tomáš Čtverák znovu namotivoval a tak jsem bez odpočinku ve spacáku pokračoval dál. Ve dvanáctém kole se ale krize vrátila. To jsem dokonce usínal za chůze a chtěl jsem závod ukončit. Nakonec se mi s pomocí posledních zbytků sil podařilo třetí místo uhájit,“ radoval se ze skvělého sportovního výkonu i výsledku Jaroslav Vicher.

,,Na zisku bronzové příčky ovšem mají velký podíl i moji další kamarádi. Daniel Mahdal a David Dovrtěl se po celou dobu na trati starali o moje občerstvení a Věra Vystrčilová, jež v loňském roce skončila mezi ženami na Lysé hoře druhá, mi předávala zkušenosti a v Beskydech mi dodávala rovněž sebevědomí,“ děkoval svému realizačnímu týmu 30letý reprezentant otrokovického týmu Kesbuk.      

ATLETIKA

Roman Tománek obsadil v Českých Budějovicích stříbrnou pozici. Vytrvalec ze Slavičína absolvoval na místním výstavišti 105,5 okruhů

Slavičín – Roman Tománek vybojoval v kategorii padesátníků stříbrnou příčku v Budějovickém T1 maratonu. Člen týmu Gallak Slavičín v Českých Budějovicích dosáhl ve 42,2 kilometru dlouhém závodu, času 3:13:22. Prvenství bral Radek Uhlíř z domácího klubu Trisk České Budějovice (3:06:00), třetí místo obsadil časem 3:17:44 Arnošt Mikolášek z jihočeské obce Nákří.

,,Letošní českobudějovický maraton byl přemístěný do pavilonu na výstavišti. V minulosti se desetkrát konal v podzemních garážích obchodního centra. Na výstavišti nás čekala čtyřsetmetrová trať rozložená do 105,5 okruhů,“ představil zajímavý závod Roman Tománek.

Ten se po slovenském Kolárovu a Ostravě na jihu Čech postavil na start třetího maratonu během čtrnácti dnů. ,,V Českých Budějovicích to byl hodně nepřehledný závod. Na místním výstavišti se totiž představilo 123 vytrvalců. Nicméně se svým výsledkem jsem spokojený. Začal jsem ve volnějším tempu, od dvacátého kilometru se mi ale dařilo zrychlovat,“ pochvaloval si Tománek.    

ATLETIKA

Ve Zlíně se v sobotu koná 26. ročník Běhu Jižními Svahy

Zlín – Zlínští krosoví běžci v sobotu pořádají 26. ročník Běhu Jižními Svahy. Podnik je rozložený do čtyř mužských a dvou ženských kategorii. Hlavní závod dlouhý 6,8 kilometru, který má převýšení 90 metrů, odstartuje v prostorách zlínského sídliště Jižní Svahy na Podlesí, poblíž hospody u Macků, v 10 hodin. Trať povede směrem na Kocandu, dále lesem přes Zlínské Paseky, potom po šotolinové cestě k rozcestí Pod Rozhlednou a také k vodárně a zpět. Prezentace probíhá od 8.45 do 9.45 hodin. Pro nejlepší běžce v cíli je připraveno zajímavé finanční ohodnocení. Po skončení hlavního běhu se na Jižních Svazích od 11 hodin uskuteční ještě dětské závody.

V loňském roce podnik na největším sídlišti ve Zlíně vyhráli Libor Černocký (OB Luhačovice, 24:07) a členka BS Slopné Jana Žaludková, jež brala prvenství za čas rovných třicet minut.

BASKETBAL

Valašské Meziříčí si na Slovan Černá Pole i tým Sportovní Akademie Brno věří

Valašské Meziříčí – Dva soupeře ze spodní poloviny tabulky hostí o víkendu druholigoví basketbalisté Valašského Meziříčí. V sobotu se utkají od 17 hodin s klubem Slovan Černá Pole. V neděli Valaši v 10 hodin poměří síly s družstvem SA Brno. Utkání se odehrají v tělocvičně Střední průmyslové školy stavební.

,,Chceme si vylepšit postavení v tabulce, proto chceme oba duely vyhrát,“ plánuje odhodlaně vůdce lavičky domácích Petr Nachtmann.

Jeho tým si věří na oba soupeře.

,,Za Slovan Černá Pole nastoupí starší zkušení hráči. Proto by na toto družstvo měla platit rychlá hra dopředu. Nicméně pozorní musíme být i pod vlastním košem,“ uvědomuje si před prvním střetnutím kouč Valašského Meziříčí.

Rovněž v neděli budou Valaši sázet na rychlý protiútok.

,,SA Brno má naopak mladý kolektiv. V souboji proti němu jsme favority. Musíme si ale dávat pozor na nejlepšího střelce Brňanů Jana Strašáka,“ ví, jak překonat druhého protivníka Petr Nachtmann.

Ten by měl mít o víkendu k dispozici kompletní sestavu včetně uzdraveného Tadeáše Janíka.         

KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ

Tomáš Frýdl rozhodl Kochaveckou osmnáctku na devátém kilometru

Rokytnice nad Vláří – Tomáš Frýdl ze Vsetína zvítězil v závodu v klasickém lyžování Kochavecká 18, když dosáhl v podniku dlouhém osmnáct kilometrů, času 1:38:06. Stříbrnou příčku na trati se startem i cílem ve Ski areálu Kochavec a na okruhu mezi Rokytnicí nad Vláří, Štítnou nad Vláří a Šanovem, obsadil se ztrátou dvou minut a čtyřiačtyřiceti sekund reprezentant Francovy Lhoty Jan Švehlík, třetí místo vybojoval časem 1:41:04 další vsetínský lyžař Robert Kocián. Václav Hošek ze Svatého Štěpána skončil čtvrtý (1:50:19) a Jiří Mišák (Bylnice, 1:55:03) pátý.

,,Na trati byly náročné podmínky. Sníh byl zpočátku přemrzlý, později začal vlhnout. Zejména ve sjezdech jsme si museli všichni dávat pozor,“ upozornil Tomáš Frýdl.

Ten se od startu držel ve vedoucí tříčlenné skupině. ,,Na čele jsem byl dlouho společně se Švehlíkem a Kociánem. Na první místo jsem se posunul někdy kolem devátého kilometru. Potom se hodně oteplilo a pohyb ve stopě se výrazně zpomalil. Zlatou pozici jsem však uhájil. Trochu zklamaný je ale Robert Kocián, který přehlédl jednu odbočku a na chvíli zajel mimo trať. Navíc ve finiši prohrál souboj o stříbrnou pozici se Švehlíkem,“ popsal rozhodující momenty Frýdl.  

Závod žen jednoznačně ovládla díky času 1:57:18 Šárka Valčíková ze Slavičína, před Petrou Holznerovou (Valašské Klobouky, 2:08:20), bronz brala slavičínská Eva Marečková (2:17:40). Marie Saňáková ze Šanova doběhla do cíle čtvrtá (2:35:32) a Kateřina Kadlecová (Bojkovice, 2:46:59) pátá.   

KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ

Závod v běhu na lyžích Zděchovská třicítka se pojede už po osmnácté

Zděchov – Již 18. ročník závodu v běhu na lyžích klasickou technikou Zděchovská třicítka se uskuteční v sobotu na Valašsku. Ten se koná na tratích 30 kilometrů a 15. kilometrů. Start je ve Sportovním areálu ve Zděchově na louce u Koliby, v 10.30 hodin. Prezentace probíhá ve fotbalových šatnách Sokola Zděchov od 8 do 10.15 hodin. Pořadatelé vypsali celkem třináct kategorií. Čtyři mužské, tři ženské, jednu pro juniory, jednu pro juniorky, hodnotit se bude také nejlepší Zděchovjan, nejmladší účastník, nejstarší účastník a Zděchovský zabiják, což je vložený závod dvojic ve sjezdu na běžkách vyřazovacím způsobem. Zděchovský zabiják se pojede vyřazovacím způsobem ve dvojicích. Ten startuje v 14.15 hodin. Účastnický limit je pro 160 vyznavačů klasického lyžování.

,,Třicet kilometrů dlouhá trať hlavního závodu s celkovým převýšením 1300 metrů, povede stoupáním na Radošov, poté směrem k Pulčínským skalám, na Senické lúky a zpět do Zděchova,“ představil tradiční a oblíbený zimní sportovní podnik na Vsetínsku jeden z jeho organizátorů Tomáš Frýdl.

Ten ale nabádá všechny zájemce, aby sledovali webové stránky Zděchovské třicítky. ,,Počasí je nejisté. Při nedostatku sněhu bychom totiž museli závod přeložit na jiný termín,“ upozorňuje Frýdl.  

Loni hlavní třicetikilometrový závod ve Zděchově vyhráli Dušan Žemlík z Vivatsport Teamu (1:28:06) a Monika Kadlecová (CK EPIC Dohňany, 1:57:10).

MALÁ KOPANÁ

O titul ve Fryštácké lize budou bojovat domácí tým Kocoviny a Poskládaní ze Štípy

Fryšták – Finálovou dvojici již zná 13. ročník Zimní ligy v malé kopané ve Fryštáku, která se v letošní sezoně zároveň hraje jako 2. ročník Memoriálu Martina Trojáka. V utkání o titul v sobotu od 16.30 hodin bude bojovat domácí celek Kocoviny s mužstvem Poskládaných. O bronzovou pozici si v 15 hodin zahraje Benfika s Kašavou.

V prvním semifinále Kocovina udolala Kašavu 5:4. ,,Ve čtvrté minutě zahodil Tomáš Křenek tutovku. Pak tahala za otěže zápasu Kašava, které si v 15. minutě po trefách Jakuba Červenky a Petra Červenky vypracovala dvoubrankové vedení. Záhy jsem však vstřelil kontaktní gól na 1:2 a brzy potom Luděk Lošťák a Tomáš Křenek z penalty obrátili skóre na 3:2.

Kašavě se podařilo Jakubem Červenkou ještě vyrovnat na 3:3. Zajímavý byl závěr střetnutí. V posledních osmi minutách nejprve po pohledné kombinační akci znovu Josef Křenek skóroval na 4:3 a Martin Mikel ranou přes celé hřiště dal gól na 5:3. Těsně před koncem Kašava Petrem Zbrankem už jenom korigovala svoji porážku,“ popsal vývoj dramatického duelu forvard Kocoviny Pavel Petráš.

Ten tvrdí, že jeho tým byl v zápase fotbalovějším celkem. ,,Byli jsme útočnějším kolektivem. Soupeř dával branky jenom po našich chybách,“ prozradil ještě Petráš.

,,V bojovném a tvrdě hraném souboji jsme se těžko prosazovali přes dobře organizovanou defenzívu domácího celku. O osudu utkání ale rozhodla tříminutovka před koncem prvního poločasu, kdy jsme inkasovali tři slepené branky. Zlomový byl rovněž gól Kocoviny na 4:3, který jsme dostali z rychlého protiútoku po zbytečném zaváhání na polovině soupeře,“ konstatoval zklamaný obránce Kašavy Pavel Zbranek.

Ve druhém semifinále vyřadili Poskládaní tým Benfiky 3:2 po penaltovém rozstřelu.

,,V oboustranně taktické bitvě jsme byli šťastnějším kolektivem. Chyběli nám sice čtyři klíčoví hráči Elšík, Barcuch, Laciga a Mazírka, ovšem v zápase zářil navrátilec do sestavy Jan Hlava. Ten v základní hrací době vstřelil obě naše branky. Výraznou oporou byl rovněž gólman Špaček. Rozhodující penaltu proměnil Jakub Beránek,“ užíval si postup do finále útočník Poskládaných Matěj Velev.

,,K vidění byl vynikající fotbal. Úvodních deset minut nás štípské mužstvo přehrávalo. Pak se hra vyrovnala. Ve druhé půli se nám podařilo srovnat stav na 1:1 a 2:2. Rozhodující penaltový rozstřel už byla loterie. Jenom škoda, že v prvním poločase pokutový kop neproměnil Jaroš,“ mrzela porážka vedoucího kolektivu Benfiky Martina Slaměnu.

Výsledky semifinále:

Kocovina – Kašava 5:4 (Josef Křenek 2, Petráš, Luděk Lošťák, Mikel – Jakub Červenka 2, Petr Červenka, Petr Zbranek), Poskládaní – Benfika 2:2, penalty 5:4 (Hlava 2, Beránek – Jaroš, Šiška).