Nyní je čtyřiadvacetiletá rodačka z Písku správně nabuzená a připravená pomoct podceňovanému týmu. O motivaci má hráčka Paříže postaráno. Ve Francii, která letošní mistrovství Evropy házenkářek hostí, působí. Pod velkým tlakem se ale elitní hráčka Bašného výběru necítí. I když vnímá okolí, názory o outsiderech nebere vážně.

„Já si myslím opak. Podle mě se dá s Rumunkami normálně hrát, což jsme viděly minulý rok. Němky jsou také hratelné,“ je přesvědčená.

Působíte ve Francii. Berete letošní mistrovství Evropy více prestižně?
Pravdou je, že trochu nervózní jsem. Ve Francii hraji, lidé mě tady znají. Určitě mě budou hodně sledovat. Trochu pod tlakem se cítím. Věřím ale, že to zvládnu, jak já, tak celý tým.

Loni se na vás Francouzi zhlíželi dost z patra. Už změnili názor, nebo jste pro ně stále outsider?
Ve světě nás považují za větší soupeře, ale ve Francii nás pořád berou za outsidery. Myslí si, že Rumunsko, Německo a Norsko jsou tak velké týmy, které nemůžeme porazit. Já si myslím opak. Podle mě se dá s Rumunkami normálně hrát, což jsme viděly minulý rok. Němky jsou také hratelné.

Spojka Helena Ryšánková s patří k oporám ženského národního týmu. S družstvem absolvovala jak loňské mistrovství světa v Německu, tak i EURO 2016 ve Švédsku.
Rumunská superstar Neaguová má střelu jako chlap i vlastní značku


Bude se o postup ze skupiny bojovat až do posledního zápasu, nebo se rozhodne už dříve?
Na šampionátech vždycky první zápasy vyhráváme. Doufám, že to dodržíme i tady ve Francii. Na Rumunsko se připravujeme už dlouho. Více než týden sledujeme videa. Chceme zahajovací duel odehrát co nejlépe.

Co by mělo na Rumunky platit?
Mají v sestavě nejlepší hráčku světa, Neaguovou, takže jsme se připravovaly hlavně na ní a na její střelbu. Budeme se soustředit hlavně na ní a její spolupráci s pivotem. To je ve hře Rumunska klíčové.

Můžete na tom být psychicky lépe? Loni jste Rumunky senzačně porazily.
Psychika je taky důležitá. Minulý rok s Rumunkami se to pořád tahalo o gól. My jsme vyhráli brankou z konce utkání. Věřím, že v koncovce budeme znovu silnější. I když bych radši zvítězila o víc než jednu branku.

Hokej PSG Berani Zlín - Piráti Chomutov.  Jiří Ondráček
Ondráček o nájezdu: Nic nevymýšlím. Nejsem hračička


Závěry vám před rokem vycházely. Budete na koncovku spoléhat i letos?
Mně přijde, že každý tým si v zápase vybere slabší desetiminutovku, kdy mu to tolik nejde. Já doufám, že se to vždycky otočí a my budeme patřit mezi družstva, kterým se bude dařit od začátku až do konce.

Souhlasíte s názorem, že vaše skupina D je těžší než třeba C, ve které jsou kromě Španělska a Maďarska také Nizozemsko a Chorvatsko?
Myslím si taky, že když postoupíme z naší skupiny, máme šanci jít ještě dál. Nechci říkat, že ve druhé skupině jsou slabé týmy, ale určitě se s ni dá uhrát nějaký výsledek.

Je velká výhoda, že jste ve Francii už do úterý a máte větší čas na přípravu?
To se uvidí. Ale podle mě je to lepší než cestovat až den či dva před zahajovacím zápasem. My jsme tady od úterý, na aklimatizaci jsme měly dost času.

Francouzi nejsou tolik důslední a precizní jako Němci. Nemáte obavy o organizaci?
To vůbec ne. Mistrovství je hodně dobře připravené. Organizace je skvělá. Od hotelu, přichystaného autobusu nebo bodyguardy máme všechno k dispozici. Bude to hodně hezké mistrovství. Moc se na šampionát těším

Před loňským světovým šampionátem vás sužovalo zranění kotníku, nyní jste zcela fit. Cítíte, že forma jde nahoru?
Fyzicky se cítím velmi dobře. Určitě jsem na tom lépe než minulý rok po zranění. Loni jsme věřila, že budu hrát, ale bylo to na poslední chvíli. Uzdravila jsem se až týden před mistrovstvím. Teď jsem zdravá a ve formě.

Ondřej Bačo
Bačo vyměnil kopačky i post. V Jablonci bude hrát vůbec poprvé