Ovšem zlato z Prahy, kde se letošní mistrovství Evropy uskutečnilo, má jistě mnohem vyšší cenu. Zvlášť proto, že titul tentokrát určitě zamířil do správných rukou. Vždyť zlínský sportovec ani v jediném ze čtyř zápasů nenašel přemožitele a ve všech soubojích zvítězil na ipon, tedy ještě před vypršením časového limitu.

„Připravený jsem byl dobře, celý rok jsem se na tuto akci chystal, ovšem zlato překvapilo i mě,“ nezastíral nový mistr Evropy.

Dle svých slov mu k premiérovému titulu evropského šampiona pomohl i přechod do vyšší věkové kategorie. Letos Král dovršil kulatou padesátku, proto se začal utkávat s protivníky mezi 50 až 54 lety. Nicméně tím rozhodně jeho zlato neztrácí na lesku.

„Asi nejvíc práce jsem měl v semifinále se soupeřem z Francie. Další zápasy mi přišly o něco těžší,“ prozradil český reprezentant, jenž stále aktivně trénuje v nedaleké Kroměříži a ve Zlíně pomáhá s výchovou mladších i starších žáků a žaček.

Díky svému velkému úspěchu se tak může zároveň těšit z nominace na zlínského sportovce roku 2008, kam jej navrhl předseda krajské organizace juda Ladislav Hrbáček.

„Jedná se o největší úspěch zlínského juda od konce šedesátých let. Určitě to nebyla žádná procházka růžovým sadem. V Jirkových letech je navíc obdivuhodné, v jaké kondici se udržuje. Pravidelně trénuje a aktivně se věnuje i dalším doplňkovým sportům,“ vysekl Hrbáček poklonu novému mistru Evropy.

Robert Štach