Ale vtom houká siréna, vaše ruce vystřelí vzhůru. Ne, vážně jste se neocitli v americké NBA, ale v infarktovém finiši zápasu prvoligových basketbalistů Zlína na palubovce Brna, kde svěřenci trenéra Jaroslava Kotaly vyhráli i druhý zápas sezony těsně 88:87.

„Bylo to infarktové, ale rozhodla naše zkušenost," usmíval se už spokojeně Kotala.

Dva klíčové hody za tři body a obrat zaznamenali Šušák s Nehodou. Brno pak neproměnilo dva trestné hody a mělo dvanáct vteřin na vyrovnání. Zlín všemu odolal. „Nehrál se basket, na jaký jsme zvyklí. Kdo měl míč, hrál jeden na jednoho. Byl to takový streetball pět proti pěti. Rozhodovala individuální činnost. Nic složitého, nikdo si s tím nelámal hlavu. Zato pro mě to bylo složitější koučovat. Rozhodla kvalita," pochvaloval si Kotala.

Už v úvodu si Zlín budoval slibný náskok a v poločase vedl rozdílem devíti bodů. Po pauze se ševci dostali až do třináctibodového trháku, ovšem Brno poté reagovalo několika trojkami, vyrovnalo a zajistilo nervy drásající koncovku. „Soupeři jsme se museli přizpůsobit. Šušák měl problémy s obranou, stejně jako naši mladí kluci s doskoky, které nedokázali odstavit," vysvětloval.

Samostatnou kapitolou byl výkon brněnského Nehyby, který přispěl 32 body. „Dal osm trojkových pokusů z deseti. Všechno to byly připravené střely. Měli jsme v závěru i štěstí," přiznal Kotala, který si nemohl vynachválit příspěvek Pumprly a Nehody, kteří přitom během týdne trénují právě v Brně. „Přistoupili k zápasu zodpovědně. Byli to oni, kdo nás táhl," ocenil Kotala, který si pochvaloval v úvodních dvou zápasech i ofenzivu.

Opavě jeho svěřenci nasázeli 89 bodů, Brnu jen o jeden méně. „Útočný potenciál máme, ale o tom jsme věděli. Musíme se víc zaměřit na obranu. Mohli jsme totiž v Brně uhrát i klidnější výsledek," věděl Kotala, jehož tým v neděli od 14.30 čeká favorit z Hradec Králové. „Oni se musejí trápit tím, jak hrajeme. Ale pokud přijedou bez dvou klíčových hráčů, zápas je zcela otevřený. Nyní jsme pro ně nečitelní," věří si Kotala. ⋌(dan)

BRNO – ZLÍN 87:88 (21:26 43:52 69:71)

Zlín: Nehoda D. 24, Pumprla 15, Klimek 14, Šušák 14, Zumer 10, Chwaszcz 9, Kabourek 2, Da Silva, Děrda, Kadlčík, Svoboda. Nejvíce bodů Brna: Nehyba 32, Jedovnický 15, Hrabovský 14, Vyroubal 10. Trojky: 30/13 – 28/14. TH: 22/12 – 23/14. Doskoky: 49:33.