Sestava ve složení Tereza Čajánková, Kateřina Kopecká, Aneta Košáková, Agáta Zelinková, Johana Říhová, Helena Vysloužilová a Eliška Miklová se zúčastní mistrovství světa v estetické skupinové gymnastice, které od osmého do desátého června hostí maďarská Budapešť.

„Pro děvčata je to velká motivace a zúročení jejich dosavadní tréninkové činnosti,“ říká hlavní trenérka Simona Válková.

Pro zlínský klub je to již druhá účast na této nejvyšší sportovní soutěži.

„V roce 2013 jsme reprezentovaly se seniorským týmem děvčat od šestnácti do dvaceti let,“ připomíná akci ve finském Lahti Válková.

Zlínský oddíl má ve městě tradici, moderní gymnastikou se zabývá spousty let.

„V příštím roce oslavíme pětapadesát let od založení oddílu, ale s estetickou skupinovou gymnastikou jsme začaly poměrně nedávno,“ říká Válková.

Prvních závodů v estetické skupinové gymnastice se Zlíňanky zúčastnily už v roce 2005.

„Od té doby se estetika stala naší součástí a vždy v jarní části závodní sezony se účastníme série závodu ESG cup,“ hlásí Válková.

Zkušená trenérka připomíná, že pro moderní gymnastku je typická práce s náčiním, jako je švihadlo, stuha, míč, obruč nebo kužely.

„V estetické gymnastice se soutěží ve společné skladbě bez náčiní, kterou cvičí šest až dvanáct gymnastek,“ informuje Válková.

Hudební doprovod je libovolný, což umožňuje závodnicím v každé skladbě vyjádřit myšlenku a příběh. Soutěžní skladba je esteticky a tanečně laděná a je plná originálních prvků a choreografií.

„Děvčata již od nejmladší věkové kategorie mají možnost zúčastnit se mnoha zahraničních pohárových soutěží, což velmi zatraktivňuje tento poměrně mladý sport,“ říká Válková.

Dvě zlínská družstva se letos v březnu představila na mezinárodních závodech v Budapešti. Moravské dívky v kategorii od osmi do deseti let získaly stříbrné medaile.

A právě v hlavním městě Maďarska bude o víkendu bojovat o cenné kovy i družstvo juniorek.

Klub moderní gymnastiky Zlín ovšem sbírá úspěchy i v programu jednotlivkyň. V Praze na mistrovství České republiky v základním programu Zlíňanky získaly hned dvě bronzové medaile.

V první kategorii to byla Karolína Jordán, ve třetí kategorii se dařilo Julii Polákové.