„Před rokem jsem absolvoval svůj první zápas v kariéře. Od té doby jsem boxoval v dalších třinácti duelech a teď jsem se dočkal i vysněného titulu," přiblížil svůj raketový vzestup student Střední policejní školy v Holešově, odkud na tréninky do Zlína pravidelně dojíždí.

A to už dva roky, kdy se pro thajský box rozhodl. „Tenkrát jsem hledal nějaký bojový sport, kterému bych se mohl věnovat. Pár oddílů jsem vyzkoušel, ale zalíbilo se mi až tady ve Zlíně. Od té doby dojíždím třikrát týdně na tréninky. Jako student mám po škole dostatek volného času, protože bydlím na internátu, takže se tomu mohu věnovat naplno," prozradil Kvapil.

K životnímu úspěchu přitom směřoval od začátku sezony. Ve své váhové kategorii si počínal opravdu suverénně. Ze sedmi zápasů české amatérské ligy jich vyhrál hned šest, jeden skončil nerozhodně. Se ziskem 205 bodů tak neměl v početném poli protivníků adekvátní konkurenci.

„Borci na dalších místech získali okolo sedmdesáti osmdesáti bodů, což také není málo, ale Honza je jasně převyšoval. Navíc v jeho případě šlo o druhý nejlepší výsledek v hodnocení všech váhových kategorií dohromady, takže pás pro mistra republiky je určitě ve správných rukou," zdůraznil trenér zlínského oddílu Radim Baroň.

Kvapil vykazoval ze všech bojovníků ve své váhové kategorii rovněž nejvyšší účast v jednotlivých turnajových kolech české amatérské ligy, když tolik zápasů jako on nepodstoupil žádný ze soupeřů. „Po prvním vítězném utkání jsem začal tušit, že by to letos mohlo vyjít, proto jsem se snažil nic nepodcenit a toto je odměna za celoroční dřinu," těší 19letého rohovníka.

Není přitom vyloučeno, že nabytých dovedností využije olomoucký rodák po dostudování policejní školy i v profesním životě. „V některých případech je thajský box lepší než sebeobrana či jiné bojové sporty," potvrzuje Kvapil, jenž se již od nadcházející sezony začne pravděpodobně objevovat v poloprofesionální superlize, neboť mezi amatéry již s pásem pro mistra republiky nesmí.

„Bude to zase něco jiného, protože v této soutěži narazí na mnohem starší a zkušenější protivníky, kteří mají rovněž domácí tituly v kapse. Ukázal to již nedávný mezinárodní turnaj v Chomutově, kde se Honza dostal až do třetího kola, ale tam trochu narazil. Sice se pral statečně, soupeři nic neusnadnil, ale budeme muset trochu víc potrénovat, abychom se i zde prosadili," poznamenal Baroň.

Ten zároveň zmínil zásluhy také ostatních členů oddílu, s nimiž mohl jeho svěřenec mistrovskou pouť absolvovat. „Bez nich by to samozřejmě nešlo. Největší poděkování však patří Honzovi za to, jakým způsobem na sobě makal. Osobně si tohoto výsledku cením víc než nějakého turnajového prvenství, protože šlo o vyjádření celoroční práce, což má vždy větší vypovídající hodnotu," doplnil trenér zlínského oddílu.