„Určitě je to velký příslib a motivace pro všechny dál tvrdě pracovat. Ani to ale zárukou není. Zlom nastane až přechodem do seniorské kategorie," moc dobře ví šéftrenér zlínského klubu Jan Macharáček.

Z talentovaného kvinteta hráček má ke snové kariéře nejblíže aktuálně teprve 16letá Barbora Miklová, která i mezi dorostenkami navazuje na své nedávné úspěchy z žákovských kategorií a ve světovém žebříčku hráček do 18 let se pohybuje okolo dvoustého místa. „Zlepšuje se ale i o rok starší Sabina Machalová, stejně jako mladší Martina Kudelová či Petra Kučerová," představil kvarteto zlínských talentů.

Že by se ale Zlín záměrně věnoval výchově pouze špičkových tenistek v klubu, odmítají. „Je to spíše náhoda současnosti. Za 15 let v roli šéftrenéra přichází vlny, kdy jsou lepší ročníky děvčat, anebo chlapců. Nyní jsou obrazně řečeno na hrušce děvčata, ale už víme, že mezi žáky máme větší kvalitu mezi kluky," upřesnil Macharáček.

Nábor dělá klub prakticky po celý rok, ovšem nejideálnější čas je se startem tenisové sezony, tedy na přelomu dubna a května. „Do minitenisu se mohou hlásit už dítka od čtyř let věku, do následného babytenisu pak žáci prvního stupně. Všem zájemcům rádi vše upřesníme u nás v klubu," odkázal zlínský šéftrenér, který nezastírá, že s rostoucím věkem a úspěšností tenisty mohou poté jít náklady na přípravu ratolestí do řádu tisíců.

„Výkonnostní tenis hlavně v pozdějším věku není levný sport. V první řadě je to ale sebeobětování rodičů, kterým nesmí chybět chuť a hlavně čas. Bez toho to nejde," pokrčil rameny Macharáček.

Pokud rodiče chtějí jen, aby se jejich děti naučily tenis a případně odhalily skrytý talent, mohou jim k tomu pomoci na kurtech Vršava prázdninové příměstské tábory, jejichž patronem je právě největší zlínská hvězda Jiří Novák. „Trvají pracovní týden ve skupinkách od šesti do dvaceti dětí," dodal zlínský šéftrenér.

Tenisové dny ozdobí Kramár či Zedníček

Zlín – Přestože se z ekonomických důvodů nakonec neuskuteční tradiční ženský mezinárodní tenisový turnaj ve Zlíně, pořádající klub v nastolené tradici Zlínských tenisových dnů pokračuje. „I proto, že by se tradiční turnaj měl za rok opět vrátit na naše kurty," potěšil slibem pořádající agentury a ČTS předseda TK SK Zlín Milan Kalus.

Tradičně zajímavý program odstartuje již v pátek sportovním odpolednem s ovocem a tenisem, které je určeno dětem a mládeži. Mimo jiné děti z dětských domovů a škol přijde pozdravit maskot Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Ríša, čekají je dovednostní soutěže, trénink se zkušenými kouči, soutěže, sladké odměny i ukázka zásahu zlínské městské policie, stejně jako návštěva sousedního Zábavního centra Galaxie. A hlavně, mohou se těšit na autogramiádu známých hereckých tváří festivalu.

O den později je na programu tenisový turnaj ve čtyřhře, kde se mimo jiné osobnosti z kulturního a společenského života představí slovenský herec a moderátor Maroš Kramár nebo česká esa Jan Čenský, Pavel Zedníček či Jan Rosák. „Dorazit by měli i hokejisté mistrovského PSG, ale turnaj je otevřen i pro všechny příchozí. Na Vršavě se začíná hrát v deset hodin," doplnil za spolupořádající agenturu Jan Čada sen.