Ve výtečném formě plaval 12letý Martin Ráček, který v Trutnově vybojoval dva tituly žákovského mistra České republiky na 100 prsa a 100 polohovku. Získal i další dvě stříbrné a dvě bronzové medaile v disciplínách 200 prsa, 50 volný způsob a 200 polohový závod a 100 volný způsob.

„Martin potvrdil roli favorita. Přesto mě překvapil dosaženými časy, kterými výrazně vylepšil osobní i oddílové rekordy," pochvaloval si trenér Martin Buryánek.

Skvěle mu sekundovala Nikol Lissová, která si doplavala pro stříbrnou medaili na 50 volný způsob a pro 6. místo na dvojnásobné trati. „Nikol mě potěšila ještě více. Na padesátku se kvalifikovala až dvanáctým časem, ale výborným výkonem zaútočila z druhé rozplavby, zaskočila většinu favoritek a za vítězkou zaostala o necelé 3 desetiny vteřiny," dodal spokojený Buryánek.

Výborně zaplavali v Kopřivnici také 14letí Martin Klusal, Milan Šimek, Matěj Zábojník a Adam Pastušan, kteří ve štafetě na 4×50 volný způsob vybojovali bronzovou medaili. „Říkal jsem klukům, že z tabulkově šesté pozice mohou v roli černého koně zaskočit favorizovaná kvarteta. A díky velkému zlepšení každého z nich moje očekávání skutečně naplnili. Od stříbrné medaile je navíc dělilo pouhých 29 setin vteřiny," konstatoval potěšený kouč Aleš Macek.

V individuálních startech byl nejlepší Matěj Zábojník, který doplaval na 200 prsa na 6. místě a na poloviční trati byl devátý. Výborně si vedli i Martin Klusal a Adéla Honsová. Martin Klusal se čtyřikrát prosadil do první desítky. Nejlepšího umístění dosáhl na 50 volný způsob a 100 polohový závod, kde skončil shodně na 7 místě, k tomu přidal ještě 9. místo na 400 polohový závod a 10. místo na poloviční trati. Honsová překvapila velkým zlepšením osobních rekordů, což jí na 100 prsa stačilo na překvapivé sedmé a na 200 prsa osmé místo.

Těsně za hranicí první desítky se umístil mezi 13letými žáky v Prostějově Vojtěch Kordač, který na kraulových tratích 100 a 200 metrů doplaval jedenáctý.

„Ziskem rekordních 8 medailí ze Zimních mistrovství České republiky žactva ještě vylepšili naši žáci bilanci 6 medailí z Letních mistrovství žactva a udělali krásnou tečku za dosud nejlepší sezónou v krátké tříleté historii klubu, " pochvalovala si výsledky mladých nadějí trenérka Mariana Polišenská. ⋌(mar)