VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: anýz, asa, andělika či agastache

Teprve koření udělá z jídla mistrovské dílo. Není v lidských možnostech znát všechna koření světa. Jde o nekonečně pestrý a voňavý svět. Nabízíme vám jednoduchý přehled vybraných jednodruhových koření a jejich základního používání

11.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Přes rok jste se na stránkách vašeho regionálního Deníku setkávali se seriálem Škola vaření, který jsme pro vás připravili ve spolupráci s webem www.vseovareni.cz.

Nyní vám společně s recepty postupně představíme základ každé kuchyně koření. Z velkého množství jsme pro vás vybrali některá zajímavá v kuchyni vaše jídlo ozvláštní a pomohou například i se zdravotními problémy.

Anýz

Toto koření je vedle kmínu jedno z nejstarších a nejrozšířenějších. Kromě výrazné chuti má také léčivé účinky. Ulehčuje kašel, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu. V našich končinách se s anýzem setkáme nejčastěji v období Vánoc. Toto koření je totiž součástí perníčků.

„Hodí se třeba do vánočky. Používá se hlavně v asijské kuchyni anebo na nakládání červené řepy. Má specifickou chuť, která se příliš do naší klasické kuchyně nehodí. Osobně si jej přidávám do bylinkového čaje," řekla Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením.

Anýz se také hodí k vepřovému masu. Vyzkoušejte vepřové na anýzu od Ivana Vodochodského. Milovníci dobrého pití pak mohou vyzkoušet alkoholický anýzový likér.

Anýz je jednoletá rostlina, která dorůstá přibližně do výšky půl metru. Plodem je cca čtyřmilimetrová dvounažka. Vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Z těchto důvodů se nejčastěji pěstuje na Balkáně, v Turecku, Indii, Španělsku a Mexiku. Pěstitelé se najdou i na jižní Moravě a na Slovensku.

V domácnosti se anýz skladuje v uzavřené kořence, která je chráněná před sluncem.

VYZKOUŠEJTE

Vepřové na anýzu

Vepřové na anýzu

Anýzový likér

Anýzový likér

Perníčky

Perníčky

Asa foetida

(známá též jako ločidlo, čertovo lejno, asa smrdutá nebo asant)

„Tyto názvy dostalo toto koření, protože před tepelnou úpravou nevábně voní. Po ní pak jeho chuť a vůně připomínají česnek. Je to hrozně zdravá a málo známá hvězda mezi kořením," informovala Šerá s tím, že se musí do jídel přidávat opravdu jen velmi málo. „Tak na špičku nože," doplnila Šerá.

Asa foetida je indické koření, které se získává z víceleté miříkovité rostliny nařezáváním kořenů. „Hodí se téměř ke všemu. K masu, rybám, luštěninám a tak dále. Je to opravdu univerzální koření," podotkla Šerá. Lze ho částečně nahradit česnekem, pepřem, zázvorem a koriandrem.

Pokud máte rádi indickou kuchyni, můžete zkusit indické kuře a místo česneku použít právě asu.

Indické kuře

Indické kuře

Andělika

Tato léčivá rostlina se lidově nazývá koření svatého ducha a pomáhá od všemožných nemocí. Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a uklidňuje střeva, avšak pouze v malých dávkách. Podporuje také trávení a je močopudná.

Nejčastěji se používá při výrobě hořkých likérů a vermutů. Její lodyhy se mohou kandovat a jako mleté koření se používá do cukroví. Chutná ostře, kořenitě a hořce.

Tato dvouletá rostlina roste ve vyšších polohách u potoků a na vlhkých loukách volně v Evropě a v severní Asii.

Agastache, amon, akácie

Kromě zmiňovaného koření existují i další. Agastache se velmi podobá anýzu. Hodí se do marinád na maso a ryby. Dále také do salátu, k luštěninám nebo rajčatům. Připravit si z něj můžete čaj.

Amonu se také říká černý kardamon. Voní po smůle a chutná po piňolkách (jedlá olejnatá semínka borovice pinie). Hodí se do indické kuchyně a dobře se kombinuje s chilli.

Z akácie se používají semena, která se používají k dochucování dezertů se smetanou nebo jogurtem. Může se také přidat do těsta na sladký chléb a výluh se někdy pije místo kávy.

Znáte nějaké jednodruhové koření od písmene A, které jsme v tomto článku nezmínili? Podělte se o své znalosti s ostatními v diskusi.

Více receptů, tipů a informací na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

11.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den zdraví ve zdravé škole
21

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Žena je psychicky nemocná.

Hledá se Naděžda Skácelová

AKTUALIZOVÁNO

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Profily poslanců zvolených ve Zlínském kraji  

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chceme se omluvit fanouškům. Bylo to hrozné, říká Bačo.

Fotbalistům Zlína to proti Mladé Boleslavi před domácím publikem vůbec nejde.

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

„Česká republika je maximálně tolerantní země. Když se podíváte na to, že volby vyhráli ekonomičtí migranti, tak jednoznačně můžeme EU říct, že nejsme žádní xenofobové. U nás je to jedno: Slovák nebo Japonec,“ sdělil Ondřej Benešík jediný lidovecký poslanec z našeho kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT