Před zlými kouzly, do chleba i pálenky
Kmín patří k vůbec nejstarším kořením, které lidstvo zná a používá. Pro své silné aroma jej naši předci považovali za účinný nástroj na ochranu před zlými kouzly.
Kmín luční (nebo kořenný) je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých. Plod se po dozrání rozpadá na dvě samostatné srpovitě zahnuté nažky, které známe jako koření. Sběr probíhá v červnu a červenci.
Zdravotní účinky kmínu jsou všeobecně známé. Působí dobře na zažívání, zabraňuje plynatosti a křečím zažívacího ústrojí.
Kmín se používá celý i mletý a jde o univerzální koření, které se hodí při vaření brambor nebo masa. Vhodný je také do omáček, polévek či pomazánek. Kmín je také jednou ze základních složek staročeského klasického nápoje kmínky. V některých kuchyních se kromě nažek používají i čerstvé mladé kmínové lístky. Vyzkoušejte například kmínového kapra, škvarkové placky popřípadě vegetariánskou rýži s cizrnou.
Kmínový kapr
Škvarkové placky
Kopr používali gladiátoři
Také kopr je bylina známá starověkým národům. Staří Egypťané jej užívali při bolestech hlavy a v antickém Římě třeli koprem svaly gladiátorů, aby bojovníci měli větší sílu. Do celé Evropy se kopr rozšířil za panování Karla Velikého. K jeho oblibě a rozšířenosti přispívá i jeho snadné pěstování.
Původem je kopr orientální koření (Írán a Přední Indie). V současnosti je však rozšířen téměř všude. Kopr podporuje chuť k jídlu, má uklidňující účinky, je mírně močopudný a působí proti nadýmání. Své uplatnění má i v lidovém léčitelství, kde se užívá ke zvýšení tvorby mléka. Údajně také tiší škytavku a působí proti pohlavní podrážděnosti.
Losos s koprovou kaší
Koprové brambory
Nečekaný zdroj vitamínu C
Pro někoho je možná překvapením, že kopr obsahuje velké množství vitamínu C zhruba 130 miligramů ve sto gramech.
Kopr se používá snad ve všech kuchyních světa. Vyzkoušet můžete klasickou koprovku či delikátního lososa s koprovou kaší. Labužníci také ocení koprové brambory podle receptu Ivana Vodochodského.
Koření ze Starého zákona
Koriandr je zmiňován již ve Starém zákoně. Semena koriandru se dříve obalovala v cukru a vzniklo takzvané „cicvárkové semínko", které se užívalo proti bolestem břicha. Ve středověku se o koriandru říkalo, že působí jako afrodiziakum. Posiluje také paměť, působí blahodárně na zažívání a trávení a odstraňuje nadýmání a křeče.
S listy koriandru se zcela jistě setkáte v jihoamerické kuchyni. Mleté či celé plody se pak používají v indické, anglické i německé kuchyni. Koriandr se dává do nakládaných hub, červené řepy nebo zelí. Používá se také při dušení i uzení masa, do likérů a své místo má i při výrobě cukrovinek.
Zkuste si připravit například pikantní chilli makrelu.