Před zlými kouzly, do chleba i pálenky

Kmín patří k vůbec nejstarším kořením, které lidstvo zná a používá. Pro své silné aroma jej naši předci považovali za účinný nástroj na ochranu před zlými kouzly.

Kmín luční (nebo kořenný) je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých. Plod se po dozrání rozpadá na dvě samostatné srpovitě zahnuté nažky, které známe jako koření. Sběr probíhá v červnu a červenci.

Zdravotní účinky kmínu jsou všeobecně známé. Působí dobře na zažívání, zabraňuje plynatosti a křečím zažívacího ústrojí.

Kmín se používá celý i mletý a jde o univerzální koření, které se hodí při vaření brambor nebo masa. Vhodný je také do omáček, polévek či pomazánek. Kmín je také jednou ze základních složek staročeského klasického nápoje kmínky. V některých kuchyních se kromě nažek používají i čerstvé mladé kmínové lístky. Vyzkoušejte například kmínového kapra, škvarkové placky popřípadě vegetariánskou rýži s cizrnou.

Kmínový kapr

Kmínový kapr

Škvarkové placky

Škvarkové placky

Kopr používali gladiátoři

Také kopr je bylina známá starověkým národům. Staří Egypťané jej užívali při bolestech hlavy a v antickém Římě třeli koprem svaly gladiátorů, aby bojovníci měli větší sílu. Do celé Evropy se kopr rozšířil za panování Karla Velikého. K jeho oblibě a rozšířenosti přispívá i jeho snadné pěstování.

Původem je kopr orientální koření (Írán a Přední Indie). V současnosti je však rozšířen téměř všude. Kopr podporuje chuť k jídlu, má uklidňující účinky, je mírně močopudný a působí proti nadýmání. Své uplatnění má i v lidovém léčitelství, kde se užívá ke zvýšení tvorby mléka. Údajně také tiší škytavku a působí proti pohlavní podrážděnosti.

Losos s koprovou kaší

Losos s koprem

Koprové brambory

Koprové brambory

Nečekaný zdroj vitamínu C

Pro někoho je možná překvapením, že kopr obsahuje velké množství vitamínu C zhruba 130 miligramů ve sto gramech.

Kopr se používá snad ve všech kuchyních světa. Vyzkoušet můžete klasickou koprovku či delikátního lososa s koprovou kaší. Labužníci také ocení koprové brambory podle receptu Ivana Vodochodského.

Koření ze Starého zákona

Koriandr je zmiňován již ve Starém zákoně. Semena koriandru se dříve obalovala v cukru a vzniklo takzvané „cicvárkové semínko", které se užívalo proti bolestem břicha. Ve středověku se o koriandru říkalo, že působí jako afrodiziakum. Posiluje také paměť, působí blahodárně na zažívání a trávení a odstraňuje nadýmání a křeče.

S listy koriandru se zcela jistě setkáte v jihoamerické kuchyni. Mleté či celé plody se pak používají v indické, anglické i německé kuchyni. Koriandr se dává do nakládaných hub, červené řepy nebo zelí. Používá se také při dušení i uzení masa, do likérů a své místo má i při výrobě cukrovinek.

Zkuste si připravit například pikantní chilli makrelu.

Chilli makrela

Chili makrela

Více receptů na: www.vseovareni.cz