Novinka Asado grill, pár kroků od olomoucké radnice, rozšiřuje nabídku kvalitního jídla a pití v samotném historickém centru. Designový podnik s originálním otevřeným grillem a příjemnou atmosférou hostům od minulého týdne nabízí pokrmy z čerstvých surovin podle sezónní nabídky.
„Právě grill je srdcem naší restaurace, kde připravujeme různé druhy masa, čerstvé ryby, mořské plody, zeleninu a další suroviny. Vše přímo před očima hostů,“ zvala manažerka podniku Gina Lípová, která stála u zrodu konceptu.
Zkušený šéfkuchař Michal Duračka, který sbíral zkušenosti například v Německu nebo Velké Británii, se svěřil, že miluje oheň, který odpradávna dává pokrmům nezaměnitelnou chuť.
„Práce s masem a rybami, to je nekonečné množství kombinací a chutí. Sázím na jednoduchou přípravu s minimálním množstvím odpadu,“ přiblížil filozofii kuchyně
Stylová restaurace s krytou zahrádkou plnou zeleně podle manažerky podniku nabízí obědy, večeře a uvolněnou atmosféru pro rodinná setkání, pracovní oběd, firemní mítink nebo svatbu.
Táhne i pestrá nabídka kaváren
Olomouc se v posledních letech výrazně zapsala do české gastromapy řadou kvalitních podniků.
„Jak přibývají nové, zajímavé restaurace, zájem se zvyšuje. Také kvůli rostoucí gastroturistice jsme podpořili vydání speciální mapy. Přehled podniků byl vydán vloni a ve spolupráci s vydavatelem chystáme aktualizaci,“ uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu Karin Vykydalová.
Do města podle ní míří za kulinářskými zážitky hlavně lidé z tuzemska, ale gastronomická špička Olomouce láká i gurmány ze sousedních zemí, hlavně Slovenska a Polska.
„Otevření dalšího kvalitního podniku přímo v centru proto kvitujeme. Asado grill je koncept, který zaujme. Osobně jsem vyzkoušela a mohu jen doporučit,“ podotkla Karin Vykydalová.
V rámci gastroturistiky však Olomouc přitahuje pozornost nejen díky kvalitním a zajímavým restauracím.
„Jezdí sem hodně lidí i za kavárnami. Olomouc má nespočet kaváren se špičkovou kávou a atmosférou. Ne každé město má takový potenciál,“ poukázala vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu.
Olomoucké gastrotaháky
Bistro Paulus
S Olomoucí spojil své jméno michelinský šéfkuchař Romana Pauluse, který zde postavil neotřelý koncept moderního bistra. V kantýně pro 21. století ráno dostanou hosté výbornou snídani, obědové menu se pak sestává ze dvou polévek, dvou hotových jídel, jednoho vegetariánského, dvou specialit, salátového baru a dezertů. Celý den je v nabídce výběr snacků, sendvičů, baget, chlebíčků a domácích zákusků. Pod vedením majitele Romana Pauluse nebo šéfkuchaře Petra Stokláska se v podniku konají degustační večeře i školy vaření.
Restaurant Entrée
Za nevšedními kulinářskými prožitky se zřejmě nejvíce cestuje do restaurace Entrée, kde pod vedením populárního šéfkuchaře Přemka Forejta připravuje vyhlášený podnik čerstvé sezonní suroviny, které zajímavě ladí v několikachodovém degustačním menu.
Hosty zaujme už ojedinělý prostor otevřené kuchyně se živou zahradou. Přírodou se nechalo inspirovat i nabízené menu, které se pro hosty stává překvapivým zážitkem.
Long Story Short
Kulinářskou událostí může být návštěva Eatery a Bakery v Long Story Short nabízející obědy, kreativní večeře ve stylu sdílených talířů a zážitkové večery 'chef's table' - večeři u šéfkuchaře. Podnik Long Story Short letos zazářil v Pohlreichově Souboji restaurací. Jednalo se o duely mezi těmi nejlepšími z celé republiky. Olomoucký zástupce skončil těsně před branami vítězů.
Steak restaurant
Ráj všech „masožravců“, Steak restaurant, zase nabízí spojení přírody a špičkové steakové gastronomie, a to pod taktovkou šéfkuchaře Jiřího Dittricha. Do Olomouce přináší nejen top kvalitní suroviny z regionálních farem, ale pozornost věnuje také samotnému procesu uchovávání a přípravy masa.
Bistro Helen
Stylový podnik Bistro Helen bodoval v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který mapuje domácí gastronomickou scénu. Pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Juříka, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, klade restaurace důraz na lokální suroviny, výrobu vlastních produktů a zdravý životní styl. Během roku se zde konají také nejrůznější workshopy nebo zajímavé přednášky.