Naši předkové žili přirozeně mnohem více v souladu s přírodou, než jak to dnes dokážeme my. Nemuseli přemýšlet nad tím, co je správné jíst a které ovoce a zelenina je sezonní.

Zkrátka jim nezbývalo než nasytit se tím, co zrovna rostlo či se sklidilo nebo bylo uskladněno ve sklepech či sýpkách.

My si dnes celoročně můžeme koupit téměř všechno, a proto nás nic nenutí k přirozenému odlehčení stravy, jako to v minulosti bylo běžné v závislosti na střídání vegetačních období.

Dříve se lidé pravidelně dvakrát ročně postili podle rytmu přírody. Strava byla přirozeně chudší a jednodušší na jaře a před Velikonocemi, kdy už zásoby potravin docházely a čekalo se, až vyraší první plodiny.

A pak znovu měsíc před Vánoci, kdy se lidé postili hlavně proto, že šetřili potravinami na zimu.

Půst ale neznamenal, že se nesmí nic jíst, šlo jen o zjednodušení a omezení jídelníčku a hlavně o zákaz konzumace masa a alkoholu.

Dovoleny byly především luštěniny, ovoce a zelenina.

MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

POHANKOVÁ KAŠE S HOUBAMI

POHANKOVÁ KAŠE S HOUBAMI

ZAPÉKANÁ POHANKA

ZAPÉKANÁ POHANKA

MAROCKÝ VAŘENÝ SALÁT 

MAROCKÝ VAŘENÝ SALÁT

Dát si do pořádku svědomí

Půst kromě ozdravných procesů v těle prokazatelně zlepšuje koncentraci na vlastní myšlenky. Během adventu si lidé měli podle tradice dát do pořádku své svědomí a šířit kolem sebe naději a radost.

Bohužel nic z toho dnes už téměř neplatí. Místo rozjímání zběsile uklízíme, vymýšlíme a sháníme dárky, místo odlehčení ve stravě jíme ve spěchu a často ne zrovna kvalitní jídlo.

Vše završíme několikadenním přejídáním o vánočních svátcích. Jsme naštvaní, ve stresu a na klidné myšlenky nemáme čas.

Veškeré šíření naděje a radosti se koncentruje pouze na dárky, radost z nich se však často rozplyne, jen co jsou vybaleny.

Pokud se kvůli vidině dokonalých Vánoc neumíte vzdát předvánočního stresu, zkuste alespoň částečně změnit jídelníček.

CIZRNOVÉ KARBANÁTKY „FALAFEL"

CIZRNOVÉ KARBANÁTKY „FALAFEL“

KUSKUS S ČERVENOU ŘEPOU

KUSKUS S ČERVENOU ŘEPOU

ČESNEKOVÁ POLÉVKA S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU

ČESNEKOVÁ POLÉVKA S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU

Vynechte maso, alkohol i bílý cukr

Začněme však tím, co nejíst. Zkuste například omezit mléčné výrobky, protože ochlazují organismus v době, kdy by potřeboval spíše co nejvíc prohřívat, aby nebyl náchylný k nastydnutí a nemocem.

Naopak vnitřně nás ohřívají potraviny, jako je pohanka, luštěniny, tepelně zpracovaná zelenina, zázvor nebo třeba česnek.

Další horký kandidát na půst je maso.

Trávení masa spotřebovává hodně naší energie, kromě toho, že maso samo o sobě má díky dnešnímu velkochovu opravdu hodně vedlejších účinků a látek, které chtě nechtě konzumujeme s ním. Jeho vynecháním se tak často dostaví pocit velkého přívalu energie.

Pokud však nemůžete bez masa vydržet, dopřejte si jednou týdně dobrou rybu. Ostatní maso si nechte až na vánoční svátky, tam ho budete mít víc než dost.

Zkuste se také vyhnout alkoholu. Pod jeho vlivem se možná dobře rozjímá, ale není to zrovna ten typ rozjímání, který nám pomůže utřídit si myšlenky a celkově se zklidnit.

A další možnosti? To už necháme na vás. Zkuste vynechat třeba jednoduchý cukr, pečivo a všechny průmyslově zpracované potraviny. Třeba jen proto, abyste zjistili, že se bez nich dá žít.

Zelenina teplá i kvašená

V hojné míře různé druhy vařených obilovin a luštěnin. Může to být rýže, pohanka, jáhly, špalda, žito, ječmen, kroupy, bulgur, kuskus nebo amarant.

Z luštěnin třeba si dopřávejte, čočku, hrách, různé druhy fazolí, mungo, adzuki a výrobky z nich.

Prospějí vám také tepelně upravená (pražená, nebo vařená) olejnatá semínka sezam, len, slunečnice či dýně, na místě je také konzumace různých druhů ořechů vlašské, lískové a mandle.

Doporučuje se také jíst tepelně upravenou zeleninu.

Skvělá je cibule, pórek, kadeřávek, zelí, kapusta, červená řepa, různé ředkve, daikon, vodnice, květák, brokolice, mrkev, celer, petržel, pastiňák nebo tuřín.

A neměli bychom zapomínat ani na kvašenou zeleninu, ať už jde o oblíbené zelí a jídla z něj nebo třeba kvašáky.

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz