Co jsou to mobilní domky a jaké jsou jejich výhody, vysvětluje Petr Skopal z cestovní kanceláře CHERRY-TOUR, která nabízí dovolené v mobilních domcích v kvalitních chorvatských střediscích.

Vysvětlete čtenářům, co je to mobilní domek.

Mobilní domy jsou novým trendem v oblasti kempinku a bydlení. Jsou to v podstatě nástupci moderních a velkých karavanů. Naše cestovní kancelář se zaměřuje na mobilní domy a karavany, které vlastní a umísťuje do velmi kvalitních chorvatských středisek. Tyto karavany a mobilní domy jsou stále umístěny na parcelách, které jsou velmi blízko u moře. Výběr střediska, do kterého se rozhodneme umístit naše ubytovací kapacity, podléhá celé řadě kritérií. Jsou to vzdálenost k moři, kvalita střediska, jeho vybavenost, bazény, sportoviště, market, pekárna, zelinář, dětský koutek, animační program. Dalším kritériem je kvalita pláží a možnosti vodních radovánek. Díky tomuto podrobnému výběru nabízíme opravdu ty nejkvalitnější střediska v Chorvatsku a naši klienti se rádi vrací.

Jaký je tedy rozdíl mezi karavanem a mobilním domem?

Zásadní rozdíl mezi karavanem a mobilním domem je v tom, že mobilní dům je připojen na vodu, elektřinu, plyn, odpady a tedy nabízí vyšší komfort při dovolené. Součástí domu je vlastní sociální zařízení (koupelna, toaleta). Tuto vysokou úroveň karavany nenabízí a hosté tak využívají sociální zařízení a sprchy v kempu. Mobilní dům má 24 metrů čtverečních, obvykle je dvouložnicového typu. Jedna ložnice je s manželskou postelí, druhá ložnice má tři lůžka (z toho jedno je palanda), uprostřed domu je velká denní místnost s plně vybavenou kuchyňskou linkou, rohovou rozkládací sedačkou. Mobilní dům je klimatizovaný a plně vybaven. Klient si může za úplatu zapůjčit i ložní prádlo. Nedílnou součásti domu je koupelna a WC. Celková kapacita mobilního domu je tak až 7 osob (2 + 3 + 2). Cenově se mobilní dům pohybuje od 4.150 korun na osobu v plné sezóně, rozhodne-li se však host využít termínu mimo sezónu, např. druhý týden v září, cena rapidně padá na krásných 2650 korun na osobu za týden.

A jaké karavany nabízíte?

Karavany CHERRY TOUR jsou dvouložnicového typu. Na každé straně karavanu se nachází ložničky buď s manželskou postelí, nebo oddělenými lůžky. Před karavanem je stanové předsálí, které má dřevěnou podlahu a plně vybavenou kuchyňskou linku. Venkovní posezení je stíněno a nabízí příjemný odpočinek. Opět jako u mobilních domů, jsou i karavany plnohodnotně vybaveny a součástí vyšších modelů je i klimatizace. Host si tedy přiveze jen osobní věci, hygienické potřeby, ložní prádlo a může užívat kvalitní dovolené. Cena karavanů je nižší a týdenní pobyt v hlavní sezónu přijde na osobu 3.250 korun. V druhém týdnu září potom 1230 korun na osobu za týden.

Stravují se lidé v mobilních domech sami?

Řada hostů si myslí, že když jedou do mobilního domu nebo karavanu, že si musí vařit. Tato domněnka je chybná. Naše cestovní kancelář nabízí ve svých střediscích polopenze, rozšířené polopenze, plné penze. Zákazník tak může využít cateringovou formu stravy nebo restaurace či hotely v blízkém okolí, kde je strava zajišťována.

Kdy se u nás vůbec mobilní domky objevily a v čem spočívá jejich kouzlo? Jsou i v moravských kempech a střediscích?

Karavany jsou na českém trhu velmi dobře známé. V minulosti měl každý druhý kutil doma svůj karavan vlastní výroby a vznikali tak různé kreativní modely. Dnešní doma nabízí velmi kvalitní a luxusně vybavené karavany a vyústěním těch nejluxusnějších jsou právě mobilní domy. Kouzlo karavaningu, kempingu je ve volnosti, v pobytu v přírodě, v pobytu bez obav a stresu. Hosté našich ubytovacích kapacit mají velmi blízko k moři, bazénům, pobyt tráví venku v přírodě, mají dostatek místa, svobody a volnosti. Ráno se obléknete do trenýrek či plavek a nikdo se na vás nedívá škaredě, že porušujete nějaký etický kodex. Další obrovskou výhodou je historické umístění středisek u těch nejkrásnějších zátok v dané lokalitě.

Povězte, jak probíhá dovolená v mobilním domku, co mají lidé k dispozici, o co se nemusejí starat.

Klient, který přijede do našich ubytovacích kapacit, je přivítán delegátem. Po předání ubytovací kapacity a vyřízení formalit probíhá pro všechny nové hosty informační schůzka, kde se seznámí se střediskem. Delegát jim vysvětlí, kde se co nachází, kudy se dostanou k moři, do marketu, kde se vyplatí nakupovat, jaké jsou možnosti střediska a jaké výhody pro ně středisko připravilo. Každý den je delegát hostům k dispozici a připravuje si pro ně program s nabídkou výletů. Mimo jiné nabízí od místních dodavatelů víno, ryby, či jiné speciality chorvatské gastronomie. Od okamžiku příjezdu do vybraného střediska se tak hosté o nic nestarají a užívají si zaslouženého volna.

Jaké jsou oblíbené destinace z vašeho katalogu?

Naše cestovní kancelář se specializuje od roku 1999 na kemping. Na Istrijském poloostrově máme Poreč – Bijela Uvala**** – podle mě nejkrásnější středisko na istrijském poloostrově. Pro rodiny s malými dětmi či seniory velmi vhodné středisko, neboť z Brna je to pouze 680 kilometrů. Středisko je velmi kvalitně vybaveno a připraveno pro tuto cílovou skupinu. Dále třeba Biograd na Moru – Park Soline**** – krásné středisko s nádherou písčitou pláží SOLINE a beach volejbalovými hřišti, hospůdkami a bary podél promenády, po které dojdete či dojedete na kole nebo in-linech přímo do historického městečka Ideální pro rodiny s dětmi či odrostlejšími dětmi. V mimosezónních termínech příznivé podmínky pro seniory. Na ostrově Krk je to třeba Baška – Kemp Zablaće*** – ideální pro turistiku, odpočinek a relax. Středisko se nachází v těsné blízkosti s městečkem Baška, Pláže jsou písčito-oblázkové, ostrov Krk je kopcovitý a nabízí nádherný výlety a výhledy na širé moře či na pevninu. V září jsou zde ideální podmínky pro hřibaře.

Velmi oblíbený je Šibenik – Beach Resort Solaris**** asi nejvíce vybavené středisko v Chorvatsku. Vlastní fungující skanzen, historická loď, 17 bazénů, mini golf, golfové hřiště, sportovní areály, dětské kouty, tobogány a v tomto roce nově otevřený aquapark. Naše domy jsou umístěny téměř na pláži. 20 – 80 metrů od moře. Ten kdo se chce bavit a užívat si ve víru zábavy nemusí hledat nic jiného. Zde je celý areál pohltí.

Na webových stránkách www.CHERRY-TOUR.cz jsou k dispozici videa z jednotlivých středisek, kde se můžete podívat na ubytovací kapacity, vybavení středisek, typ pláží, výlety a tak dále.

Jaké doprovodné programy a další aktivity jsou ve střediscích k dispozici?

Každé středisko je jiné a nabízí různý program a různé vybavení. Vzhledem k tomu, že se jedná o tří a čtyř hvězdičkové resorty, standardem jsou sportoviště, hřiště, dětské kouty, pétanque, tenisové kurty, minigolf, markety, bary, kavárny, kosmetické služby, masáže, půjčovna kol, lodí, aj. Některá střediska nabízí bazény přímo v areálu a zdarma (Bijela Uvala nebo Solaris), jiná v blízkosti (Biograd na Moru), případně v rámci vstupu za zvýhodněný poplatek do hotelu. Vodní lyže, půjčovna člunů či vodních skůtrů. Každé středisko má svůj vlastní doprovodný program, který probíhá v hlavní sezóně. Jedná se o různé sportovní aktivity jako vodní aerobic, zumba, joga. Pro děti mají připraven denní program s maskoty a různými úkoly, večer probíhají taneční vystoupení, kouzelnická šou, diskotéky.

Jak se cenově pohybují mobilní domy? Očekáváte, že bude v budoucnu Čech bydlet v mobilním domě? Kde se dají pořídit a za jakou cenu?

Nové mobilní domy značky POLYMOBIL se pohybují od 14 do 32 tisíc eur. Standardizovaný mobilní dům s průměrnou výbavou se pohybuje okolo 16 tisíc, což je asi 400 tisíc korun. Nákup takového domu je velmi jednoduchý. Je to stejné jako u automobilu. Vybere si model, typ zateplení, výbavu a stanovuje se termín dodání domu na vybranou parcelu. Cena dopravy závisí na vzdálenosti z továrny ve Slovinsku a je třeba tedy počítat s dalšími náklady na dopravu a umístění domu. Doporučuji navštívit stránky www.polymobil.cz, kde naleznete jednotlivé modely a více informací. Kromě nových mobilních domů nabízíme i starší mobilní domy z Chorvatska a jedná se o komplexně zařízené a klimatizované domy naší cestovní kanceláře, které se v Chorvatsku postupně obměňují. V České republice jsou mobilní domy velmi populární pro užití chatařů. V kempech v Česku a na Moravě se mobilní domy sem tam objevují, nicméně kempy se teprve na obnovu svých ubytovacích kapacit chystají. (pr)