Byl nápad vlastnit nekuřáckou restauraci spontánní?

Nebyl to nápad spontánní, ale vyvinul se postupem času. U mě to bylo podmíněno také vzděláním – mám vystudovanou hotelovou školu. Párkrát jsem sice pracoval i mimo pohostinství, ale po chvíli mi to začalo vždy chybět. Když se mi poté začala lámat léta a rozhodoval jsem se, co v životě dál, zvítězilo u mě přísloví: „Ševče, drž se svého kopyta“. Zůstal jsem u toho, co mám rád a co si myslím, že dělám dobře.

Jaké podmínky jsou pro provoz restaurace nezbytné?

Hlavní je živnostenský list, a pokud se pustíte do rekonstrukce objektu jako já, tak se musíte ještě přehoupnout přes spoustu povolení a splňovat normy vyžadované dnešními zákony.

Prostory jste kompletně rekonstruoval. Co bylo největší položkou?

Koupil jsem starý bar, který byl již po letech provozu v dost dezolátním stavu. Následně jsem ho kompletně zrenovoval, včetně přístavby kuchyně. Dohromady se to špatně vyjadřuje, protože všechno stálo něco a dohromady dalo určitou sumu, ale nejdražší jednotlivou položkou byla asi vzduchotechnika.

Kdy jste podnik otevřeli?

Restauraci s šedesáti místy, jak ji dnes můžete vidět, jsme otvírali loni koncem června. Ze začátku to byl pro příchozí, kteří byli zvyklí na předchozí hospodu, vcelku šok, a říkali, že s tím nekouřením mi nedávají moc dlouho šanci na přežití, ale vidíte – stále jsme tu. Chodí k nám i kuřáci s tím, že si odskočí ven.

Změnila se tedy klientela?

Určitě. Hlavně vzhledem k prostředí, které prodělalo obrovskou změnu, k nám dnes chodí lidé, které byste zde dříve nenašli. Děvčata na dvojku vína, rodiče s dětmi…

O co z vaší nabídky je největší zájem?

Asi největší podíl zákazníků přijde na polední meníčka – každý den na něm najdete čerstvou rybu. Také si zde přijdou na své milovníci steaků. Specialitou je určitě sumeček africký s italským risotem, pórkem, žampiony ve smetanové omáčce a ananasovou salsou.

Dočká se u vás strávník ještě i jiných zvláštností?

Nenajdete u nás třeba klasickou zeleninovou oblohu, místo toho různé variace salátů z rucoly, a přílohy jsou již součástí jídla. Pokrm je tedy kompletně sestaven kuchařem, což v naší republice ještě není moc zvykem. Snažíme se prostě přinášet něco nového. Byli jsme proto zvědaví na reakci veřejnosti, ale zatím jsme se setkali jen s pozitivním ohlasem. To, že jsem musel u jídla přílohu změnit, se mi stalo jen jednou.

Jste spokojený s tím, že jste si zde restauraci otevřel?

Určitě ano. Asi bych si nedokázal představit dělat něco jiného. Je takovým mým splněným snem, trávím tu celé dny.

Můžete jeden z nich trochu přiblížit?

Ráno jezdím na nákup, hlavně tedy čerstvých ryb, například o nápoje se nám již starají dodavatelé, následuje příprava restaurace na provoz. Pak jsem zde až do zavírací doby. Občas nějaké to papírování a starost o celkový chod podniku. Abych se ještě přiznal, mám takové malé hobby. Když nemohu v noci spát, tak ještě vyrábím kraslice pro radost.