„Se zkoumáním písma jsem se poprvé setkala v době, když jsem chodila se svým budoucím manželem. Bylo to ještě před svatbou, co k nám přijela teta z Plzně a zmínila se o tom, že má známého grafologa. Tehdy jsem zbystřila a nakonec jsem tajně vzala partnerův dopis, aby nám ten znalec písma udělal rozbor, jestli se k sobě hodíme nebo ne. To byla doba hluboké totality,“ vzpomněla magistra Nováková s tím, že k takzvanému mozkopisu se pak dostala až po revoluci.

„Grafologie není žádnou předpovědí budoucnosti. Je to věda, podle které se dá poznat nejen charakter, ale také nemoci člověka. Písmo může často upozornit na nějaký problém, a klienta tak včas varovat. V rozboru se posuzuje najednou mnoho faktorů, jako je tlak, sklon či speciální a nezaměnitelné znaky každého rukopisu,“ vysvětlila.

Ten, kdo ovládá grafologii, má podle Novákové mocnou zbraň v ruce. „Žádný totalitní systém totiž nepřeje grafologům. Písmo, které je jedinečné, prozradí o člověku všechno. Jak se zachová v dané situaci, jestli je stabilní nebo labilní a podobně. Toho se dá využít ku prospěchu a jedinec na sobě může začít pracovat. Bývalý režim však grafologii spíš zneužíval, což je nepřípustné,“ upozornila.

Jaroslava Nováková se rozborem písma začala zabývat jako samouk pomocí nejrůznější literatury. „Prvně se mi dostala do ruky knížka Snadno a rychle grafologem přeložená z angličtiny. Seděla jsem u ní aspoň měsíc. Postupně jsem si koupila několik dalších publikací a nakonec si udělala živnostenský list na grafologické poradenství,“ přiznala žena s tím, že kdyby se u ní neobjevily potíže s očima, tak by grafologii začala studovat na vysoké škole. „To bych mohla pak spolupracovat třeba se soudem,“ dodala.

K čemu je tedy grafický rozbor užitečný? Lidem může pomoci při výběru studia nebo při výběru budoucího zaměstnání. V zahraničí bývá grafologický rozbor součástí přijímacích pohovorů. „Je to logické. Kdo není rozhodný, nemůže se stát lékařem. Kdo se zase straní lidí, nemůže s lidmi pracovat. Ještě jsem nezkoumala žádný rukopis, který bych neurčila,“ řekla Nováková.

První rozbor grafoložka vyzkoušela na zakázku a trval jí dva dny. Nyní je s analýzou hotova dříve. „Grafologický rozbor po mne žádají hlavně ti lidé, kteří jsou zvídaví a chtějí se o sobě něco dozvědět. Analýzu udělám jen tomu, kdo ji z vlastní vůle chce. Potřebuji k tomu vědět, jestli je pravák nebo levák, jestli neměl úraz na ruce nebo má-li poruchu očí,“ vyjmenovala Jaroslava Nováková.