Která z nás by nechtěla dobře vypadat, mít čas sama na sebe, a zároveň zářit a rozdávat dobrou náladu? Možná už tušíte, že to jde nějak zařídit, jen ještě nevíte jak. Dnes se nabízí k vyzkoušení spousta různých metod, jak si vylepšit zdraví, vzhled i psychiku. Také jste už vyzkoušely téměř všechno a zjistily jste, jako já ještě před nedávnou dobou, že nemáte dost trpělivosti, času ani financí, abyste v experimentech pokračovaly? Že to prostě není pro vás a tak žijete stále stejně: ráno vstát a připravit snídani, potom rychle do práce (mezitím rozmístit děti do školek a škol), tam stereotyp a odpoledne úkoly s dětmi, kroužky, večeře a televize. Večer už prostě nemáte čas a hlavně energii samy na sebe, o cvičení ani nemluvě? Pokud ještě, nebo už nic z toho nemusíte, tak toužíte po tom, co by vám přineslo aspoň jiskřičku naděje do duše. Rády byste se cítily dobře ve své roli ženy, rády byste se konečně začaly starat samy o sebe, pokud děti vylétly z hnízda a manžel je stále „někde jinde" nebo vůbec není přítomen.

Pokud máte chuť se dozvědět víc, tak se s vámi ráda podělím o svoje zkušenosti se cvičením pro ženy, nazvaným Hormonální jógová terapie dále HJT. Toto cvičení pracuje s třemi úrovněmi těla: fyzickou, duševní a energetickou. Je to nejkratší cesta k uvědomění si sama sebe a svojí ženské podstaty. Pomocí fyzických cvičení spojených s dechem dochází k odblokování psychických a energetických problémů v našem těle. Začneme se „mít více rády" a dostaneme chuť do života, protože se dotkneme svojí pravé podstaty. Její výsledky pocítíte téměř ihned, nejpozději po 14 dnech. V tomto je HJT naprosto unikátní a jako jedna z nejmladších jógových cest je nejúčinnější z těch, se kterými jsem se setkala.

Autorkou metody je letos 87miletá brazilská psycholožka Dinah Rodrigues ze Sao Paula. Vymyslela sestavičku jógových cviků pro sebe. Mnoho let cvičila jógu a u sestavy pro ženy se inspirovala z jógových asán, u starých jogínských rišiů v Indii, studovala v Tibetu metody vedení energie, cestovala po celém světě, aby vyhledala to, co vyhovuje a prospívá ženskému tělu. Použila mudry prstů, sanskrtské zpěvy manter, dechová cvičení a energetické uzávěry tzv. bandhy. V sestavě se pracuje s tvorbou a vedením energie tělem, aktivují se čakry, jako základní energetické víry v těle a s psychikou.

Součástí jsou antistresová cvičení, pracuje se s dechem pomocí různých technik. Lékař Dinah konstatoval, že v jejím věku (tehdy 65 let) neviděl ženu, která by vypadala, cítila se a prokazatelně změřitelnými hodnotami odpovídala věku ženy o 20 let mladší. Sestavil skupinu 6ti žen, se kterými Dinah pokusně cvičila 4 měsíce denně půl hodiny. Tři z nich otěhotněly a dalším třem odezněly problémy s přechodem, návaly, nespavost, bušení srdce, nízké libido. V průměru se ženám zvýšila hladina ženských hormonů o 254%. Gynekolog přemluvil Dinah Rodrigues, aby metodu šířila dál po celé Brazílii. Dnes Dinah učí svoji metodu i v Evropě v Berlíně a ve Vídni. V Berlíně jsem u Dinah Rodrigues dostala certifikát, se kterým mohu její metodu šířit dál.
Metoda však má i svá úskalí. Žena pracuje na více úrovních těla, duše i energetiky a ne vždy se vše otevírá a zpracuje tak, jak si žena přeje. Potom je třeba zvolnit tempo, poslouchat svoje tělo a snažit se porozumět, co mi říká. Tato sestava rozehraje hormonální koncert a vždy je třeba zkoušet a dolaďovat jednotlivé nástroje, než se orchestr (náš hormonální systém) sehraje.

Kontraindikace HJT a termíny jednotlivých kurzů na www.studioanela.cz Alena Šíblová