Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak si připravit smoothie? Dobře mixujte a nezapomeňte na led!

Velké Karlovice - Letní horka dávají tělu pořádně zabrat. Výborným způsobem, jak se osvěžit a současně doplnit potřebné vitamíny, jsou takzvané smoothies – neboli koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny. V tomto letním období se přímo nabízí využít veškeré dostupné dary přírody – zahrady i sady plodí „jako o život" a také na trzích se nyní dá nakoupit spousta čerstvého, voňavého a chutného ovoce i zeleniny.

27.6.2016
SDÍLEJ:

Smoothies a koktejly ve Spa hotelu Lanterna.Foto: Archiv Resort Valachy

Smoothie koktejly jsou jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce a zeleninu zužitkovat a získat z nich maximum látek prospěšných organismu. Díky moderním výkonným mixérům, které jsou dnes dostupné v obchodech, si může doma připravit chutný a výživný koktejl opravdu každý.

Základem je kvalitní mixér s vysokými otáčkami, který váš nápoj vypracuje do hladké konzistence. Samotná výroba smoothies není nic obtížného: zkrátka vezmete, co máte k dispozici, a mixujete. Kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích.

Některé suroviny k sobě samozřejmě ladí více, podporují vzájemně svou chuť, některé stačí přidat jen v malém množství, u některých by vás nenapadlo, že se dají mixovat a „vypít"… Pokud v tomto směru nemáte zkušenost, nechejte si vhodné kombinace poradit od Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Vyhledávaný wellness hotel v Beskydech, zaměřený na wellness služby a nabídku kvalitní a zdravé gastronomie, rozšířil jako jeden z prvních v České republice nabídku snídaní právě o smoothies z čerstvého ovoce, zeleniny a také superpotravin, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek (řadí se mezi ně například chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen).

„Hostům nabízíme tři druhy smoothies. Tato novinka se velmi chytla, hosté ji uvítali. Již dvě skleničky takového koktejlu jsou totiž plnohodnotnou snídaní, která obsahuje vše potřebné pro začátek nového dne," říká šéfkuchař Pavel Václavík. Kuchaři k přípravě smoothies používají mixéry ETA Vital Blend. Podle Pavla Václavíka je dobré zvolit mixér s větším výkonem a počtem otáček. „To je důležité právě při přípravě smoothies či raw pokrmů. Pokud chcete mít opravdu kvalitně vymixovaný koktejl, vyplatí se při nákupu mixéru nešetřit," dodává Pavel Václavík.

Tipy, jak kombinovat suroviny do smoothie

Nejste si jistí, které suroviny k sobě chuťově ladí? A co vše může vaše smoothie obohatit o užitečné látky a vitamíny? Načerpejte při skladbě surovin inspiraci ze složení smoothies ve Spa hotelu Lanterna:

Smoothie pro detoxikaci – čerstvý ananas, banán, řapíkatý celer, zelené jablko, špenátové listy, citron, voda/led + superpotraviny: kapusta, mladý ječmen

Smoothie pro posílení imunity – 100% jablečný džus, banán, jablko, červená řepa, mrkev, maliny, voda/led + superpotraviny: chia semínka
Smoothie pro dobrou náladu – mléko bez laktózy, banán, med, voda/led + superpotraviny: ořechy, kešu, prášek z nepražených kakaových bobů

Příprava krok za krokem. A nezapomeňte na led

Pokud si nejste jistí, jaký poměr surovin nebo počet otáček mixéru zvolit, zkuste si jeden koktejl ze snídaňového bufé Spa hotelu Lanterna připravit s praktickým návodem a tipy:

Smoothie pro posílení imunity

Suroviny na 4 dcl – pro 2 osoby:
• 2 dcl 100% jablkového džusu
• 1 oloupaný banán
• 1 menší syrová oloupaná červená řepa
• 1 mrkev
• 1 zelené jablko
• 100 g mražených malin
• 1 polévková lžíce chia semínek
• 1 dcl vody nebo hrst ledu

Základem pro přípravu smoothie je výkonný vysokootáčkový mixér, který si poradí i s tvrdou zeleninou, mraženým ovocem či ledem.

Smoothie nejlépe chutná vychlazené, proto je ideální alespoň jednu surovinu použít zmraženou – v tomto případě jsou to maliny. Případně, pokud to váš mixér umožní, použijte velkou hrst ledu místo vody.

Očištěné suroviny vložte do mixéru a rozmixujte všechny najednou. Před vložením do mixéru je můžete nakrájet na menší kousky, výkonnější mixéry si ale poradí i s celými kusy.

Při používání mraženého ovoce nebo tvrdších druhů zeleniny jako jsou mrkev či řepa je vhodné mixér zapnout hned na vyšší otáčky (kolem 20 000) a postupně ještě otáčky přidávat (až na cca 30 000). Při přípravě smoothie z měkčích ingrediencí se doporučuje zapnout mixér na nejnižší otáčky (10 000) a postupně je zvyšovat.

Čím více otáček mixér má, tím lépe a rychleji vznikne hladká konzistence. Mixér si poradí i se semínky či s jádry. Kromě jemnosti je výhodou, že právě z rozemletých semínek a zrníček získáváte živiny navíc, které by jinak tělo vyloučilo bez užitku.

Autor: Redakce

27.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Aukro Berani Zlín. Ilustrační foto

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

hokej Aukro Berani Zlín - HC LitvínovŠtěpán Fryšara

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Zlámala mlha nepřekvapila. Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani. A jako jediného přímého aktéra utkání jej nepřekvapila ani hustá mlha, kvůli které se zápas málem nedohrál.

Fotili jste se u voleb? Pošlete nám svoji fotku a my ji zveřejníme

Máte fotku, jak letos volíte? Pošlete nám ji na editori.zlin@denik.cz, rádi vám ji zveřejníme na našem webu a ty nejlepší i tištěném vydání.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Policisté rozháněli konflikt fanoušků v centru Olomouce

FOTOGALERIE / Čtvrteční fotbalový zápas evropské ligy mezi Zlínem a Kodaní v Olomouci se neobešel bez problémů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení