VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letní setkání s přáteli? Nejlépe u rozpáleného grilu

Léto už je několik týdnů v plném proudu a večery přímo vybízejí k oblíbené společenské činnosti – grilování. Přineseme vám proto seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů.

22.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Jaký gril?

Pokud se rozhodnete svou rodinu nebo své přátele potěšit grilovací party, musíte si samozřejmě pořídit gril. Těch existuje několik druhů. Máme grily na dřevěné uhlí, lávové (plynové) i elektrické a pracovat také můžeme s rozpálenou kamennou deskou.

„Nejde s určitostí říci, který s grilů je nejlepší. Každý má svá specifika. Nejklasičtější a asi nejvhodnější je gril na dřevěné uhlí. Ten je skvělý na tučnější masa a lze na něm docílit kouřovou chuť. Doporučuji přidávat trochu dřevěných pilin z dřeva ovocného stromu na rozpálený gril. Získáte tak příjemné aroma,“ řekl kuchař z Chefparade Václav Šulc.

Pokud máte větší společnost, hodí se lávový (plynový gril), s nímž je také méně náročný úklid a jednodušeji se rozpaluje.

„Rozpálená kamenná deska je vhodná na jemné druhy masa a na pomalejší přípravu menšího množství porcí. Elektrický gril se zase hodí na pomalejší grilování jemnějších surovin,“ popsal Šulc s tím, že důležitou zásadou je připravovat pokrmy na opravdu rozpálené ploše.

Pozor na alkohol a malé děti

S grilem je spojená zábava dětí i dospělých. Velmi snadno pak může dojít k nehodě s trvalými následky.

„Ke grilování musejí všichni přistupovat obezřetně. Musíme si uvědomit, že gril má teplotu kolem 350 stupňů Celsia,“ uvedl Šulc.

Grilovat by měla vždy osoba střízlivá. Velký pozor je také potřeba dávat na rychlé děti, které mohou kolem pobíhat.

Ohřívat opět na grilu

Ne vždy se podaří vše sníst na místě. Otázkou pak je, zda kvůli ohřívání porcí musíme znovu rozdělávat a rozpalovat gril.

„Rozhodně je vhodnější pokrmy ohřát na grilu. Dostanou pak onu příjemnou vůni a křupavou kůrku. Nejlepší je samozřejmě vše sníst v den grilování. Úplně nejhorší variantou je ohřívání v mikrovlnce, jídlo totiž ztratí podstatnou část své chuti,“ prozradil Šulc.

Čistý gril je důležitý

Po grilování je potřeba gril důkladně a dokonale očistit. Používat by se měly prostředky k tomu určené. Pokud jdou rošty nebo desky vyjmout, je dobré je odmočit v dřezu. Jsou-li v grilu napevno, užívají se prostředky na odstranění omastku.

„Samotné grily se spíše otírají. Mytí například zahradní hadicí může způsobit korozi tělesa grilu,“ dodal Šulc.

Grily skladujte na suchém místě, abyste předešli jejich rezavění při delším nepoužívání. Pokud jej vytahujete poprvé po zimě, zkontrolujte celkový stav grilu, dotáhněte jeho části a zajistěte si znovu jeho stabilitu.

U plynových grilů kontrolujeme stav trysek a těsnění plynového rozvodu a také stav plynových hadic.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

Vyzkoušejte:

Pražma na grilu od kuchařů z Chefparade

Ingredience:
pražma 0,5 kg
citron 1 ks
olivový olej 2 dl
česnek 2 ks
tymián 1 ks

Nutriční hodnoty pro jednu porci:
energetická hodnota:
1342,5 kJ
bílkoviny: 50 g
sacharidy: 0 g
tuky: 10 g

Postup přípravy:
Pražmu očistíme, zbavíme šupin, případně vykucháme.
Do břišní dutiny vložíme snítek tymiánu, česnek, plátek citronu.
Rybu osolíme a potřeme olivovým olejem. Nařežeme tělo ryby šikmo tak, aby se lépe propekla.
Pak na grilu opečeme cca 10 minut z každé strany (dle velikosti).
Pokapeme citronem a podáváme.



Letní gril mix



Grilovaný chřest

ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
23. července se věnujeme grilování masa.

22.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Zlína (ve žlutém) v nedělním 11. kole  doma nečekaně vysoko podlehli Mladé Boleslavi 1:5.
11

Ševci inkasovali tři góly za sedm minut. S Mladou Boleslaví prohráli 1:5

Zlínští hokejisté (v modrém) v 16. kole extraligy doma hostili Liberec. Na snímku brankář Kašík

Kašík v euforii: Neskutečné. Straší nás minulé roky

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Zlína předvedli další famózní finiš a zdolali Liberec

Další obrat dokonán! Hokejisté Aukro Berani Zlín dokázali dotáhnout další obrat. Tentokrát po dvou slepených gólech během 42 vteřin Liberec vedl 2:0. Jenže beranům stačily poslední dvě a půl minuty, aby vyrovnali na 2:2 Lotyši Robertsem Bukartsem a Ralfsem Freibergsem.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Výsledky voleb ze všech obcí v našem okrese

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Alena Gajdůšková: Radost mi kazí neúspěch, chci bojovat za pacienty

S rozporuplnými pocity se vrací do vrcholové politiky Alena Gajdůšková z ČSSD. „Z výsledků sociální demokracie jsem smutná a nešťastná. V kraji máme jediný mandát a získala jsem ho já. To je pro mě velice rozporuplné. I vůči Antonínu Seďovi, kterého takto ve sněmovně střídám a který byl vždycky slušným politikem,“ říká Gajdůšková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení