Slovo košer znamená vhodný nebo čistý a označují se jím potraviny vyrobené z přesně určených surovin zpracovaných daným způsobem pod dohledem židovského kontrolora. Zásady pocházejí z bible. Ta zná základní kategorie surovin, které nejsou košer. Druhy zvířat, které jsou povoleny a jsou považovány za košer, pak musejí být rituálně poraženy speciální technikou a pouze poražečem zvaným šochet. Košer potraviny dosahují také velmi vysoké kvality.

„Košer bohužel nemá takovou podpůrnou kampaň jako například produkty bio a čeští zákazníci si na nákup potravin vysoké kvality teprve zvykají. Zájem ale postupně roste. Přesto většina výrobků míří zejména do Spojených států,“ uvedl Jan Günsberger z organizace, která uděluje osvědčení o košer výrobě. Košer produkty v Česku vyrábí Pilsner Urquell nebo Knorr, ve Zlínském kraji však pouze likérka Rudolf Jelínek.

„Vyrábíme pět produktů s označením košer. Mezi nimi je slivovice, hruškovice nebo plum vodka. Při každé fázi procesu jejich výroby je přítomen židovský kontrolor. Ten dohlíží na výkup ovoce, pálení i stáčení do lahví. Zájem o košer produkty je zejména ve Spojených státech amerických, kam vyvážíme prakticky pouze košer nápoje,“ informovala marketingová ředitelka likérky Markéta Matějičná.

Velké nadnárodní společnosti jako Coca-Cola nebo Danone také košer produkty vyrábějí. Sehnat speciální potraviny na Zlínsku je však problém. Normální obchody ani specializované prodejny zdravé výživy košer zboží nenabízejí. Existuje však možnost objednat si potraviny v internetovém obchodě kosherfoodonli­ne.cz, který certifikované suroviny doručuje po celé republice.

Igor Dostál