„Hospoda, která bojuje o přežití, snaží se a prodává alespoň přes okénko, nedosáhne teď kvůli podmínce minimálně 50 procent ztrát na podporu, na rozdíl od těch, které nejsou aktivní vůbec,“ uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová. „Takto nastavené podmínky tedy nutí podnikatele, aby raději zavřeli,“ konstatovala.

„Výraznou pomocí by přitom, po vzoru z jiných evropských zemí, bylo například snížení DPH na okénkový prodej s sebou,“ míní Ferencová. S takovou pomocí ale zatím počítat nemohou.

AMERICKÝ ŠKOLNÍ AUTOBUS přestavěný na pojízdnou restauraci měl brázdit republiku. Místo toho parkuje v Litomyšli a Martin Dvořák prodává jídlo přes okénko. Foto: Jan Smejkal
Hospůdka v autobuse. Americký sen v Litomyšli zhatil covid a zákazy

„Podle informací, co mám k dispozici, se zatím pomoc tímto směrem neubírala, a také nový model pomoci se skládá ze čtyř pilířů – antivirus, dva programy ministerstva průmyslu a obchodu a nový kompenzační bonus,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Mnoho naděje na zmírnění podmínek pivovarům a restauracím nedává ani resort průmyslu a obchodu. „Návrh nových kompenzačních programů COVID 2021 a COVID – Nepokryté náklady schválila vláda. I zde platí, že se o parametrech jednalo s profesními organizacemi. Dá se předpokládat, že by případné změny rovněž musely projít vládou,“ řekla Deníku mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Doufají v uvolnění restrikcí

Provozovatelé mnoha restaurací, jež musely z rozhodnutí vlády zavřít, věří, že ministři alespoň během jara uvolní dosavadní restrikce. Jinak se mnohdy obávají o svou další existenci. Státní pomoc je podle nich naprosto nedostatečná, a naživu je udržují právě výdejní okénka. „Je to jediný příjem, který máme,“ řekla Deníku Monika Bubeníková z pražské restaurace Svatojánský dvůr.

 Vzhledem k tomu, že její rodinná firma objekty pro podnikání odkoupila, nemá nárok ani na úlevy od nájemného. „Zůstávají nám ale hypotéky. Zatížení, do kterého jsme se pustili, abychom nemuseli být v nájmu, stále běží, a nikdo nám s ním nepomůže,“ posteskla si Bubeníková. „Sice nám počkali se splátkami, ale zase kvůli tomu narostly úroky, takže nám to situaci vlastně ještě zhoršilo,“ vysvětlila.

Regály a prostory v brněnském supermarketu ohraničené páskami se zákazem vstupu kvůli nejnovějšímu vládnímu opatření proti šíření koronaviru.
Řetězce prodávají „naše“ zboží, zlobí se majitelé povinně zavřených krámků

Pivovarům se nelíbí ani to, že kompenzace pro zaměstnance se týká pouze pracovníků na hlavní pracovní poměr. „Kompenzace na zaměstnance se bude týkat pouze pracovníků na hlavní pracovní poměr, což opět znevýhodňuje ty, kteří se snažili udržet si v nelehké době spolupracovníky alespoň třeba brigádně,“ připomněla Ferencová.

Její slova z vlastní praxe potvrzuje hostinská Bubeníková. „Příspěvek na zaměstnance byl absolutně nedostačující a lidé to většinou vyřešili tak, že si našli nějaké jiné brigády a z práce od nás odešli,“ konstatovala.

 Podle hostinských by tak skutečnou pomoc od státu přinesla jen náhrada ušlého zisku. „Má přece vzhledem k elektronické evidenci tržeb přesná čísla, o kolik peněz se jednalo,“ vysvětlila Bubeníková. Její firma nyní žije ze dne na den, rodina si již musí půjčovat peníze od známých. „Nechceme se ale dát, pokud bude na jaře aspoň nějaké oživení,“ prohlásila. Šanci na levné nákupy objektů hospod za nynější krize přitom podle ní již větří realitky. „Už i nás kontaktovali z firmy, které obvolávají restaurace, a dostali jsme nabídku. Kdybychom chtěli prodat, prý jsou už připraveni,“ dodala.