Deníku pověděla, na co si dát pozor nebo jak poznat dobrou cestovní kancelář. Poradila také, kam vyrazit na dovolenou.

Není to tak dávno, co se události hemžily nešťastníky ze zkrachovalých cestovek. Dá se tomu vůbec nějak zabránit, proč k tomu dochází? Jaké nabízíte záruky?

Je velmi důležité vybírat si kvalitní cestovní kancelář. Internet je plný lákavých nabídek, ale mnohdy je lepší malinko si připlatit a na dovolenou cestovat s prověřenou kanceláří. Náš klient má zájezd pojištěný dvakrát, pojištěná je jak německá cestovní kancelář, tak i my. Velmi dbáme na to, s jakou partnerskou cestovní kanceláří pracujeme a naštěstí se nám tyto situace zdárně vyhýbají.

Před šesti lety jste si po letitých zkušenostech z cestovního ruchu založila vlastní cestovní kancelář. Jaké byly začátky, umožnila vám znalost klientů rychleji a lépe se rozvíjet? Jaká byla a stále je největší výzva při řízení takové firmy?

Začátky nebyly vůbec jednoduché… V době, kdy jsme naši cestovní kancelář zakládali, přišla do České republiky ekonomická krize, záhy spustila vlnu paniky prasečí chřipka, poté letecká katastrofa společnosti Air France. Navíc jsme vstupovali na přesycený trh, byla jsem si vědoma toho, že musíme nabídnout lepší produkty a výborný servis našim klientům. Několik let jsem pracovala v zahraničí, tato zkušenost byla k nezaplacení. Pobyt v cizí zemi člověka zocelí, neúspěchy pak vnímáte jinak, poučíte se z nich a posune vás to dál.

Proč je vámi provozovaný model úspěšný a efektivní? Je těžké udržet se v nelítostné konkurenci velkých cestovních kanceláří?

Specializujeme se na zájezdy německých cestovních kanceláří, což ale nutně neznamená, že by klienti museli odlétat pouze z Německa nebo z Rakouska. Nabízíme odlety i z České republiky nebo Slovenska, zájezdy dokážeme různě kombinovat, ve většině destinací máme česky mluvící průvodce. Klientům jsme schopni nabídnout velmi kvalitní zájezd až s třicetiprocentní úsporou.

Velmi žádané a oblíbené jsou exotické zájezdy. Naší největší výhodou je, že se dokážeme přizpůsobit požadavkům klienta, respektujeme délku pobytu, den odletu, zájezdy jednoduše skládáme jako puzzle. Skutečným hitem jsou pak nejrůznější akční nabídky od německých kanceláří, kdy je možné cestovat za neuvěřitelné ceny téměř do celého světa. Takové nabídky se dají najít na našich webových stránkách.

Vidíte v modelu cestování s německými cestovkami spíše krátkodobý trend, nebo dlouhodobě perspektivní model? Jak dlouho se už vaše společnost touto činností zaobírá a co byste chtěli zlepšit?

Zastupujeme přibližně 40 kvalitních německých a rakouských cestovních kanceláří a osobně si myslím, že jsme nevyčerpali ani desetinu možností, co německé cestovní kanceláře nabízejí. Jejich portfolio je velmi široké, neustále máme klientům co nabízet a služby zdokonalovat. Nyní pracujeme na nových webových stránkách, které by měly našim zákazníkům dopřát ještě pohodlnější nákup z domu. Snažíme se našim klientům naslouchat, pomáháme jim s výběrem dovolené, děláme vše pro to, aby s námi cestovali opakovaně.

Jaká je v posledních letech situace na trhu? Mohou si lidé dovolit cestovat na avizovaná exotická místa, nebo sázejí na klasiku? Která z exotických zemí je pro Čechy nejdostupnější a nejoblíbenější?

Díky skvělým cenám německých cestovních kanceláří se exotika stává dostupná téměř pro každého. Velmi oblíbené je Thajsko, Vietnam, Dominikánská republika, Maledivy nebo Mauritius. Klasika jako Chorvatsko nebo Itálie lákají samozřejmě v letních měsících. Mohu také potvrdit, že letošním letním hitem bylo Turecko a Řecko.

Objevila se nějaká země, která by byla pro Čechy turisticky i finančně atraktivní?

Osobně nedám dopustit na jihovýchodní Asii Thajsko, Malajsie, Singapur, Vietnam. Díky skvělým cenám letenek v kombinaci s hotely od německých cestovek máte možnost prožít krásnou dovolenou za relativně málo peněz. Tyto země se navíc vyznačují krásným prostředím, přívětivými lidmi, skvělou kuchyní.

Ve světle nedávných událostí v Egyptě se také objevují spekulace o bezpečnosti dovolených v severní Africe. Je důvod k obavám? Projevila se mediální pozornost na zájmu Čechů o cestování do Egypta a okolních zemí?

Egypt je velmi výjimečnou celoroční destinací. Pro klienty má celou řadu výhod krátký let, luxusní resorty za příznivou cenu, překrásné rudé moře. Současná bezpečnostní situace se mění velmi rychle a v tuto chvíli je velmi těžké odhadnout, kdy se tato země opět stane pro turisty bezpečnou. Všem klientům, kteří měli zájezd do Egypta objednaný, se nám podařilo zajistit náhradní dovolenou v jiné zemi.

Je stále živý trend Čechů beroucích konzervy na dovolenou? Jaké nabízíte možnosti stravování na dovolených?

Německé a rakouské cestovní kanceláře nabízejí výborné ceny za pobyty v Chorvatsku nebo v Itálii. Navíc umožňují nástupy denně, to znamená, že se klienti mohou vyhnout hektické dopravě zejména v letní sezoně. Nabízíme jak ubytování v apartmánech s vlastním stravováním, tak hotely se snídaní, polopenzí nebo all inclusive.
Naše cestovní kancelář zaznamenala zvýšený zájem o stravování formou all inclusive. Dovolenou pak skutečně prožijete bez starostí a vyplatí se zejména rodinám s dětmi. Při této formě stravování je zajištěna plná penze s neomezenou konzumací alkoholických a nealkoholických nápojů, mnohé hotely zařazují do tohoto programu celou řadu sportovních aktivit.

Doplňte ještě, kde vás lidé mohou najít fyzicky a na internetu a co všechno můžete nabídnout.

Nyní se připravujeme na exotickou a zimní sezonu. Ta je plná krásných nabídek za skvělé ceny. Naši nabídku můžou čtenáři najít na našich webových stránkách www.expecta.cz nebo nám mohou zavolat na bezplatnou linku 800 577 577, s výběrem dovolené rádi pomůžeme.

KAMIL POLKO