Podle místopředsedy Asociace malých a středních podniků (AMSP) České republiky Karla Havlíčka bylo velkou chybou přerušení vazeb s Ruskem v porevoluční době. „Naše podniky ztratily to nejcennější - vstupenku na prudce rostoucí trh, ačkoliv jsme ji na rozdíl od jiných měli předplacenou,“ uvedl Havlíček s tím, že ne každé teritorium umožní českým podnikatelům to, co Rusko. „Málokde máme takové šance jako právě tam. I přes všechny minulé i současné překážky máme totiž k Rusům blíže než kdokoli jiný,“ dodal.

Jednou z oblastí, která nyní zažívá boom a kde mají možnost uplatnit se nejen velké firmy, ale i malí a střední producenti, je energetika. Zemi totiž čeká zásadní strukturální reforma a obnova elektrárenských zdrojů a elektrorozvodné sítě, která se označuje za druhou velkou elektrifikaci Ruska. Prezentaci českých firem v těchto dnech v Petrohradě pro více než devět desítek ruských partnerů z oblasti energetiky uspořádala agentura CzechTrade s podporou generálního konzulátu Česka. O jak rozsáhlý projekt jde, jak široká bude paleta firem, které se na něm mohou podílet, dokládají čísla. Projekt druhé elektrifikace má zvýšit objem výroby energie v Rusku o dvě třetiny proti dnešnímu stavu. Investice, s nimiž země do roku 2020 počítá, dosahují výše až 12 bilionů rublů.

Téma energetiky tak bude podle ředitele zahraniční kanceláře CzechTrade v Petrohradu Štěpána Jílka v následujících několika letech velmi aktuální a skýtá velké příležitosti také pro české dodavatelské společnosti. Dveře jim pootevřela právě zmíněná prezentace, která se uskutečnila prostřednictvím agentury CzechTrade na veletrhu Energetika a Elektrotechnika 2007 a jež byla součástí Operačního programu Průmysl a podnikání.

„Ruský trh je specifický, je nutné jej systematicky a intenzivně zpracovávat a udržovat aktivní vztahy. V rámci výběrových řízení, která jsou podmínkou při velkých projektech financovaných ze státního i místních rozpočtů, je dobré mít seriózní a ověřené partnery, pro něž česká firma potom funguje jako subdodavatel,“ dodává Jílek.

Energetický boom podle něj přitom není jen záležitostí velkých měst, ale i menších regionů. Nejde také jen o velké projekty. K větším akcím samozřejmě náleží práce v Petrohradské oblasti, kde se počítá s investicí 300 miliard rublů do vybudování nových energetických kapacit, rekonstrukce současných sítí a výstavby 210 kilometrů nového vedení vysokého napětí. Součástí plánu je též výstavba 32 nových vysoce výkonných transformačních stanic. Projekt má Petrohradu zajistit možnosti dalšího ekonomického rozvoje, který narazil na nedostatek energií.

Málokde máme takové šance jako právě v Rusku.