Slib, že každý rok lidem nabídneme novou destinaci, plníme i letos, říká v rozhovoru ředitel cestovní kanceláře Nikolas tours Georgis Mumulos

Ředitel cestovní kanceláře Nikolas tours Georgis Mumulos  „V posledních dvou letech jde poptávka nahoru, a to docela výrazně. Protože naše cestovní kancelář se zaměřuje na prodej dovolených do Řecka, samozřejmě nás to těší," říká v úvodu rozhovoru Georgis Mumulos.

Vaše nabídka, jak lze vyčíst i z katalogu pro léto 2014, opět zahrnuje nejen pevninské Řecko, ale i řadu ostrovů. Které z nich jsou pro vaše klienty největším „tahákem"?

Určitě vyčnívá ostrov Kréta. Je největší, takže si z bohaté nabídky vyberou jak příznivci velkých hotelů a třeba pobytů all inclusive, tak i ti, kdo hledají vyžití pro své malé děti. Kréta nabízí řadu míst také pro rekreanty, kteří naopak chtějí dovolenou prožít mimo velký ruch a v klidném prostředí. U Kréty hraje určitě roli i to, že jde o kolébku řecké civilizace, která nabízí velkou řadu historických památek. Velký zájem je dlouhodobě i o ostrovy Kos, Rhodos a Zakynthos. Nerad bych opomenul ostrov Lefkada. Na ten létáme už řadu let. Lefkada je bezkonkurenční svými plážemi, některé z nich se pravidelně umísťují mezi deseti nejlepšími plážemi ve Středozemí vůbec. Barva moře, okolí pláží a třeba i struktura a barva písku, to vše na fotografiích působí skoro až kýčovitě. Je to ale skutečnost.

U vaší cestovní kanceláře je už pravidlem, že každý rok obohacujete nabídku o nový ostrov či jinou destinaci. Platí to i pro letošní sezonu?

Letos jsme přidali do nabídky ostrovy Paros a Naxos. Oba leží v souostroví Kyklady. Dále ostrov Kalymnos, který leží v souostroví Dodekanessa. Pro toho, kdo se těší na krásnou dovolenou prožitou v klidu, pohodě a rodinné atmosféře, ideální nabídka. Samozřejmostí je letecká doprava z Ostravy. Letadla ale nepřistávají na zmíněných ostrovech, ale na nedalekém ostrově Santorini, respektive na ostrově Kos. Dále je pak převážejí trajekty. Čili žádná masová turistika a obří hotely, ale krásné pláže, nádherná příroda a služby na špičkové úrovni. Jde většinou o rodinné malé hotely či penziony s atmosférou typickou pro malé řecké vesničky. Klienti tady například místo stravování v hotelové restauraci mohou posnídat v kavárně s posezením venku pod obřím platanem. Služby na těchto ostrovech si drží špičkovou úroveň. Na tyto menší ostrovy totiž jezdí na své dovolené i hodně Řeků z Athén či jiných velkých měst. A pokud by tam na ně nečekalo všechno to, o čem mluvím, určitě by zamířili jinam.

Z Ostravy ale létáte nejen na ostrovy, ale také do pevninského Řecka. Už dlouhá léta je jako první ve vašem katalogu uváděna Vrasna, která leží v srdci Strimonského zálivu. Platí pořád, že je to jednička i podle počtu vašich klientů?

Vrasna je z pohledu naší cestovní kanceláře opravdu pořád jednička. Nabízí bezkonkurenční poměr ceny a hodnoty. Ubytování je tady nejen cenově přijatelné, ale také kvalitní. Tamní pláže nejsou přelidněné, místní taverny jsou útulné. Pěšky se dá dojít i do okolních vesniček. Na plážích není přelidněno, najdete tam dostatek soukromí. V případě Vrasny je pro nás samozřejmostí nejen doprava našimi špičkovými autobusy, ale i letecké spojení z Ostravy.

Ještě před několika lety lidé hodně využívali nejen slevy v rámci prvního momentu, ale populární byly i „last minute" (zájezdy na posledních chvíli).

Pokud lidé vsadí na první moment, tak u nás rozhodně neprohloupí. Slevy v rámci nákupu na první moment trvají až do konce dubna, a kdo je využije, ten opravdu ušetří. U zájezdů na poslední chvíli je situace odlišná. S tím, jak v posledních letech opět zájem o dovolenou v Řecku roste, ubývá i volných kapacit. Proto ani nevidím velký prostor pro širší nabídku „last minute". Očekávám, že jich bude letos v případě Řecka minimum. Jen pro představu, například v naší cestovní kanceláři jsou už nyní některé oblíbené destinace vyprodány zhruba ze tří čtvrtin.

GEORGIS MUMULOS