Milí čtenáři regionálního Deníku
přinášíme vám nový seriál nazvaný Společenská odpovědnost. 
Možná si myslíte, že se vás toto téma netýká. Opak je ale pravdou. V našem regionu žijeme všichni společně, všichni se podílíme na utváření našeho okolí. Někdo jako podnikatel, někdo jako čtenář, někdo jako novinář. Všichni jsme však zrcadlem našeho kraje.
Každý týden vám proto v našich novinách představíme jednoho z šéfů velkých moravských firem. Nepůjde o ledajaké společnosti. Představíme vám podnikatele, kteří umějí nejen dobře obchodovat, ale také si uvědomují, že je část peněz potřeba vracet zpět do regionu. Přečtěte si, jakou životní filozofii mají osobnosti, jimž není lhostejné, co se děje kolem.
Martin Nevyjel, divizní šéfredaktor, martin.nevyjel@denik.cz

 „Za každým úspěchem stojí pracovití lidé," zdůrazňuje v rozhovoru pro Deník ředitel společnosti LASKI Smržice Ing. Zdeněk Zapletal.

Čím se firma LASKI zabývá?
Vyrábíme a prodáváme speciální komunální stroje, jako jsou například frézy na pařezy, štěpkovače, drážkovače, vysavače listí nebo zametací kartáče. Začínali jsme jako malá firma se třemi pracovníky v jedné kanceláři a malé dílně. Za tu dobu jsme vybudovali a stále budujeme nové dílny a kanceláře.

Z malé obchodní společnosti se stala úspěšná výrobní firma. Jak se vám to podařilo?
Usilovnou prací. Za každým úspěchem stojí práce, práce a zase jen práce. Důležitá je inovace výrobního sor-timentu, modernizace strojového vybavení a používání pokrokových technologií.

V čem je společnost LASKI jedinečná?
Tím, že jsme dokázali vyplnit mezeru na evropském trhu v oblasti výroby fréz na pařezy a dalších komunálních strojů. Pak především tím, že se nám podařilo dát dohromady kolektiv odborníků, kteří toto vše dokázali.

Devadesát procent své produkce expedujete do zahraničí, což se mnoha firmám na Moravě nedaří. Čím to je?
Český trh je v této oblasti malý. To nás přinutilo propracovat marketing a nastartovat tak spolupráci se zahraničními obchodními partnery.

Do jakých koutů země vyvážíte své produkty?
Vyvážíme prakticky do všech kontinentů. Mimo všech států EU hodně výrobků putuje například do Ruska, Chile, na Nový Zéland a jinam. Nikdy dříve by mě ani nenapadlo, že budeme frézy a štěpkovače vyvážet třeba na Island.

Co se vám v tuto chvíli vybaví jako první, když se řekne společenská odpovědnost firmy?
Společensky odpovědnou firmu si představuji jako firmu, která podniká v našem teritoriu, poskytuje zaměstnání lidem v regionu, dává zakázky místním firmám. Vidím ji jako společnost, která se podílí na celkovém všeobecném rozvoji regionu.

Na trhu působíte více než dvě desítky let. Sdílíte názor, že úspěšní by měli pomáhat slabším?
Ano, silnější by určitě měli pomáhat slabším nebo je motivovat k vyšším cílům. Účastníme se proto různých charitativních akcí nebo je alespoň finančně podporujeme. Již řadu let například spolupracujeme se svazem vozíčkářů.

Průmysl je hodně ovlivněn hospodářskou krizí. Jak se vás dotýká?
Samozřejmě se nás krize určitým způsobem dotkla. Protože ale vyvážíme do 45 zemí světa, daří se nám jejími nástrahami proplouvat. Už v úplném začátku jsme udělali účinná opatření, jako například šetření materiálem, penězi nebo energiemi. To vše proto, abychom byli na krizi připraveni.

Jak dlouhá je historie firmy? Vzpomínáte si na své začátky?
Naše firma byla založena v roce 1992, má tedy více než dvacetiletou tradici. Začínali jsme v jedné kanceláři a s jednou malou dílnou ve třech lidech. Nechybělo nám ale nadšení. Dnes zaměstnáváme 52 pracovníků. Za tu dlouhou dobu se firma změnila a postupně se vyvíjí. V současné době rekonstruujeme administrativní budovu, plánujeme také výstavbu další nové části. Neustále budujeme další a další výrobní haly a vymýšlíme inovace našich výrobků. Každý rok máme dvě až tři novinky.

Zaměstnavatelé v dnešní době mají problém sehnat kvalitní a zkušené pracovníky. Kde hledáte vy?
Právě to je problém způsobený nikoliv podnikatelskou sférou, ale spíše organizací školství. Dnes se vám na inzerát přihlásí spousta manažerů, ale se strojírenskými profesemi je to horší. Situace se sice mění mírně k lepšímu, ale stále je co zlepšovat. Řešení vidím v tom, když se zaměstnavatel podílí na přípravě kvalifikovaných pracovníků a na jejich výchově. Spolupracujeme proto se Švehlovou střední školou v Prostějově a Sigmundovou střední školou Lutín. Zabezpečujeme praxi jejich studentů a tím si „vychováváme" naše potencionální zaměstnance.

V našem seriálu rozhovorů s představiteli firem se ptáme, zda spolupracují s jinými domácími podniky, aby podporovali především naši ekonomiku. Jak jste na tom u vás?
Každá fungující firma vytváří další podnikatelské příležitosti. Spolupracujeme s řadou společností našeho regionu, ať formou zadání oboustranných kooperací, nebo zabezpečováním subdodávek. Tím, že zajišťujeme našim zaměstnancům například obědy či odborná školení, podporujeme další subjekty.

Poskytujete zaměstnancům podnikové benefity?
Zaměstnancům přispíváme na penzijní pojištění, poskytujeme obědy, vyplácíme podíl na zisku. Našim lidem se snažíme vycházet vstříc individuálně.

Kdybyste měl jmenovat největší úspěch, kterého firma dosáhla, který by to dle vás byl?
Především to, že fungujeme, že jsme schopni zajistit obživu jak našim zaměstnancům, tak spolupracujícím firmám.

Máte ale i řadu dílčích úspěchů. Prozradíte alespoň některé z nich?
Podařilo se nám získat distributory na všech kontinentech země. To je podle mě obrovský úspěch. Významný byl pro naši firmu rok 1993, kdy jsme od americké firmy Kohler získali oficiální zastoupení na prodej spalovacích motorů Kohler na území České republiky, Slovenska a Polska. Český reprezentant Tomáš Suchánek získal v roce 1993 první místo na mistrovství Evropy v ultralehkém létání, o rok později titul mistra světa. Motor pro vítězné letadlo jsme připravili my, zároveň jsme tento letoun pomohli upravit a vyladit.
V roce 1998 přišlo ocenění Nejlepší výrobek Grand prix pro frézu na pařezy na výstavě Techagro v Brně. Nejdůležitějším oceněním v historii firmy byla zlatá medaile Grand Prix Silva Regina 2008 za ucelenou řadu drtičů a štěpkovačů. Ocenění je pro nás o to cennější, že bylo uděleno jedinému českému výrobci v silné mezinárodní konkurenci. Tím jsme se zařadili mezi nejvýznamnější evropské a světové výrobce této techniky. Loni jsme získali ocenění Firma roku Olomouckého kraje 2012. Je to hlavně ocenění práce všech našich zaměstnanců, ohodnocení dvacet let trvající tvrdé práce.