Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík: houbaření je radost a relaxace

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna si připravila na září nové degustační menu, které potěší milovníky hub. Nejen o tom, co se bude servírovat hostům restaurace, jsme si povídali s šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna Pavlem Václavíkem.

8.9.2013
SDÍLEJ:

Houbové menu.Foto: DENÍK/archiv

Degustační menu Dary lesa přináší ochutnávku zajímavých druhů hub. Co konkrétně jste si pro hosty připravili?

Ve Vyhlídce obměňujeme degustační menu každý měsíc podle sezónně dostupných surovin. K podzimním měsícům patří houbaření, takže jsme toto téma nemohli nechat v naší kuchyni bez povšimnutí. Hosté u nás po celé září ochutnají například předkrm s houbou kukmákem, krémovou polévku z klouzku sličného a hlavním chodem je roštěnec z mladého býčka na pyré z letních lanýžů s restovanou liškou obecnou. Čtvrtý chod, sladký dezert, sice zákonitě není houbový, ale i on je tématicky „lesní" – servírujeme jablkový závin se sorbetem z lesního ovoce a s ostružinami.

Jaké houby používáte k vaření? Sbíráte je sám?

Stejně jako každý šéfkuchař bych si je sice nejraději sbíral sám, ale legislativa nám to bohužel nedovoluje. Musíme se spolehnout na to, co se dá aktuálně nakoupit.

Jak jste na tom se vztahem k houbaření? Chodíte rád na houby?

Žiji na Valašsku, kde máme spoustu úrodných hřibových lesů, takže asi nikoho nepřekvapí, že chodím na houby často a rád. Navíc i dcera je vášnivá houbařka, takže i když přijdu z práce sebevíc utahaný, vždycky mě ještě vytáhne do lesa. Houbaření je pro mě radost, skvělá relaxace. Ve vrcholné houbařské sezóně chodíme do lesa i několikrát týdně. I po těch letech si ale troufnu sbírat jen základní druhy hub, které dobře znám.

Jak nejčastěji houby zužitkujete? Vaříte? Smažíte?

Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky nebo zavařujeme. Část si také vždy necháme do zásoby – podusíme a uskladníme do mražáku. V poslední době jsme si oblíbili bedly. Nepřipravujeme je v klasickém trojobalu, pouze orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou.

Máte z poslední doby nějaký zajímavý houbový objev – surovinu či recept?

Osobně mě velmi překvapily bílé lanýže, které začaly růst i tady u nás na Valašsku. Sice jsem neměl štěstí je najít osobně, ale od známých jsem dostal pár kousků a byly prostě úžasné. Zkusil jsem z nich připravit halušky a chutnaly výborně.

Tip Pavla Václavíka - Halušky s bílým lanýžem a pečenou krkovicí

Suroviny: Brambory 500 g, hrubá mouka 100 g, hladká mouka 100 g, sůl, pepř, krkovice 600 g, olej, bílý lanýž, rozmarýn

Postup: Oškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle, důkladně smícháme s hrubou a hladkou moukou, osolíme a přes hrubé síto přepasírujeme do vařící osolené vody. Vaříme jen krátce - jakmile halušky vyplavou, jsou hotové (cca 2 minuty). Na pánvi je prohřejeme s trochou smetany, osolíme a na závěr přidáme na tenké plátky nakrájené lanýže.

Krkovici naporcujeme na 4 steaky, nasolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem. Opečeme na rozpálené pánvi z obou stran a servírujeme s haluškami.

Autor: Redakce

8.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Aukro Berani Zlín. Ilustrační foto

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

hokej Aukro Berani Zlín - HC LitvínovŠtěpán Fryšara

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Zlámala mlha nepřekvapila. Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani. A jako jediného přímého aktéra utkání jej nepřekvapila ani hustá mlha, kvůli které se zápas málem nedohrál.

Fotili jste se u voleb? Pošlete nám svoji fotku a my ji zveřejníme

Máte fotku, jak letos volíte? Pošlete nám ji na editori.zlin@denik.cz, rádi vám ji zveřejníme na našem webu a ty nejlepší i tištěném vydání.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Policisté rozháněli konflikt fanoušků v centru Olomouce

FOTOGALERIE / Čtvrteční fotbalový zápas evropské ligy mezi Zlínem a Kodaní v Olomouci se neobešel bez problémů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení