VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejny.. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: ND., Požadavky: příjemné vystupování, trestní bezúhonnost, spolehlivost, dochvilnost.. Pracoviště: Pharm invest, s. r. o. - zlín díly, Díly VI, č.p. 5478, 760 01 Zlín 1. Informace: Martina Šromová, +420 731 988 699.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: časová flexibilita, trestní bezúhonnost, smysl pro pořádek, práce v sobotu i neděli. Pracoviště: Jana duroňová - valašský šenk, Lázeňská, č.p. 451, 763 12 Vizovice. Informace: Jana Duroňová, +420 577 452 652.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 15 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: časová flexibilita, trestní bezúhonnost, smysl pro pořádek, práce v sobotu i neděli. Pracoviště: Jana duroňová - valašský šenk, Lázeňská, č.p. 451, 763 12 Vizovice. Informace: Jana Duroňová, +420 577 452 652.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 19 000 Kč

Odborní pracovníci v oblasti sociální práce Pracovníci v sociálních službách. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme precizní, zodpovědné, spolehlivé a komunikativní uchazeče, PRACOVNÍ DOBA - začátek směny cca mezi 7.00 a 8.00 hod., konec cca mezi14.30 a 15.30 hod.. Jedna večerní služba v týdnu, cca jeden víkend v měsíci. , NÁPLŇ PRÁCE - osobní asistence u klientů v jejich domácnostech - dle Zákona o sociálních službách. , POŽADAVKY - pečovatelský kurz (možnost dodělat si až při zaměstnání) nebo střední soc. nebo zdrav. škola. , Výhody: osobní ohodnocení, proplacení předplatného MHD, příspěvek na dopravu do práce, neustálá podpora při řešení pracovních problémů.. Pracoviště: Abapo, s. r. o. - sídlo, Divadelní, č.p. 3242, 760 01 Zlín 1. Informace: Ivo Daněk, +420 725 893 707.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 16. srpna 2018

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Hokejisté Aukro Berani Zlín hráli v přípravném zápase proti Novým Zámkům.
10

Matyáš Hamrlík: Nechci dělat tátovi ostudu

Hosták se zase usmíval. Přivedl staronového generálního sponzora

Nejsem z toho nervózní. Pracujeme všichni tak, abychom klub zabezpečili, i kdyby žádný sponzor nebyl,“ vykládal v polovině června generální manažer zlínského hokeje Martin Hosták.

Kam za sportem? Vyberte si z naší nabídky

Přinášíme vám pravidelnou porci tipů na sportovní události v regionu.

Stříkačky stříkaly u Stříbrných stěn a cizinci kopali bezbranného: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 15. srpna 2018.

Fotbalisté Slavičína jdou v Mol Cupu dál, přejí si Sigmu nebo Baník

Na případného zvučného soupeře v rámci fotbalového Mol Cupu se po středečním odpoledni těší v divizním Slavičíně, který v 1. kole vyřadil předposlední celek MSFL Valašské Meziříčí brankou svého lídra a kapitána Petra Švacha.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT