VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: broskve chutnají s medem, sýry i rybou

Začínají dozrávat broskve. Nechejte se dalším dílem seriálu o vaření inspirovat, co s nimi…

28.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Že vás kromě zavařování a moučníků nenapadá, co s nimi? Pak čtěte dál a vyberte si recept, se kterým zaručeně zabodujete.

Ať už jste si broskve přinesli z trhu, obchodu nebo je očesali z vlastního stromu, vězte, že máte doma nejen mimořádně chutné ovoce, ale i skvělý zdroj vitaminů a minerálů. Pokud jich chcete zužitkovat maximální množství, doporučujeme konzumovat broskve čerstvé.

Složitá cesta k pecce

Jen tak se zakousnout do broskve ovšem představuje řadu úskalí. Za prvé semišová slupka ač jedlá je pro spoustu z nás v ústech téměř nesnesitelná, a pak je na místě se jí zbavit. Po oloupání je ale broskev zase nepříjemně kluzká a hrozí, že vám vyklouzne z rukou dříve, než ochutnáte první sousto.

V tom případě zvažte, zda pro vás nebude lepší ji nakrájet. Když se přesto odhodláte zakousnout do celého dobře uzrálého plodu, šťavnatá dužnina zřejmě způsobí, že budete mít od lahodné šťávy ulepenou bradu.

Zvládnete-li i to, dostanete se k samému srdci broskve velké členité pecce s vrásnitou strukturou.

Pokud budete mít štěstí na odrůdu, jejíž pecky lze snadno vyloupnout, gratulujeme. Nejspíš ale narazíte na pecku, kterou jen tak ven nedostanete, takže vám nezbude, než ji ohryzat a smířit se s většími či menšími ztrátami dužniny, která ulpí ve vrásnění mohutného jádra.

VYZKOUŠEJTE

Pečená treska s broskví

Treska pečená s broskví

Grilované broskve s medem

Grilované broskve s medem

Hrnkový broskvový dezert 

Hrnkový broskvový dezert

S medem, ořechy, smetanou

K čemu se broskve hodí, pokud je chceme použít jako ingredienci při vaření?

Obecně k sýrům a masu. Často se také nakládají do alkoholu, hodí se i k mandlím nebo šunce, jejich chuť vynikne, zjemníte-li je smetanou.

Pokud jde o dezerty a pečení, pak kombinujte s medem nebo ořechy a zakysanou smetanou. Ale i obyčejná bublanina, do které přidáte broskve, se stane rychlou a oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.

Chuť broskví se skvěle doplňuje také se zeleninou. Vyzkoušejte třeba jednoduchý salát z mrkve a kousků broskví a získáte nejen potřebnou dávku vitaminů, ale i osvěžující rychlou svačinku.

Komu bezpečně uděláte radost tímto extra sladkým ovocem jsou děti. Dejte jim nakrájené kousky broskve místo čokolády a uvidíte, že nešlápnete vedle.

Ideální jsou v létě u vody, protože broskve obsahují vysoký obsah vody, a zabraňují tak dehydrataci. A co teprve domácí broskvová zmrzlina!

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

28.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V sobotu 18. listopadu 2017 se v Sokolovně v Lípě u Zlína konala premiéra divadelního představení Mach a Šebestová. Sehrál ji Ochotnický soubor Lípa.
7

Mach a Šebestová vyprodali Sokolovnu v Lípě

Připomínka 17. listopadu ve Zlíně. Studenti a ostatní veřejnost se sešli před Univerzitním centrem, odtud všichni vyrazili v průvodu k pamětní desce obětem totalitních režimů na náměstí Míru ve Zlíně.
19

Svíčky, průvod studentů i Ovčáček miláček. Zlín si připomněl 17. listopad

DENÍK NÁM FANDÍ: Nový seriál představí sportovní týmy z regionu

Nenechte si ujít 2. díl projektu Deník nám fandí v pondělním tištěném vydání Zlínského deníku! 

Rekonstruovaný Prior se zahalil do trikolóry

Jen měsíc poté, co se rekonstruovaný Obchodní dům Zlín na pár dnů zahalil do růžového osvětlení v rámci celosvětové kampaně v boji proti rakovině prsu, zazářila tato známá zlínská dominanta opět barvami.

Víkend přinese sněžení

Už nejen na horách a ve vyšších polohách, ale podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bychom se mohli jak v sobotu, tak i v neděli dočkat první sněhové nadílky již od středních poloh pod 500 metrů nad mořem. (ex)

Zdeněk Julina o roli Andreje Babiše: Když se rozčílí, má velmi osobitou dikci

ROZHOVOR / V pondělí 20. listopadu 2017 bude od 19 hodin do kin po celé ČR v přímém přenosu z Městského divadla Zlín vysílán druhý díl populárního ovčáčkovského kabaretu. Nese tentokrát název Ovčáček miláček a pomalu, ale jistě začíná kráčet ve šlépějích svého staršího bratříčka. Jedné z rolí představující zřejmě budoucího premiéra Andreje Babiše se ujal Zdeněk Julina.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT