Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: čerstvé maso prozradí vůně

Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.

13.5.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock

Obchodní řetězce nabízejí maso pěkně zabalené do průhledných fólií nebo krabiček a pro jistotu je oblepují spoustou samolepek, které mají zvednout důvěru zákazníků.

Nakupující je tak zavalen nepodstatnými informacemi a to důležité o kvalitě kupované potraviny mu uniká.

„Například staré a už zkažené kuřecí maso se pozná jen velmi těžko. Člověk musí věřit obchodníkovi,“ říká šéfkuchař Luděk Munzar ze společnosti Design Foods.

Hlídat barvu kupovaného masa je nejdůležitější. Barva vepřového by měla být sytá a růžová.

„Není to ale jednoduché rozeznat. Pokud je barva tmavá, jde již o starší maso. Nazelenalá už jednoznačně ukazuje na zkažené maso. Dá se také řídit datem spotřeby na obalu,“ vysvětluje Munzar.

Trochu jednodušší je situace v případě nákupu nebaleného masa.

„Zákazník pozná čerstvé maso podle vůně celkem jednoduše. Starší maso je takové nasmrádlé a na dotek oslizlé,“ dodává šéfkuchař.

Kuře raději bio

Kvalita prodávaného kuřecího masa je podle Munzara obecně nejnižší.

„Chovatelé je cpou steroidy, takže kvalita není dobrá. Kuřecí maso je sice dietní, protože má nejméně tuku, ale to je tak všechno. Pokud pochází z velkovýrobny, poznáte podle jeho vybledlé barvy,“ podotýká odborník.

Opravdu kvalitní „obyčejné kuřecí maso“ v supermarketu seženete v podstatě jen náhodou. Lepší je to v malých řeznictvích. I zde platí poučky jako v případě vepřového masa. Nejlépe se čerstvé maso pozná podle vůně a toho, zda není oslizlé.

„Jiná situace je v případě bio masa. Tam by se zákazník neměl dočkat žádného nepříjemného překvapení,“ dodává.

Hovězí jen z mladých kusů

Pokud chcete kvalitní hovězí maso, nejlepší je z býků mladších dvou let.

„Barva musí být sytě červená. Staré maso je až moc tmavé, spíš do zelena až černa,“ popisuje šéf kuchyně. I v tomto případě platí, že nejlepší je test nosem a kontrola případného slizkého povrchu masa.

Ledvinky, játra, srdíčka jsou lahůdkou pro labužníky. I u nich platí, že barva musí být zdravá – zelená až černá už je špatně. Vnitřnosti také nevydrží příliš dlouho čerstvé.

„Ideálně by se měly zpracovat ihned. Čerstvé vydrží maximálně tři čtyři dny,“ informuje Munzar, který dává přednost telecím ledvinkám a kuřecím játrům.

Kupujete-li maso už rovnou umleté, dávejte přednost hovězímu. Jeho kvalita je lepší než u vepřového, které bývá hodně tučné. Barvu by mělo mít červenou. Špatně je, když chytá duhové odlesky nebo je lehce došediva.

„Obecně platí, že určitě je lepší mlít si maso doma,“ podotýká.

Maso v mrazáku? Maximálně měsíc

Spousta lidí si maso skladuje v mrazáku. Ale ani zde není jeho trvanlivost nekonečná.

„Obecně platí, že aby kvalita masa zůstala, mělo by být zmrazené maximálně měsíc. Doma je potřeba maso řádně zabalit, aby se k němu nedostal mráz. Ideální je vakuové balení,“ říká kuchař.

Nabídka masa není příliš pestrá. Pokud chcete zvěřinu, musíte do specializovaných obchodů.

To samé platí o opravdu kvalitním a ne příliš obvyklém mase. Tyto obchody se soustředí do velkých měst, kde je poptávka. Situace se lepší alespoň v tom, že si lze maso objednat po internetu.

Více receptů a rad na serveru: www.vseovareni.cz

Jak připravit pikantní kuřecí játra

Doba:
příprava: 40–50 minut
vaření: 20–30 minut

Připravujeme pro: 4 osoby

Potřebujeme:
500 gramů kuřecích jater, 300gramů kuřecích prsou, 200gramů sterilizované kapie, jeden kus mladé cukety, dvě vejce, 70 gramů škrobové moučky, špetka soli, jedna kávová lžička zázvoru, 10 mililitrů slunečnicového oleje, jedna polévková lžíce cukru krystal, dvě kávové lžičky octu, jedna vrchovatá kávová lžička sladké mleté papriky, jedna kávová lžička sojové omáčky, 250 gramů bílého hlávkového zelí

Postup:
Kuřecí játra nakrájejte na stejnoměrné kousky, okořeňte je mletým zázvorem a promíchejte s vaječnými bílky a škrobem. Kuřecí prsa nakrájená na tenké nudličky spojte se solí, žloutky z vajec a paprikou namíchanou do škrobové moučky. Zelí nakrájejte na tenké nudličky a cuketu na silnější plátky. Cuketu krátce opečte na oleji. Nakonec zalijte zálivkou připravenou z vody, octa, cukru, soli a trochy škrobu. Kuřecí prsa zprudka opečte na pánvi v oleji. Na jiné pánvi pak v oleji osmahněte játra, přidejte k nim nakrájené sterilované paprikové lusky, zastříkněte je sladkokyselou zálivkou. Nechte je krátce podusit a podávejte spolu s cuketou a kuřecím masem.

Příloha:
rýže nebo rýžové nudle

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
14. května se věnujeme mexické kuchyni.

13.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Podchod  na Náměstí práce ve Zlíně.
34

Ošklivý podchod zkomplikuje i dopravu

UEFA liga  FC Zlín tiskovka trénink
31

Kodaň převyšuje soupeře v držení míče i v počtu střel, upozorňuje Páník

Nejsem zákeřný, hájí se po drsném zákroku vůdce Veselý. Vyfasoval trest

Tři zápasy nepodmíněně. To je trest udělený disciplinární komisí pro kapitána hokejistů Aukro Berani Zlín Ondřeje Veselého za drsný zákrok kolenem na vítkovického útočníka Rostislava Deje z úterního utkání 14. kola extraligy. Slovenský forvard včera odpoledne podstoupil vyšetření, které však podle prvních zpráv z ostravského klubu bude vážnějšího a dlouhodobějšího charakteru.

Za Fryštákem bourala dvě auta, posádky včetně dětí vyvázly bez zranění

Zpočátku poměrně vážně vyhlížející srážku dvou osobních aut řešili ve středu po desáté hodině dopoledne hasiči, policisté a zdravotníci nedaleko Fryštáku ve směru na Holešov.

Měli zpronevěřit evropské dotace, za to můžou dostat i tři roky vězení

Že nesrovnalosti a drobné podvody v souvislosti s evropskými dotacemi nejsou žádná legrace, poznala osmapadesátiletá bývalá radní Bojkovic a exředitelka Sociálních služeb města Bojkovice Š. V. Soud ji viní z poškození finančních zájmů Evropské unie, kdy jako zástupkyně sociálních služeb měla čerpat dotace - dodat fiktivní dodací listy za ubytování a vyúčtování pracovních cest.

Krotitelé duchů, Mimoni, Star Wars či série Lego Frozen, i to je svět kostiček

V Baťově institutu ve Zlíně je až do začátku ledna k vidění unikátní výstava stavebnic.Svět kostiček výstava, která nabízí průřez rozsáhlou soukromou sbírkou sortimentu společnosti LEGO za posledních téměř 40 let její produkce. Výstava je k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 2. ledna 2018.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení