VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Co s lilkem? Nejdřív nechat vypotit

Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.

12.9.2013 1
SDÍLEJ:

Lilek. Ilustrační fotoFoto: vseovareni.cz

Přirozeně mu proto při pěstování svědčí teplo.

Plod lilku je velice výživný a může dosáhnout hmotnosti až dva kilogramy. Skuteční labužníci však dávají přednost mnohem menším lilkům, nejlépe o průměru od 5 do 8 centimetrů, s lesklou, hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší mohou být totiž vodnaté a hořké. Přezrálost signalizují i velká nahnědlá semena.

Pokud to nevyžaduje recept, lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat. Slupka je tenká, poměrně dobře stravitelná, ale hlavně se přímo pod ní skrývá nejvíc tělu prospěšných látek.

Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Tato pověra zřejmě souvisí s faktem, že bez tepelné úpravy je lilek hořký a obsahuje jedovatý solanin.

Teplem však hořkost dužniny mizí a solanin se rozkládá, takže o své duševní zdraví nemusíte mít obavy. Lilek se však dá jíst i syrový, pokud ho předtím marinujete s vhodným kořením.

VYZKOUŠEJTE

Musaka

MUSAKA 

Baba Ghanoush

BABA GHANOUSH

Pečený lilek s rajčaty

PEČENÝ LILEK S RAJČATY

Spousta karotenu a minerálů

ilek je zelenina se značnou nutriční hodnotou.

Obsahuje velké množství karotenu (provitamínu A), vitamínů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. A ještě víc je v něm minerálů, zejména hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotický účinek.

V lilku byl prokázán rovněž značný obsah pektinů, údajně největší ze všech druhů zeleniny. Tyto látky příznivě působí na krevní tlak i střevní mikroorganismy.

Protože devadesát procent hmotnosti plodu tvoří voda, je lilek přímo předurčen do jídelníčku při redukční dietě.

Ve 100 gramech má 0,4 g tuku a pouhých 15,3 kalorie. Při úpravě bez použití spousty tuku si na něm proto mohou pochutnat například i diabetici nebo pacienti, kteří mají problémy se žlučníkem.

VYZKOUŠEJTE
Rizoto s lilkem
Špagety s lilkem a se slaninou 

Balkán i Francie

Lilek je mimořádně oblíbený na balkáně, kde se bez něj neobejde celá řada recepů - za všechny uveďme řeckou Musaku. Dále se hojně připravuje v zakavkazských zemích, kde z něj připravuji třeba Adžendandali (lilky dušené s rajčaty) , v Turecku a ostatních arabských zemích – zde zmiňme alespoň lahodný Baba ghanoush.

Lilek se zabydlel také ve francouzské kuchyni a tak nesmí chybět ve slavném Ratatouille. Oblíbený je však dnes už po celém světě.

Krom zmíněných receptů se lilek nejčastěji připravuje restovaný na pánvi či grilu, dušený či pečený, hojně se smaží v těstíčku a dá se také sterilovat. Skvěle se snoubí s rajčaty, česnekem a bylinkami, rozumí si také s masem včetně ryb.

VYZKOUŠEJTE

Ratatouille

RATATOUILLE

Fusilli s lilkem

FUSILLI S LILKEM

Pryč s vodou

Ještě než se začne v kuchyni s lilkem pracovat, je třeba plod důkladně promačkat, jestli už není změklý.

A také zkontrolovat, zda na něm nejsou tmavé skvrny, které signalizují, že se brzy zkazí. Ideální je zpracovávat plody co nejčerstvější, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hnije.

Před samotným vařením mu dejte chvilku na to se "vypotit" - plátky z obou stran posypte solí (sůl je další a poslední zbraň proti nežádoucí hořkosti) a nechte ležet třeba na prkýnku.

Lilek se během pár minut "orosí" a vy pak přebytečnou tekutinu osušíte papírovou utěrkou.

Tahle předpříprava je opravdu důležitá a vynechat se dá snad jen v případě, že plánujete lilek péct vcelku (v tom případě doporučujeme plody baklažánu ještě před samotným pečením na několika místech propíchnout vidličkou nebo nožem, jinak hrozí, že v troubě explodují).

Lilek totiž obsahuje spoustu jemných vzduchových bublinek, které jsou velmi ochotné vstřebávat jakoukoli tekutinu, kterou jim nabídnete - olej nevyjímaje.

Teprve když z něj dostanete přebytečnou vodu, poruší se i pěnová struktura, a lilek pak nebude tuk nasávat jako houba.

Kaviár chudých

Z plodů lilku se mimo jiné připravuje i tzv. falešný kaviár. Je chutný a samozřejmě daleko levnější než ten z jiker.

Nejčastěji se s ním setkáte na studených bufetech v Rumunsku, ale nepohrdnou jím ani v zemi pravého kaviáru v Rusku.

Připravuje se velmi snadno, z opečených lilků, jejichž dužnina se po prochladnutí umixuje s olejem, solí, pepřem, citrónovou šťávou, případně také s paprikou a drobně posekanou cibulí. Podává se vychlazený s tmavým chlebem a využívá se i jako pomazánka nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.

Více tipů, receptů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

12.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Co říkáte na výsledky voleb? Hlasujte

Zleva: z volebních štábů ANO 2011 a SPD.
AKTUALIZOVÁNO
43

Na Zlínsku zvítězilo ANO, druhé SPD a třetí KDU-ČSL

ODS zapíjela poslanecký mandát Stanislava Blahy šampaňským

FOTOGALERIE / Nejprve vládla poklidná atmosféra v přítmí projektoru, který na zeď uherskohradišťské komunitní kavárny Cafe 21 vysílal první čísla volebních výsledků. 

Kašík: Na kandidátce jsem zakroužkoval lidi ze Zlína, vždycky jsem byl srdcař

FOTOGALERIE / K volbám zas tak často prý nechodí, vlastně dnes je to podle něj asi podruhé. "Ale chtěl jsem zvolit ty, kteří jsou podle mne důležití," uvedl v sobotu krátce po 13. hodině strážce hokejové svatyně zlínských beranů - brankář Libor Kašík.

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

2:0, 2:3, 4:3. Ze zápasu zvratů si hokejisté Aukro Berani Zlín uloupli aspoň bod z pardubického perníkového srdce. Ševci nakonec prohráli 3:4 v prodloužení, přestože během pěti minut na přelomu první a druhé třetiny otočili vývoj zápasu z 0:2 na 3:2 dvěma trefami Honejska a Popelky. Žlutomodří ale vedení ztratili a v prodloužení přesilovku čtyři na tři využil francouzský útočník Treille, který pro Zlín připravil třetí porážku v řadě.

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

Ani jsem nevěděl, jak mám slavit. Prostě jsem zvedl ruce a díval se okolo,“ vykládal Štěpán Fryšara, 19letý útočník hokejistů Aukro Berani Zlín, který v nedělním zápase s Plzní svou premiérovou trefou stáhl náskok na 3:4 a zařídil parádní infarktovou koncovkou bod za porážku 4:5 po samostatných nájezdech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení