VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: jak na nejlepší bramborový salát?

Další díl seriálu přináší zajímavé tipy, jak vylepšit nedílnou součást české vánoční kuchyně

22.12.2012
SDÍLEJ:

Bramborový salát. Ilustrační fotoFoto: vseovareni.cz

Je to klasika, bez které si Štědrý večer snad ani nedokážeme představit.

Každý ho připravuje kapku jinak, ale základ je vždy stejný brambory, zelenina a kyselá okurka.

Řeč je samozřejmě o bramborovém salátu, jehož nejoblíbenější variace vám dnes chceme představit.

Většina lidí ho připravuje z brambor uvařených na loupačku, kořenové zeleniny, jemně nakrájené cibule a nakládaných okurek. Ochutí horčicí, solí a pepřem a smíchají s majonézou.

Mnoho z nás přidává také natvrdo uvařené vejce, hrášek a cukr. Ti, kteří si s tradicí hlavu nelámou a rádi experimentují, se nežinýrují přidat jablko, jemný salám či kukuřici.

Worchester, kapari nebo bylinky

Zastánci zdravějšího stravování pak majonézu nahrazují jogurtem, kuchařští mistři zase rádi přidávají vývar nebo worchestrovou omáčku a kapari či bylinky, cibuli nahrazují šalotkou a salát zakápnou olivovým olejem, případně citronovou šťávou.

Záleží tedy jen na vás, jestli jste chuťoví minimalisté a vyhovuje vám ho připravit jen ze tří ingrediencí, nebo naopak smícháte úplně vše a těšíte se z pestrosti chutí.

VYZKOUŠEJTE:

Bramborový salát s čenekem, koprem a rajčaty

Bramborový salát

Bramborový salát po italsku

Bramborový salát

Rady pro váš skvělý salát

Tak či tak, je pár základních rad, které vám můžeme doporučit pro jakýkoli salát:

1.Vyberte odpovídající brambory. Do salátu patří brambory typu A, tedy salátové. Jsou pevné a při míchání se nerozpadnou na kaši.

2.Salát připravujte z ještě teplých brambor, přestože se v řadě receptů doporučuje uvařit si brambory den předem a loupat je za studena. Chutě se při přípravě salátu z teplých brambor mnohem lépe prolnou.

3.Všechny ingredience míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste brambory a zeleninu příliš nerozmačkali.

4.Salát si připravte s předstihem, nejlépe den předem, aby se dokonale uležel. Brambory do sebe natáhnou koření a majonézu a všechny chutě se perfektně spojí.

5.Nenechte se zviklat zaručenými recepty jiných. Když chcete vyzkoušet něco nového, inspirujte se. Pokud ale do svého salátu každý rok dáváte šunku, ale jste přesvědčení, že vajíčka do něj nepatří, nedávejte je tam jen proto, že to tak už roky dělá sousedka.

Více receptů, tipů a návodů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

22.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář zlísnkých hokejových beranů Libor Kašík si volby nenechal také ujít.
8

Kašík: Na kandidátce jsem zakroužkoval lidi ze Zlína, vždycky jsem byl srdcař

Hokejisté Aukro Berani Zlín. Ilustrační foto

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

Ani jsem nevěděl, jak mám slavit. Prostě jsem zvedl ruce a díval se okolo,“ vykládal Štěpán Fryšara, 19letý útočník hokejistů Aukro Berani Zlín, který v nedělním zápase s Plzní svou premiérovou trefou stáhl náskok na 3:4 a zařídil parádní infarktovou koncovkou bod za porážku 4:5 po samostatných nájezdech.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Zlámala mlha nepřekvapila. Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani. A jako jediného přímého aktéra utkání jej nepřekvapila ani hustá mlha, kvůli které se zápas málem nedohrál.

Fotili jste se u voleb? Pošlete nám svoji fotku a my ji zveřejníme

Máte fotku, jak letos volíte? Pošlete nám ji na editori.zlin@denik.cz, rádi vám ji zveřejníme na našem webu a ty nejlepší i tištěném vydání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení