Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

5.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

Vybírejte obezřetně

Při grilování uzenin je nejdůležitější jejich výběr v obchodě.

„Uzeniny je potřeba vybírat masité a ne takové, co jsou plné strouhanky. Levnější výrobky většinou obsahují separáty kůže, kosti, sóju, mouku a velké množství tuku,“ informovala Adéla Hendrichová z Chefparade.

Opravdu kvalitní uzeniny se cenově téměř vyrovnají masu. „Důvod je jasný. Pokud kilogram vepřového masa stojí více než sto korun, tak uzenina, která jej obsahuje téměř sto procent, nemůže být o mnoho levnější,“ řekla Hendrichová.

Grilujeme raději na kameni

Samotné uzeniny nejsou tím nejzdravějším. Jejich opékání na otevřeném ohni je činí ještě nezdravějšími.

„Velmi nám škodí heterocyklické aminy, které se tvoří při zpracování za vysokých teplot v potravinách živočišného původu. Tyto látky se vytvářejí v průběhu hnědnutí masa, a to především v tekutině, která se začne uvolňovat ve chvíli, kdy se maso zahřeje. Tekutina vyteče a spolu s dýmem a kouřem vytvoří zdraví neprospívající směs, kterou do sebe vstřebává grilovaná potravina,“ popsala Hendrichová.

Pro grilování uzenin jsou tedy vhodnější varianty elektrického grilu popřípadě tepelná úprava na grilovacím kameni. Určitě bychom měli používat speciální hliníkové podnosy, které jsou pro grilování přímo určené.

Na uzené maso zapomeňte

Vhodnou uzeninou ke grilování jsou například některé druhy párků, špekáčky či klasická bílá klobása. Uzené maso se na grilování nehodí vůbec. Doba grilování uzenin se pohybuje kolem pár minut. Až na výjimky (marinované plátky kuřecího masa) se uzeniny grilují kratší dobu než maso.

Agresivní marinády neuškodí

Hořčice, křen, kečup, kyselá okurka a pečivo – to jsou klasické přísady a přílohy k uzenině. Ale ani zde se fantazii meze nekladou. Jelikož hotové maso přijímá z marinády méně chuti než syrové maso, nemusíme se bát klobásky a podobné výrobky nakládat do agresivnějších marinád. Uzeniny necháváme naložené kratší dobu než syrové maso.

Grilované uzeniny se dají kombinovat se vším možným. Velmi vhodná je syrová zelenina, ale také můžeme přiložit houby, sýry, ovoce i maso.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE

Marinovaná klobása

Doba přípravy:
15–20 min.
Doba vaření:
10–15 min.

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• čtyři čerstvé klobásy
• jednu lžíci naložených kuliček pepře
• 8 cl jalovcové kořalky
• jednu lžíci sójového oleje

Postup:
Klobásy několikrát propíchneme jehlou. Pepř rozdrtíme vidličkou a smícháme s jalovcovou. Klobásy vložíme do ploché misky, přelijeme jalovcovou s pepřem a necháme přikryté asi 15 minut marinovat. Během marinování klobásy několikrát obrátíme.
Uzeninu vyjmeme z marinády – necháme dobře okapat a potřeme olejem. Poté je grilujeme ze všech stran do křupava.

Buřtíky v županu

Doby přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10–15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• osm špekáčků
• 100 g tvrdého sýra
• jedna pálivá paprika
• jedna cibule
• osm plátků slaniny
• grilovací koření
• 1 dl oleje


Postup:
Postup přípravy
Oloupané špekáčky podélně rozřízneme, mezi půlky vložíme plátek sýra posypaný paprikou a cibuli nakrájenou na kolečka. Přiklopíme zpět, potřeme směsí oleje a grilovacího koření, obtočíme plátkem slaniny, propíchneme párátkem a můžeme grilovat. Na každé straně stačí cca 3 minuty.

Recept na pikantní klobásové šneky

Doba přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10 –15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• tři lžičky dijonské hořčice
• dvě lžíce kečupu
• dvě lžíce suchého bílého vína
• dvě lžičky sušeného hovězího vývaru
• cayenský pepř
• sůl
• jedno nakyslé jablko
• jednu středně velkou cibuli
• čtyři dlouhé, tenké, hrubě mleté klobásy

Postup:
Hořčici smícháme s kečupem, vínem, hovězím vývarem, cayenským pepřem a solí. Omáčku dáme do malé misky a připravíme ke grilování.
Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na dílky.
Každou klobásu stočíme do tvaru šneka a nabodneme na dlouhou grilovací jehlu. Do vzniklých mezer zasuneme proužky jablka a kousky cibule. Šneky grilujeme asi 6 minut z každé strany. Během grilování několikrát potřeme připravenou omáčkou.


ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 6. Srpna se věnujeme speciálně Zelenině na grilu

Martin Šinkovský

5.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

hokej Aukro Berani Zlín - HC LitvínovŠtěpán Fryšara

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Zlámala mlha nepřekvapila. Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani. A jako jediného přímého aktéra utkání jej nepřekvapila ani hustá mlha, kvůli které se zápas málem nedohrál.

Fotili jste se u voleb? Pošlete nám svoji fotku a my ji zveřejníme

Máte fotku, jak letos volíte? Pošlete nám ji na editori.zlin@denik.cz, rádi vám ji zveřejníme na našem webu a ty nejlepší i tištěném vydání.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Policisté rozháněli konflikt fanoušků v centru Olomouce

FOTOGALERIE / Čtvrteční fotbalový zápas evropské ligy mezi Zlínem a Kodaní v Olomouci se neobešel bez problémů.

Mlha? Neviděl jsem na brankáře Kodaně, přiznává Jiráček

Má zkušenosti z německé bundesligy. V roce 2012 se zúčastnil mistrovství Evropy, s Plzní a Spartou zase absolvoval několik těžkých pohárových bitev. V podobných podmínkách, jaké panovaly ve čtvrtek večer v Olomouci, ale zlínský záložník Petr Jiráček nikdy předtím nehrál.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení